Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim KPSS soruşturmasında ÖSYM eski başkanları Ünal Yarımağan ve Ali Demir'e şüpheli sıfatı

        Soruşturmayı yürüten Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Yücel Erkman'ın, Yarımağan ve Demir'i UYAP Sistemi üzerinden SMS ile ifadeye davet ettiği öğrenildi.

        KPSS'deki usulsüzlük iddiaları soruşturması kapsamında, "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrılan eski ÖSYM başkanları Ünal Yarımağan'a "sınav güvenliğini sağlayamamak", Ali Demir'e ise "kanuna aykırı talimatı uygulayarak, sınav kitapçıklarını imha ettirmek" suçlamalarının sorulacağı öğrenildi.

        2010'daki KPSS'de usulsüzlük iddialarını soruşturan Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Yücel Erkman, Yarımağan ve Demir'i UYAP Sistemi üzerinden SMS ile ifadeye davet etmişti.

        Edinilen bilgiye göre, Yarımağan'ın, "sınav güvenliğini sağlamayarak görevi ihmal ettiği", Demir'in ise, soruşturmayı 4 yıl yürüten Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan'ın, "sınav kitapçıklarının imhası yönündeki talimatını, kanuna aykırı olmasına karşın uygulayarak, delilleri yok ettiği ve böylece görevini kötüye kullandığı" iddialarıyla ilgili ifadeleri alınacak.

        Demir ve Yarımağan'ın gelecek hafta ifade vermelerinin beklendiği kaydedildi.

        7 KİŞİ MÜDAHİL OLMAK İÇİN BAŞVURDU

        Samsun'da, 2010 yılı Kamu Personel Seçme Sınavı'ndaki (KPSS) usulsüzlükler nedeniyle mağdur olduğunu belirten 7 kişi, soruşturmaya müdahil olmak için savcılığa dilekçeyle başvurdu.

        Dilekçelerini vermek üzere Samsun Adalet Sarayı'na gelen 7 kişi adına basın açıklaması yapan inşaat mühendisi Ali Sarıalioğlu, 2010 yılı KPSS'deki usulsüzlükler nedeniyle açılan soruşturmaya müdahil olmak için savcılığa dilekçe verdiklerini söyledi.

        Arkadaşlarıyla 2010 yılında KPSS'ye girdiklerini dile getiren Sarıalioğlu, "Bazı kişilerin grup halinde soruları ele geçirip sınavda üst düzeyde dereceler elde ettiğini öğrendiğimiz için başvuruda bulunduk" dedi.

        Teknik personel olarak 7 kişi başvurduklarını anlatan Sarıalioğlu, şöyle konuştu:

        "Öğretmen arkadaşlarımız da ayrı başvuruda bulunacak. Bizim başka yılların KPSS puanıyla atamamız oldu. 2010 yılında A kadrolara geçmek için, müfettiş, uzman yardımcılığı, uzman olmak için sınava girmiştik fakat standart sapmalar değiştiği için istediğimiz puanları elde edememiş olduk. Bazı arkadaşlarımız da o puanı hiç kullanamadı, bazı arkadaşlarımız da en son atamada kullandı, bazıları istemedikleri illere tayin oldu. 2008, 2010, 2012 yılı puanıyla atanan arkadaşlarımız oldu. 2010 KPSS'nin son atamalarında arkadaşlarımız atanabildi. Bunlar da yaşadıkları şehirlerin dışındaki yerlere, puanları düşük olduğu için atanmak zorunda kaldı veya A kadrolara atanamadı."

        "TÜRK ADALETİNE GÜVENİYORUZ"

        Sınava hazırlandıkları için ailelerine yeterince vakit ayıramadıklarını vurgulayan Sarıalioğlu, "Arkadaşlarımız dershanelere gittiler, ailelerine vakit ayıramadılar. Üniversitelerinde derslerinden taviz verdiler, KPSS'yle atanmak için çalıştılar" ifadesini kullandı.

        Sadece kendilerinin değil bütün Türkiye'de mağdurlar olduğuna değinen Sarıalioğlu, şunları kaydetti:

        "Buna müdahil olsun, olmasın bütün arkadaşlarımız bu mağduriyeti yaşamış oldu. Bizim amacımız burada dilekçe vererek bu soruşturmaya müdahil olmak. Bundan sonra ülkemizde böyle şeylerin yaşanmaması için müdahil olmak istedik. Bu arkadaşlar devletin önemli kademelerine gelecekti. Bir devlet memuru bir ülkenin kaderini değiştirebilir. Bu nedenle de farkındalık yaratmak için bu soruşturmaya müdahil olmaya karar verdik. Türk adaletine güveniyoruz, sonuna kadar da takipçisi olacağız. Umarım güzel neticeler elde edilir de bundan sonra bütün sınavlarda da daha adil bir şekilde hak eden istediği yeri kazanır."

        Sarıalioğlu ve beraberindeki 6 kişi, dilekçelerini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere Samsun Cumhuriyet Başsavcılığına verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ