Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 19 milletvekiline listede yer vermedi

        Saliha ÇOLAK / HT GAZETE

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 7 Haziran seçimlerinde sandığa girecek milletvekili adaylarını belirlerken, ‘Bizimle Yürü Türkiye’ sloganına uygun bir taktik izledi. Bahçeli, listelerde hem yenilenmeye gitti, hem de teşkilatı küstürmemek için dengeli bir dağılım yaptı. Özellikle İç Anadolu’da teşkilatın adaylarına ağırlık verildi. 19 milletvekiline listede yer vermeyen Bahçeli, transfer isimlerin yanı sıra, teşkilatı harekete geçirebilecek ‘rakiplerini’ de liste başı yapmaktan çekinmedi.

        60 KADIN ADAY

        Listelerde 33 milletvekiline, 60 kadın adaya yer veren Bahçeli ‘eğitim profili yüksek’ bir liste oluşturdu. 544 adayın 430’unun üniversite mezunu olması dikkat çekti. 38 tıp doktoru, 22 doktoralı aday listede yer aldı. Bahçeli, aday adaylarını internet ortamında temayül yoklamasına sundu. Ardından listeyi bizzat kendisi hazırladı. Bir gün önce sabah 05.30’da genel merkezden ayrılana kada titiz bir çalışma yaptı. İsimleri tek tek özel kalem müdürüne yazdırdı. Listeler bir gün sonra YSK’ya giderken parti yöneticileri bile yerlerini bilmiyordu. MHP tüm seçim çevrelerinde aday gösterdi. Ancak bazı bölgelerde listeyi tamamlamadı. Bu nedenle 550 milletvekilliği için 544 aday gösterildi. Bolu’da bir milletvekili adayı gösterildi. Listede Bolu’dan 2, Diyarbakır’dan 2, Edirne ve Isparta’dan birer aday eksik yer aldı.

        ANAYASA EKİBİ GİTTİ

        Toplamda 52 milletvekili bulunan MHP’de 19 milletvekili listeye alınmadı. Bunların başında eski grup başkanvekili Mehmet Şandır geldi. Partinin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi üç milletvekilinden sadece Oktay Öztürk listeye girdi. Aday olmayan Tunca Toskay ile aday olmasına karşın Faruk Bal listeye giremedi. Milletvekili listesinde yer almayan mevcut vekiller şöyle: Ali Halaman, Kemalettin Yılmaz, Özcan Yeniçeri, Yusuf Ziya İrbeç, Tunca Toskay, Ahmet Duran Bulut, Enver Erdem, Sinan Ogan, Süleyman Nevzat Korkmaz, Engin Alan, Durmuş Ali Torlak, Mesut Dedeoğlu, Faruk Bal, Sümer Oral, Mehmet Şandır, Hasan Hüseyin Türkoğlu, Münir Kutluata, Cemalettin Şimşek, Reşat Doğru.

        KURMAYLAR LİSTE BAŞI

        Bu dönem de memleketi Osmaniye’den aday olan Bahçeli, Başkanlık Divanı’nda yerlerini koruyan kurmaylarıyla milletvekillerini liste başı yaptı. Sadece Kocaeli’nde Lütfi Türkkan, Saffet Sancaklı’nın arkasında ikinci sırada yer aldı. Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Adana’da liste başı oldu. Tuğrul Türkeş, Zühal Topçu ve Mustafa Erdem Ankara 1. Bölge’de ilk üç sırayı aldı. Mehmet Haberal’ın oğlu Erkan Haberal ise 4. sırada yer aldı. Ankara 2. Bölge’de Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin liste başı oldu. Antalya’da Mehmet Günal, Aydın’da Ali Uzunırmak, Bilecik’te Bahattin Şeker, Bursa’da İsmet Büyükataman, Denizli’de Emin Haluk Ayhan, Eskişehir’de Ruhsar Demirel, Hatay’da Adnan Şefik Çirkin, Mersin’de Oktay Öztürk, Kayseri’de Yusuf Halaçoğlu, Konya’da Mustafa Kalaycı, Kütahya’da Alim Işık, Manisa’da Erkan Akçay Muğla’da Mehmet Erdoğan, Yozgat’ta Sadir Durmaz liste başı oldu.

        İSTANBUL TRANSFERLERİ

        Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın Gaziantep’ten İstanbul 1. Bölge’ye liste başı olurken, Bahçeli’nin metin yazarı İzzet Ulvi Yönter ikinci sırada yer aldı. Adnan Kahveci’nin oğlu Baybora Cihan Kahveci ise 8. sıra oldu. MHP’nin son seçimde belediye başkan adayı olan Rasim Acar da 9. sırada yer aldı. Ekmeleddin İhsanoğlu 2. Bölge’de liste başı oldu. Sırasıyla Celal Adan, Murat Başesgioğlu ve ANAP’lı eski bakan Ahat Andican listede yer aldı. İstanbul 3. Bölge’de Meral Akşener ve Atilla Kaya ilk iki sırayı aldı. Oktay Vural İzmir 1. Bölge’de, Ahmet Kenan Tanrıkulu 2. Bölge’de liste başı yerlerini korudu. Listelerle başörtülü olarak, Denizli’den 7. sırada Şule Türkarslan, Kayseri’den 9. sırada Sevim Koçyiğit aday gösterildi.

        MUHARREM SARIKAYA / ANALİZ

        'DEVLET' HASSASİYETİ

        MHP’nin aday listesinde, tam anlamıyla Devlet Bahçeli’nin hassasiyetleri ve beklentilerinin yansıması hâkimdi.

        Büyük kentlerde kamuoyunun beğenisini kazanmış merkez sağ kadrolara yine yer verirken, bölgesinde güçlü olanlarla da yoluna devam etti.

        Bunun en iyi yansımasını da İstanbul 2. Bölge listesinde görmek olası.

        Listenin ilk sırasına son dakika sürprizi, Cumhurbaşkanı çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nu yerleştirirken, ardına da geçmişte ANAP ve DYP’de siyaset yapmış, ancak MHP ile özdeşleşmiş Celal Adan, Murat Başesgioğlu ve Ahat Andican’ı koydu.

        Yine en büyük sürpriz adaylarından olan önceki Cumhurbaşkanı Gül’ün danışmanı Durmuş Yılmaz’ı kendi isteğine uyup memleketi Uşak’tan birinci sıradan aday gösterdi.1999 seçiminde Armağan Yılmaz ile Uşak’ta bir sandalye kazanan MHP’nin, üç seçimdir bu kentteki başarısızlığına da nokta koymayı hedefledi.

        Partide öne çıkmış, bölgesinde beğeni kazanmış merkez sağdan gelen Meral Akşener, Bahattin Şeker’i de bölgelerinde yine liste başlarına yerleştirdi.

        AHDE VEFA

        Bununla birlikte listesinde geçmişte kendisiyle liderlik yarışına girmiş olanları da iyi yerlere yerleştirdi; hatta kongrede onlarla birlikte kendisine karşı hareket edenlere listesinde yer vermekten çekinmedi.

        Koray Aydın’ı Trabzon’da liste başı yaparken, o dönemki destekçisi Yavuz Temizer’e de Elazığ birinci sırayı verdi.

        Aday olduğu için partiden uzaklaştırılan Ümit Özdağ’ı da Gaziantep birinci sıradan aday gösterdi. Listesinde “ahde vefa” da vardı; “ülkücü hareketin karakutusu” Mustafa Mit’i, Ankara 2. Bölge’den 2. sıraya yerleştirdi.

        Adını taşıyan “Devletbey Vakfı”nı kuran danışmanlarını da seçilebilir yerlere koydu.

        MHP’nin diplomat milletvekillerinden merhum Gündüz Aktan’ın oğlu Uygar Suphi Aktan’a da İstanbul 1. Bölge’den 3. sırada yer verdi.

        Ancak bunları yaparken, yıllardır partiye gönül vermiş, çaba göstermiş bazı isimleri ise nedeni anlaşılmaz bir şekilde kritik sıralara koymayı tercih etti.

        Bahçeli’nin kongre süreciyle başlayan kadro hareketi listesine de olduğu gibi yansıdı; temkinli ve sakin...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ