Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Balyoz'da 62 sanığa beraat

        Sedef ŞENKAL DEMİR-AA-DHA

        Yargıtay'ın bozma kararı kapsamındaki 62 kişi için de beraat kararı çıktı. Sahte dijital döküman üretenler hakkında suç duyurusu kararı verildi.

        BERAAT İSTENMİŞTİ

        Anadolu 4. Ağır ceza Mahkemesince, sanık sayısının fazla olması nedeniyle Anadolu Adalet Sarayı'ndaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya, tutuksuz 40 sanık ve avukatları katıldı.

        Sanık yoklaması yapılan duruşmada, önceki celselerde Yargıtay'ın bozma ilamına karşı beyanları alınmayan sanıkların beyanları alındı.

        Mahkeme Heyeti Başkanı Özlem Karaçam, dijital verilere ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunun mahkemeye sunulduğunu tutanağa geçirdi.

        Duruşmada, daha sonra sanıkların bilirkişi raporuna karşı beyanları soruldu. Hazır olan tüm sanıklar bilirkişi raporlarına itirazları olmadığını söyledi.

        SAVCININ BEYANI

        Bu arada Yargıtay'ın bozma ilamına karşı bir beyanının olacağını belirten Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, alınan bilirkişi raporunun yeni delil mahiyetinde olduğunu hatırlatarak, ''Mahkemenin bozmaya uyduğunda 'uymadan sonraki serbestlik ilkesi' gereğince dosyaya giren yeni delilleri de değerlendirerek, Yargıtay bozma ilamına bağlı kalmaksızın 'cezayı aleyhe değiştirmeme yasağına' bağlı kalarak başka bir hüküm kurabilecek kanaatinde olduğundan Yargıtay bozma ilamına uyulması talep olunur'' dedi.

        Mahkeme Başkanı Karaçam da bozma ilamına uyulması veya direnme kararı verilmesi gerekmekteyse de Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı uyarınca işlem yapılmasının hukuka yeni giren bir kavram olduğunu belirtti.

        Karaçam, bu konuda CMK'da düzenleme bulunmadığından Yargıtay bozma ilamına uyulması halinde Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı doğrultusunda değerlendirme yapma imkanı ortadan kalkacağından Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına uyulması konusunda karar verilmesine yer olmadığına oy birliği ile mütalaaya aykırı olarak karar verildiğini dile getirdi.

        SAVCININ MÜTALAASI

        Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, suça konu dijital verilerin veri bütünlüğünün bozulduğunu ve sanıklar ile dijital veriler arasında illiyet bağı kurulmasının mümkün olmadığını belirtti.

        Bu nedenle dijital delillerin, "delil vasfının bulunmadığı" kanaatine varıldığını aktaran Öksüz, bu deliller dışında dosya kapsamında sanıkların üzerilerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve mahkumiyetlerine yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle 62 sanığın beraatini talep etti.

        Duruşma, esas hakkındaki mütalaaya ilişkin beyanları alınan sanıklara son sözleri soruldu.

        Mahkeme heyeti karar vermek üzere duruşmaya ara verdi.

        BAŞSAVCILIK KARARI TEMYİZ EDECEĞİNİ BELİRTEN DİLEKÇE GÖNDERDİ

        Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davası'yla ilgili verdiği "Hak ihlali" kararının ardından 236 tutuksuz sanığın yargılandığı ve tüm sanıkların beraat ettiği davada, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı kararı mahkemeye temyiz edeceğini belirten 'müddeti muhafaza' dilekçesi gönderdi.

        "USUL VE YASAYA AYKIRI HUSUSLAR İÇERMESİ NEDENİYLE..."

        Aralarında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın yargılandığı davada geçtiğimiz hafta tüm sanıklar beraat etti.Ancak Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına Başsavcıvekili Mehmet Aydın, beraat kararı veren Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne temyiz talebinde bulunacağını belirtir 'müddeti muhafaza' dilekçesi gönderdi. Başsavcıvekili Aydın imzalı dilekçede, beraat kararıyla ilgili olarak, "Usul ve yasaya aykırı hususları içermesi nedeniyle, kararın bozulması için temyiz yoluna gidilecektir. Gerekçeli kararın yazılmasından sonra, dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi kamu adına talep olunur" denildi.

        "TEMYİZ İNCELEMESİNDE BULUNULACAĞINDAN..."

        Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına başvuruda bulunan bir diğer Başsavcıvekili Abdurrahman Üşenmez de, karara ilişkin temyiz incelemesinde bulunulacağını belirterek, "Dava dosyasında temyiz incelemesinde bulunulacağından, gerekçeli kararın yazımından sonra dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi kamu adına talep olunur" ifadelerine yer verdi.

        "7 GÜNLÜK TEMYİZ SÜRESİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN..."

        Konuya ilişkin olarak telefonda DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Balyoz Davası'ndaki bazı sanıkların avukatı Hüseyin Ersöz, "Mahkemeler tarafından verilen kararlar, 'görüldü' işlemi için Başsavcılığa gönderilir. Başsavcılık, eğer gerekçeli karar yazılmamışsa, 7 günlük temyiz süresini kaçırmamak için mahkemeye, teknik olarak temyiz dilekçesi anlamına gelen 'süre kesim' anlamına da gelen 'müddeti muhafaza' dilekçesi verir. Mahkeme gerekçeli kararı yazıp Başsavcılığa gönderdikten sonra, Başsavcılık temyiz talebinden feragat edebilir ya da gerekçeli temyiz dilekçesi sunar. Talep geri alınmadığı durumda ise dosya temyiz incelemesi için Yargıtay'a gönderilecektir. Başsavcılığın teknik olarak temyiz başvurusu anlamına gelen 'süre tutum' dilekçesi, karar kesinleşmesini engelleyeceği için, Balyoz sanıklarının terfileri ve hak kayıplarının iadesinin önünde engel oluşturacaktır. Bu da mağduriyetlerin devam etmesi anlamına gelir" dedi.

        GÖZLER ERGENEKON'A ÇEVRİLDİ

        Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararının ardından Balyoz davasında yeniden yapılan yargılamada tüm sanıklar beraat etti. Bu kararın ardından gözler, Ergenekon davasına çevrildi. Anayasa Mahkemesi’nin, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un başvurusu üzerine verdiği ihlal kararının ardından Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan haricindeki tüm sanıklar tahliye edildi. Kapatılan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı 5 Ağustos 2013’te karara bağladı. 275 sanıklı dosya Ağustos 2014’te Yargıtay’a gelebildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı hazırlayacağı tebliğnameyle birlikte dava dosyasını, dosyayla ilgili son kararı verecek olan 16. Ceza Dairesi’ne gönderecek.

        HANGİ HAKLARINI GERİ ALACAKLAR?

        Avukat Celal Ülgen, Balyoz Davası’nda beraat eden sanıkların geri alacakları hakları şöyle sıraladı:

        YAŞ kararıyla emekli edilenler, emekli edildikleri tarihle beraat ettikleri tarih arasında geçen sürede almaları gereken maddi haklarını talep edebilecek.

        Adli sicil kayıtları silinecek, sabıkalı olmayacaklar.

        Kamu, eş ve babalık haklarından mahrumiyetleri sona erecek.

        Orduevlerine, askeri ve sosyal tesislere giriş hakkını yeniden elde edecekler. n Silah ruhsatlarını geri alabilecek ve silah taşıyabilecekler.

        Yasal işlemlerini vasi aracılığıyla yapabileceklerine ilişkin hüküm kalkacak.

        18 yaşın altında çocuğu olanlar için uygulanan ‘‘Vesayet hakkının elinden alınması’’ kararı kaldırılacak.

        Devlet aleyhine tazminat davası açabilecekler.

        Medyada çıkan aleyhte haberlerle ilgili açtıkları davaların lehlerine sonuçlanması mümkün olacak.

        Haklarında dava açan savcılar ile mahkûmiyet kararı veren mahkeme üyeleri ve bu kararı onayan Yargıtay Ceza Dairesi üyeleri hakkında tazminat davası açabilecekler

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ