Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Berkin Elvan soruşturmasının savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alındığı Çağlayan Adliyesi'nde operasyon sona erdi, savcı Kiraz hayatını kaybetti

        HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın, adliyedeki odasında rehin alınmısının ardından özel harekat timleri teyakkuza geçti.Altı saat boyunca yapılan görüşmelerin ardından,Savcı Kiraz’ın vurulması üzerine polis, 2 örgüt üyesine yönelik operasyon başlatıldı. Patlamalar ve silah seslerinin yankılandığı adliyede çıkan çatışma 20 dakika sürdü.Operasyon sonucu 2 terörist ölü olarak ele geçirildi.

        Hastane yetkilerinden yapılan açıklamaya göre, operasyon sonucuağır yaralanan veameliyata alınanSavcı Kiraz kurtarılamayarakhayatını kaybetti. Açıklamada, "Hastanemize ulaştığında çok ciddi bir yaralanma olmuştu. Yapılan bütün müdahalelere rağmen ne yazık ki sayın Savcımızı kaybettik, milletimizin başı sağ olsun" denildi.

        SAVCININ CENAZESİ OTOPSİ İÇİN ADLİ TIP KURUMU'NA GETİRİLDİ

        İstanbul Adliyesi'nde teröristlerce rehin alınan ve operasyonun ardından ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede 46 yaşında hayatını kaybeden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın cenazesi otopsi için Adli Tıp Kurumu'na getirildi.

        Şehit olan Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın babası Hakkı Kiraz ile annesi hastanaye geldi. Mersin Yenişehir İlçesi Menteş Mahallesi'nde evi olan Hakkı Kiraz'ın savcı emeklisi olduğu öğrenildi.

        AdaletBakanıKenan İpek, İçişleriBakanıSebahattin Öztürk, eski İçişleriBakanıEfkan Ala, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Altınok, İstanbul MİT Bölge Müdürü Aydın Demir de hastaneye gelerek, savcı Kiraz'ın ailesine taziyede bulundu.

        AdaletBakanıİpek, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklama, olayla ilgili geniş açıklamaların yapıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

        "Mehmet Selim Kiraz kardeşimizi, meslektaşımızı maalesef kaybettik, şehit oldu. Sevenlerine, yakınlarına ve tüm yargı camiasına başsağlığı diliyorum. Türk milletinin başı sağolsun. Adliyede saat 11.00'de tören olacak, daha sonra Eyüp Sultan Camisi'nde öğle namazına müteakip cenaze namazı kılınarak, toprağa verilecek. İnşallah bu topraklarda terör bir gün son bulacak. Terör bizim kaderimiz olmamalı. Ben bunu diliyorum."

        SAMİ ELVAN DA AÇIKLAMA YAPTI

        Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz’ı rehin alan iki DHKC üyesinin ve savcının öldürülmesinin ardından açıklama yapan Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, çok üzgün olduklarını söyledi.

        Rehine krizi sırasında eylemcilerle telefonda görüşen ve kendilerini eylemi sonlandırmaya çağıran Sami Elvan, operasyon sonrasında yaptığı açıklamada, “Acımız çok büyük. Çok mücadele ettik artık kimsenin burnu kanamasın diye. Çok çabaladık analar ağlamasın diye. Çok üzgünüz” ifadelerini kullandı.

        İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ve Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı olayla ilgiliaçıklama yaptı.

        Altınok'un açıklamalarından satır başları:

        Bugün 12,36 sularında iki terörist adliyemize ve Savcımız Mehmet Selim'in odasına girmişler ve odasın Savcımızı rehin almışlardır. 6 saat boyunca gerek emniyet teşkilatı gerek cumhuriyet başsavcılığımız iletişim kanallarını açık bırakmak suretiyle yapılması gereken bütün görüşmeleri yapmıştır. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da bu iletişim kanallarının kurulmasında adli ve emniyet teşkilatına yardımcı olmuştur. 6 saat boyunca sabırla, metanetle ve bütün güvenlik önlemlerini almak şartıyla yapmış aldığımız çalışmalar sonucunda maalesef teröristlerle telefonla iletişim kurulduğu bir anda savcımızın odasından silah seslerinin gelmesi üzerine emniyet birimlerimiz operasyon başlatmıştır. Bütün iletişim kanallarının kullanılmasına rağmen odadan silah seslerinin gelmesi sonucu yapılan operasyon sonucunda Savcımız Mehmet Selim Kiraz ağır yaralı olarak Florance Nightingale Hastanesi'ndedir. Operasyon sonucu2 terörist de ölü olarak ele geçirildi.Bütün iletişim kanallarını kullanmamıza rağmen, hiçkimsenin canının yanmaması için bütün mücadele verilmesine rağmen, terörist gruplar bu emniyet ve adli teşkilatın iyi niyetlerine rağmen, olumlu bir netice alınmamış ve savcımıza silahla müdahalede bulunmuşlardır. Biz de güvenlik birimlerimiz olarak operasyonu gerçekleştirdik. Savcımız şu anda almeliyatta. Acil şifalar diliyorum. Eylemci teröristlerin de şu anda yukarıda gerekli adli boyutuyla çalışmalar yapılmaktadır. Savccımıza acil şifalar diliyorum, adalet teşkilatımıza geçmiş olsun diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile hiçkimsenin baş edemeyeceğini özellikle belirtmek istiyorum. Devletin savcısına, devletin görevlilerine nerede bir el kalkarsa, güvenlik birimlerimiz mutlaka o eli kıracaklardır.

        Orhan Kapıcı ise yaptığı açıklamada, teröristlerin adliye kapısından içeri nasıl girdiklerinin araştırıldığını belirtti.

        Orhan Kapıcı şöyle konuştu: "Bir değerli meslektaşımız sadece ve sadece vazifesini yapmaktayken, 2 silahlı terör örgütü mensubu tarafından odasına kilitlenerek ve kafasına silah dayanarak bir eyleme maruz kaldı. Tabii sayın Valimin de izah ettiği üzere, yaşadığımız bu yaklaşık 8-9 saatlik süre içinde biz hep iyi niyetle, iletişim kanallarını açık tutarak, karşılıklı düşünceleri alarak, kimsenin bir kılına zarar gelmeden bu eylemin bitirilmesini bekledik. Hep iyi niyetle yaklaşıldı. Sayın Ümit Kocasakal’ın gayretleriyle eylemin sonlandırılması istendi. Fakat, yine iletişim devam etmekteyken, savcımızın odasının içinden silah seslerinin gelmesi üzerine güvenlik güçlerimiz haklı olarak bir müdahalede bulundu. Çok sayın Savcımız ağır yaralı olarak şu an hastanede. Kendisine yüce Allah’tan sağlık diliyoruz. Ve 2 terörist de kullandıkları silahlarla birlikte ölü ele geçirildi. Biz yargı ve adalet camiası olarak, bu olaydan gerekli dersler çıkarılacaktır. Bununla ilgili yasal iylemler neyse, hukuk sınırları içinde kalmak kaydıyla, terörle mücadele devletimizin tüm birimleri tarafından yürütülecektir. Ben şu an çok duyguluyum. Değerli bir mesketaşımız şu an hastanede. Allah’tan ona can sağlığı diliyorum. İnşallah ailesine, hayatına, tekrar mesleğine kavuşur." şeklinde konuşmuştu.

        İSTİHBARAT BİRİMLERİ ALARMDA

        İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü, Çağlayan Adliyesi'nde gerçekleştirilen kanlı terör eyleminin ardından DHKP-C terör örgütünün kanlı eylem yapabileceği uyarısında bulundu. İstihbarat Şube Müdürlüğü, tüm emniyet birimlerine geçtiği uyarı yazısında, "Örgüt mensubu şahıslar müzahir bölgelerde korsan eylem yapabileceği, resmi polis ekip ve araçlarına, emniyet hizmet binalarına, polis bekleme noktalarına ve polis merkezlerine yönelik, Molotof kokteylli, uzun-kısa namlulu silah ve el yapımı bombalarla saldırı yapabileceklerini" bildirdi.

        BAKANLARDAN TAZİYE MESAJLARI

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Şehit Savcımız Mehmet Selim Kiraz'a Rabbim rahmet eylesin. Teröristleri ve onları meşru gösterenleri lanetliyorum" ifadesini kullandı.

        Çavuşoğlu, Twitter'daki hesabında, Çağlayan Adliyesi'ndeki rehin alma eyleminde Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesine ilişkin, "Şehit Savcımız Mehmet Selim Kiraz'a Rabbim rahmet eylesin. Teröristleri ve onları meşru gösterenleri lanetliyorum" ifadesine yer verdi.

        Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde teröristler tarafından şehit edilen Savcı Mehmet Selim Kiraz'a Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı dilerim" dedi.

        TBMM BAŞKANI ÇİÇEK'TEN TAZİYE MESAJI

        TBMM Başkanı Cemil Çiçek, şehit olan Savcı Mehmet Selim Kiraz ile ilgili taziye mesajı yayımladı. Saldırıyı şiddetle kınayan Çiçek, "Bu insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur" dedi.

        TBMM Başkanı Çiçek, İstanbul Adliyesi'ndeki terör eylemine ilişkin yayımladığı mesajda, şu ifadelere yer verdi:

        "İstanbul'da meydana gelen ve değerli savcımız Mehmet Selim Kiraz'ın hayatını kaybettiği saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bu, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu suçu işleyenler asla insan olamaz. Şehit savcımıza Allah'tan rahmet, ailesine ve yargı camiasına başsağlığı ve sabır diliyorum."

        İSTANBUL BAROSU: ŞİMDİ BİRLİK ZAMANIDIR

        İstanbul Barosu Başkanlığı, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda gerçekleşen rehine operasyonunda şehit olan Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın ölümüyle ilgili açıklama yaptı.Baro'dan yapılan açıklama şöyle:

        "Öncelikle Cumhuriyet savcımızı, meslektaşımızı yitirmemiz sebebiyle çok üzgün olduğumuzu belirtmek isteriz. Hukuk camiasının ve milletimizin başı sağolsun. Bu bir terör eylemidir. Bir meslektaşımıza ve dolayısıyla hepimize yönelen bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bilinmesini isteriz ki, gerek İstanbul Barosu başkanı gerekse baromuz mensubu avukat meslektaşlarımız bu süreçte müzakereler sırasında olayın kan dökülmeden sona ermesi için olağanüstü bir çaba sarfetmişlerdir.

        Ancak daha henüz meslektaşımızın acısını bile yaşamamıza izin verilmeden, bir takım medya organlarında olayın sıcaklığı içinde olaydan avukatları, onların adliyeye giriş biçimlerini sorumlu tutmaya yönelen haksız ithamları ve kara propagandayı kabul etmek mümkün değildir. Saldırganlar avukat değillerdir ve bu bir terör eylemidir. Varlık sebebi hukukun üstünlüğünü, hak ve özgürlükleri korumak olan avukatların bu müessif olaydan hareketle hedef haline getirilmesi, sorumlu tutulmaya çalışılması kabul edilemez. Bu anlamda biz avukatlar her türlü teröre ve şiddete karşı olduğumuz gibi, meslektaşlarımızın, hukuk camiasının içinde ve yanındayız. TCK 6. maddeye göre, avukatların da tıpkı hâkim ve savcılar gibi yargı görevi yapan kişiler olduğu unutulmamalıdır. Bu anlamda avukatlar hukukun, adaletin ve adliyenin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu gerçekler ışığında herkesin açıklamalarında çok dikkatli ve soğukkanlı olması, eksik ve yanlış bir takım bilgilerle hukuk camiasının kenetlenmesine zarar verebilecek, bütün bir avukat camiasını rencide edebilecek haksız ve zamansız açıklamalarda bulunulmaması gerekir. Hepimizi ilgilendiren adliyelerin güvenlik sorunu ortak bir akıl ve diyalog çerçevesinde ele alınmalıdır.Şimdi birlik zamanıdır."

        METİN FEYZİOĞLU'NDAN AÇIKLAMA: İLGİLİLERLE BİRLİKTE HAREKET ETMEYE HAZIRIZ

        "Çok üzgünüz. Bu acı hepimizin acısı." diyen TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, yazılı açıklamasında şunları söyledi: "Avukat, hakim, savcı, adli personel, vatandaş.... Milletimizin başı sağ olsun. Savcımızın eşinin ellerini tutup, 'bir şey olmayacak inşallah' demiştim. Onu düşünüyorum... Kahroluyorum.

        Olay bu kadar sıcakken, siyasi fırsatçılık yaparak avukatları suçlayan açıklamalar yapılmasını üzüntüyle karşılıyoruz.

        Adliyelerin güvenlik zaafı olarak avukatlar gösterilemez. Piyasadan avukat cübbesi gibi, rahatlıkla hâkim veya savcı cübbesi de temin edilebilir. Olayın avukatlarla veya avukatlıkla bir ilgisi yoktur.

        Adliyeler; avukatların, hâkimlerin, savcıların çalışma yerleridir. Güvenliğin arttırılması için ilgililerle birlikte hareket etmeye elbette hazırız. Hâkim ve savcılarla avukatlar arasında ayrımcılık yapmayan tedbirleri elbette birlikte geliştiririz. Yeter ki acıyı siyaseten istismar etmesin kimse.

        Milletimizin ve avukat, hâkim, savcı camiasının başı sağ olsun."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ