Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Grup Yorum'un konserine İstanbul Valiliği'nden izin yok

        Valiliğin konser organizatörlerine gönderdiği tebligatta, "Bahse konu etkinliğin toplumun tepkisine yol açarak infial uyandırabileceği, kitlesel tepki ve provokatif eylemlere mahal verebileceği şeklinde duyumlar alınmıştır" ifadesi kullanıldı. Yasağı tanımayacaklarını açıklayan Grup Yorum üyeleri, önce yürütmeyi durdurma kararı aldırmak için mahkemeye gideceklerini, sonuç alamazlarsa konser günü ve saatinde alanda olacaklarını duyurdu.

        İstanbul Bakırköy'deki pazar alanında son 4 yıldır konser düzenleyen Grup Yorum'un bu yılki konserine izin çıkmadı. İstanbul Valiliği, "Kamu güvenliği ve esenliğinin bozulmaması amacıyla, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi uyarınca konser düzenlenmesi uygun görülmemiştir" diyerek, konseri yasakladı. Pazar günü gerçekleştirileceği duyurulan konser için sahne kurulmasına da polis tarafından izin verilmedi.

        Konserin yapılacağı duyurulan alanda sabah erken saatten itibaren önlem alan polis ekipleri, konser hazırlığı için alana gelen ekibi bekletti. Gün boyu Valilik'ten haber beklendi.

        "POLİS ENGELİYLE KARŞILAŞTIK"

        Ses ve sahne sistemlerini taşıyan 3 TIR bekletilirken, pazar alanında da polis ekibi TOMA ile önlem aldı. Bakırköy Belediyesi'nin kendilerine 5 yıllığına bu alanı tahsis ettiğini söyleyen Grup Yorum üyeleri ise Valiliğin vereceği kararı bekledi.

        Grup Yorum solistlerinden Caner Bozkurt, "Fiili bir polis engeliyle karşılaştık. Konserin resmi başvuruları devam ediyordu. Fakat bu durumu öğrenince arkadaşlarımız Valiliğe gitti" dedi.

        Engellemenin sürpriz olmadığını belirten Bozkurt, "Duyduğumuz bazı şeyler vardı. Geçen hafta Çağlayan Adliyesi'ndeki eylemle ilgili Valiliğin bazı çekinceleri olduğu bu konserle ilgili... Bu bir engelleme gerekçesi olarak çıktı karşımıza. Bu eylemin bizim konserimizle hiçbir alakasının olmadığını Vali Yardımcısı ile konuştuk. Herhangi bir provokatif ortamın oluşmayacağını anlattık sözlü olarak" diye konuştu.

        "YASAĞI BEKLİYORDUK"

        Bir başka Grup Yorum üyesi Ayfer Rüzgar da, "Süreç bitmiş değil. Avukatlarımız uğraşıyorlar. Avukatımız bir dilekçe yazıyor, yürütmeyi durdurma kararı için. Mahkemeye vereceğiz. Cevap bekliyoruz" dedi.

        Son günlerde üzerlerinde baskı olduğunu öne süren Dilan Balcı da, "Kültür merkezimiz basıldı. Üyelerimiz gözaltına alındı. Böyle bir yasaklamayı da bekliyorduk" diye konuştu.

        GEREKÇE: KAMU GÜVENLİĞİ

        Bekleyiş sürerken, saat 16.00'da İstanbul Valiliği'nin yasak kararı geldi. Valilik, konseri yasakladığını organizatörlerin avukatları aracılığıyla tebliğ etti.

        Valiliğin yasak gerekçesinde, "Bahse konu etkinliğin toplumun tepkisine yol açarak infial uyandırabileceği, kitlesel tepki ve provokatif eylemlere mahal verebileceği şeklinde duyumlar alınmıştır. Kamu güvenliği ve esenliğinin bozulmaması amacıyla, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi uyarınca konser düzenlenmesi uygun görülmemiştir" denildi.

        "PAZAR GÜNÜ BURDAYIZ"

        Yasak kararının ardından alanda yeniden toplanan Grup Yorum üyeleri şarkı söyleyip slogan attı. Grup adına açıklamayı Caner Bozkurt yaptı. Bozkurt, "Ses sistemini kurmak için anlaştığımız firma geldi. Yasak resmileşince, onlar şimdi alandan ayrılacaklar. Bu ses sistemleri bizim olsaydı, her türlü yasağa rağmen bunları biz kuracaktık burada. Ama biz bu konseri yine yapacağız. 12 Nisan Pazar günü burada olacağız. Grup Yorum olarak, her ne olursa olsun bu konseri gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

        "5 DAKİKA BİLE BEKLEMEDİLER"

        Alınan kararın tamamen duyumlar üzerinden alındığı öne süren avukat Zehra Özdemir ise "Yarın biz gerekli hukuki yollara da başvuracağız. Gördüğünüz gibi, polis araçların 5 dakika bile beklemesine izin vermedi" dedi.

        Açıklamaların ardından, grup şarkı söyleyip slogan attı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ