Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Van’da bir hafta içerisinde 4 kadın intihar etti.

        Umut TARHAN / HABERTÜRK

        Van’da bir hafta içerisinde 4 kadın intihar etti. Çaldıran İlçesi’nde 16 yaşındayken evlendirilen ve şiddet gördüğü için 6 ay boyunca sığınma evinde kalan 18 yaşındaki Nazime Salan, döndüğü baba evinde tabancayla intihar etti. Yaşları, 55, 26 ve 23 olan 3 kadın ise kendilerini astı. İntihar vakaları üzerine harekete geçen kadın dernekleri, Van Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaparak, Nazime Salan’ın intiharıyla ilgili suç duyurusunda bulundu.

        BABA EVİ DE ÇARE OLMADI

        Van’ın Çaldıran İlçesi’nde 24 Mart gecesi 18 yaşındaki Nazime Salan silahla kafasına ateş ederek intihar etti. Henüz 16 yaşındayken evlendirilen Salan’ın, imam nikâhlı kocasından şiddet gördüğü için güvenlik güçlerine başvurduğu öğrenildi. 6 ay boyunca sığınma evinde kalan genç kadının, bir süre önce ailesinin yanına döndüğü belirtildi. 26 yaşındaki Kadriye Çılak ise Van’ın Tuşba İlçesi’ne bağlı Beyüzümü Mahallesi’nde 25 Mart’ta kendini asarak intihar etti. 28 Mart’ta ise Van-Erciş yolu üzerindeki Atmaca Mahallesi’nde yaşayan Makbule Hazan (55) kendini asarak canına kıydı. Son olarak 29 Mart’ta 23 yaşındaki Elif Arman, İpekyolu İlçesi’ne bağlı Bostaniçi Mahallesi’nde su deposu yanında kendini iple astı. Kadınların cesetleri otopsi için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’ne kaldırıldı. Olaylarla ilgili soruşturma başlatıldı.

        ‘BU BİR İNTİHAR DEĞİLDİR’

        Van’da bir hafta içerisinde 4 kadının intihar etmesi, kadın derneklerini harekete geçirdi. Van Kadın Derneği (VAKAD) ile Yaka Kadın Kooperatifi (YAKAKOOP) üyesi bir grup kadın, Nazime Salan’ın ölümünde payı olduğu gerekçesiyle aile, koca, muhtar, imam ile Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Kadın derneklerinin ortak açıklamasında, “Ailesinin ve çevresinin baskıları onu ölüme gönderdi. Bu bir intihar değildir. Bu aile, koca ve toplum işbirliği ile planlı bir cinayettir” denildi.

        ‘GELİNLİKLE ÇIKAR KEFENİNLE GELİRSİN SÖYLEMİ YAYGIN’

        VAKAD aktivisti Zozan Özgökçe Habertürk’e yaptığı değerlendirmede, “Aile küçük yaştaki Nazime Salan’ı eve yük olmasın diye zorla evlendirmiştir. Topluma göre kadın, kocanın ve ailesinin sözünden çıkmayan, namuslu, fedakâr olacak. Aile içi şiddet gören kadın ailesinden destek alamamaktadır. Çünkü hâlâ ‘Gelinlikle çıkar kefeninle gelirsin’ söylemi yaygındır. Bu durumda kadınlar intiharı seçebilmektedirler” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ