Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 19 yıl önce Yunan uçağıyla girdiği it dalaşı sırasında şehit olan Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşını Gelibolu bulacak

        Murat GÜRGEN / ANKARA

        Önceki gün düzenlenen törenle denize indirilen Türkiye’nin ilk yerli sismik araştırma gemisi ‘Turkuaz’, aynı zamanda Türkiye’nin ilk milli denizaltı robotu ‘Gelibolu 1500’ü bünyesinde barındırıyor. Ankara’da Gate Elektronik tesislerinde geliştirilen uzaktan kumandalı insansız denizaltı robotu Gelibolu, 6 bin metre derinliğe kadar inebilecek şekilde üretildi. Robot, örneğin 600 metre derinlikte, 25 saate kadar arama, mayın avlama, dip haritası çıkarma, keşif ve gözlem faaliyetlerini gerçekleştirebiliyor.

        Bu özellikleriyle Gelibolu, 19 yıl önce Yunan uçağıyla girdiği it dalaşı sırasında şehit olan Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşının Ege Denizi’nin derinliklerinden çıkartılması için de umut ışığı oldu. 8 Ekim 1996’da Ege Denizi’nde görev yaparken Yunan savaş uçaklarıyla girdiği it dalaşı sırasında Sakız Adası açıklarında düşen F-16 uçağının pilotu Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşı ve uçağın enkazı, tüm aramalara rağmen bugüne kadar bulunamadı. Pilot Erdoğan’ın kızı Evrim Erdoğan, babasının naaşının çıkarılması için birçok kez yetkililere seslendi, ama çalışmalardan sonuç alınamadı. Yetkililer, Erdoğan’ın naaşı ve uçağın enkazının Gelibolu sayesinde bulunup çıkarılmasının mümkün olabileceğini belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ