Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ruşen Çakır, HDP listesine ilişkin analiz yaptı

        HDP listesinin bütününe bakıldığında neredeyse 2 adaydan 1’i kadın. HDP barajı aşarsa Meclis grubunun yarıya yakını kadınlardan oluşacağa benziyor ki, diğer partilerin bu oranı yakalaması mümkün değil.

        İkinci olarak, seçilebilecek yerlerden Ermeni, Ezidi, Süryani adaylar bulunduğunu görüyoruz. Ardından başta İstanbul 2. Bölge 1. sırada Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu Turgut Öker, İzmir 2. Bölge 1. sırada Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Müslüm Doğan olmak üzere Alevi camiasının bazı bilinen isimleri var. Yüzde 10 barajını aşma noktasında Alevi oyları HDP için çok değerli fakat CHP’nin de çok sayıda Alevi’yi üst sıralara yerleştirdiği düşünülürse, büyükşehirlerde Alevi oyları için kıyasıya bir rekabet olacağı kesin. Listenin geri kalanı büyük ölçüde Kürt siyasi hareketi ve sosyalist soldan isimlerden oluşuyor.

        Selahattin Demirtaş’ın İstanbul 1., Pervin Buldan’ın 3. ve Sırrı Süreyya Önder’in de Ankara 1. Bölge’nin ilk sıralarına yerleştirilmiş olmaları önemli. Peki bu liste HDP’nin yüzde 10 barajını aşmasını garantiler mi? HDP’nin barajı aşmada öncelikle Kürt seçmenin oylarına ihtiyacı var. Ama bu yetmeyebilir. Bu nedenle HDP’nin özellikle büyükşehirlerde kabuğunu iyice kırması ve her kesimden oy alabilmesi gerekiyor. Bu açıdan “ana akım” olma arayışı ve ısrarı isabetli. Fakat bu listenin bir “ana akım” görüntüsü verdiğini söylemek çok zor.

        Sonuçta, HDP’nin bu listelerle kabuğunu çatlatmış ama tam kıramamış olduğunu söyleyebiliriz. Halbuki bu parti çok güçlü bir rüzgâr ve fırsat yakalamış durumda. Ya bunu tam anlamıyla kavrayabilmiş değiller ya da geçmişlerinin ağır yükü bu rüzgâra göre hareket etmelerini engelliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ