Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Boş kontenjana nakilde ‘-20 puan’ şartı gelecek

        Lütfi ERDOĞAN / HT GAZETE

        Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) liselere geçişte kullanılan Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmelerinde bu yıl değişiklik yapacak. Sistemin en çok eleştiri alan ve Danıştay’ın da yürütmeyi durdurma kararı verdiği taban puan dikkate alınmadan puan üstünlüğüne göre boş kontenjanlara yapılan yerleştirmelerde “-20 puan şartı” gelecek.

        Buna göre ilk yerleştirmenin ardından okulda boş kontenjan kalırsa en son yerleşen öğrencinin puanından ancak 20 puan daha düşük öğrenciler bu okullara nakil için başvurabilecek.

        GÖZDE LİSELERE GİRDİLER

        Örneğin bir okula ilk yerleştirmede en son 400 puanlı öğrenci girdiyse nakil için 380 ve üzerindeki öğrenciler başvurabilecek.

        Geçen yıl nakillerde taban puan uygulaması yerine “puan üstünlüğü” kullanılınca aralarında yüzlerce puan farkı olan öğrenciler en gözde okullara yerleşti. Örneğin geçen yıl yerleştirme puanı 451.6 olan İstanbul Göztepe İhsan Kurşunoğlu Anadolu Lisesi’ne, nakiller sırasında puan üstünlüğü esas alınınca, 237.3 puanla öğrenci girdi. Aynı okula aralarında 214 puan farkı olan öğrenciler yerleşti.

        İşte Danıştay 8. İdare Mahkemesi “eşitlik ilkesine aykırı olduğu için” eleştirilen bu uygulamanın yürütmesini durdurdu. Habertürk’ün duyurduğu bu gelişmeden sonra okullarda “puan üstünlüğüne” göre nakil uygulaması son buldu.

        BU YIL TEOG’DA NELER DEĞIŞECEK?

        İşte bakanlığın bu yıl yerleştirmelerde uygulayacağı yenilikler:

        -Tercih sayısı 15’ten 25’e çıktı

        -A ve B grubu listeleri kalktı. Tek liste olacak.

        -Öğrenci 25 tercihinden birine yerleşemezse açık liseye kaydedilecek. Bu öğrenciler boş kontenjanlara nakil yapabilecek.

        -Özel okul kayıtları önceden yapılacak.

        -Boş kontenjana nakil başvurusu haftanın 4 günü alınacak, cuma günleri sonuçlar açıklanacak.

        -Nakil başvurusunda tek okul değil, 5 okul tercih edilebilecek.

        -Okullara en son giren öğrencinin puanı, taban puan olacak. Nakil isteyen öğrencilerde ‘taban puanın 20 puan altı’ şartı aranacak.

        -Nakil dönemi okullar açılmadan tamamlanacak. Daha önce haftada bir yapılan rutin nakiller, ayda bir kez yapılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ