Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye genelinde dün birçok kentte aynı anda elektrik kesintisi yaşandı.

        HABERTÜRK

        Türkiye genelinde dün birçok kentte aynı anda elektrik kesintisi yaşandı. Tüm yurtta hayatı felç eden kesintiden etkilenmeyen tek kent ise Van oldu. 2 saatten fazla süren kesintinin ardından bazı kentlere elektrik verildi. Ancak kesinti süresince Ankara, İstanbul ve İzmir’in de aralarında bulunduğu pek çok ilde hayat durdu. Batman’da petrol üretilemedi, benzin istasyonlarında mazot kuyrukları oluştu

        Türkiye dün enerji kullanımında tarihi bir gün yaşadı. Saat 10.36’da Van merkez hariç Türkiye genelini etkileyen elektrik kesintisi yaşandı. Önce lokal bir kesinti sanılan durumun, kısa bir süre sonra çok sayıda ili etkilediği anlaşıldı. İstanbul, Ankara ve İzmir’in de aralarında olduğu 80 ilde aynı anda elektrik kesildi. metro, tramvay, Marmaray ve TCDD seferleri bir süre yapılmadı, sinyalizasyon sistemi çalışmadı. Elektriğe bağlı olan günlük hayat neredeyse durdu. Trafik ışıkları söndü. Kesinti sırasında metro, Marmaray ve asansörlerde kalanlar tahliye edildi. Jeneratörsüz okullarda öğrenciler tahliye edildi. Sanayi üretimi de kesintiden etkilendi. Bazı hastanelerde sadece yoğun bakım ve acil servislerde jeneratör kullanıldığından ameliyatlar yapılamadı, hasta muayeneleri gerçekleşmedi, internet kesildi, randevular aksadı. Havalimanlarında rötarlar yaşandı. Sınır kapılarında uzun kuyruklar oluştu. Esnaf karanlıkta kaldı, birçok yerde satışlar durdu. Türkiye’nin birçok ilinde elektrik kesintisi yaşanırken, elektriklerin çok sık kesildiği Van’ın merkez dahil Başkale, Özalp, Saray ilçelerinde ise dün elektrik kesilmedi.

        VAN’DA KESİNTİ YOK

        Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ yetkilileri, Van trafolarını besleyen enerjinin İran’dan alınmasından dolayı elektrik kesintilerinin yaşanmadığını açıkladı. Kesinti yaşanan iller arasında ilk olarak Edirne, Tekirdağ, Trabzon, Erzurum’a saat 12.10’dan itibaren elektrik verilmeye başlandı. Kesintinin üzerinden 2.5 saat geçtikten sonra İstanbul’a 12.30’dan itibaren elektrik kısmen verildi. Diğer illere de saat 13.00’ten itibaren sırayla elektrik verilmeye başlandı. Enerji kesintisiyle birlikte tüm Türkiye’de yaşanan aksaklıklar ve olaylar şöyle:

        ATATÜRK BARAJI’NDA SİSTEM ÇÖKTÜ

        Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayan Şanlıurfa’daki Atatürk Barajı’nda sistem çöktü. Elektrik üretimi durdu. 8 türbinli Atatürk Barajı’nda arızanın giderilerek elektrik üretimi yapan sistemin yeniden devreye sokulması için çalışmaların sürdürüldüğü öğrenildi.

        MADENCİLER KURTARILDI

        Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesesi’nde yerin metrelerce altında çalışan 485 maden işçisi, elektrik kesintisi sebebiyle yardımcı kurtarma kafesleriyle 5’erli gruplar halinde yer üstüne çıkartıldı. Manisa Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye bağlı Atabacası ve Işıklar ile İmbat Madencilik’e ait kömür ocaklarında da üretim durdu. Yerin metrelerce altındaki işçiler, güvenli noktalara yönlendirilip bekletildi. Kesintinin uzun süreceğinin öğrenilmesinin ardından işçiler tahliye edildi.

        KESİNTİDEN ETKİLENMEDİ

        Erzurum’un İspir İlçesi’ne bağlı Koç köylüleri, köyün altından akan çayın üzerine kurdukları hidroelektrik santralla yaklaşık 35 yıldır elektriklerini kendileri üretiyor. Kendi elektriğini kendileri üreten köy sakinleri, kesintiden etkilenmedi.

        ANKARA DURDU

        Başkent Ankara’da metro seferleri durdu. Yüksek Hızlı Tren seferleri de aksadı. Trafik sinyalizasyon sistemi çalışmayınca ana caddelerin kavşak noktalarında trafik keşmekeşi yaşandı. Kesinti nedeniyle hastanelerde jeneratörler devreye girdi. Bazı ameliyatlar ertelendi.

        HIZLI TRENİ DIZEL LOKOMOTİF ÇEKTİ

        Eskişehir Garı’na 10 kilometre kala duran Yüksek Hızlı Tren, halk arasında “kara tren” olarak adlandırılan mazotla çalışan lokomotifle çekildi.

        MAZOT ALMAK İÇİN SIRAYA GİRDİLER

        TÜRKİYE’nin petrol üretim bölgesi olan Batman’da üretim durdu. Kesintinin ardından birçok yerde jeneratörler devreye girdi. Neredeyse tamamının mazotla çalışması nedeniyle satışlar patladı. Benzin istasyonlarında kuyruklar oluştu.

        Ülke genelinde trafik ışıklarının çalışmaması nedeniyle ana arterlerde yoğunluk görüldü. Polisler trafik akışına yardımcı olmak için görev yaptı.

        Elektrik kesintisi nedeniyle işinin durduğunu belirten Şırnak esnafı eylem yaptı. Protesto gösterisi yapan esnaf DEDAŞ binası önüne yürüdü.

        HAFIZA SIFIRLANDI KAPAK AÇILDI

        ANTALYA’da elektrik kesintisi yüzünden hafızası sıfırlanan Kepez Elektrik Santralı’nda kapaklar açıldı, yollar su altında kaldı. Kepez varyantı olarak bilinen Antalya Bulvarı’nda su yüzünden yol gidiş ve geliş olarak trafiğe kapandı.

        REVOLUTİON’U HATIRLATTI

        YAŞANAN elektrik kesintisi ABD dizisi Revolution’u hatırlattı. Dizide elektriklerin tamamen gitmesi ve dünyanın kaosa sürüklenmesi anlatılıyordu. Elektriklerin kesilmesiyle hayat tamamen durmuş, Dünya yüzyıl öncesine dönmüştü.

        "SEBEBİ BULUNACAK"

        BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu kesinti ile ilgili yaptığı açıklamada “Elektrik kesintisinin arkasındaki sebepler, her ne surette olursa olsun ortaya çıkarılacak. Bunun çok teknik bir arızadan kaynaklanmadığı kanaati hâkimdir. Yazılım sistemiyle ilgili ve diğer faktörler göz önünde bulundurularak, soruşturma tamamlandığında kamuoyumuza bilgi sunulacak. Türkiye’nin bütününe elektrik sunulmuştur, kesintiler tamamıyla durmuştur. Soruşturmalar, araştırmalar yapılacak. Bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için de hangi tedbir gerekiyorsa alınacak.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ