Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Deva Özenen Türkiye'nin ilk trans milletvekili adayı oldu

        Anadolu Partisi’nden (AP) İzmir 2. Bölge 5. sıra milletvekili adayı olan trans kadın Deva Özenen, milletvekili olursa özellikle lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseks (LGBTİ) bireylerin sorunlarına çözüm arayacağını, mağduriyet yaşayan tüm vatandaşların da temsilcisi olacağını söyledi.

        CHP’nin İzmir 1. bölge 5. sıradan ilk kez bir Roman aday göstermesinin ardından bir ilk de Emine Ülker Tarhan’ın kurduğu Anadolu Partisi’nden geldi. Türk siyasi tarihinde ilk kez trans bir kadın milletvekili adayı oldu. Anadolu Partisi’nden İzmir 2. bölge 5. sıra milletvekili adayı olan Ahura LGBTİ aktivisti trans kadın Deva Özenen, Meclis’e girerse LGBTİ bireylerin özellikle istihdam ve sağlık hizmetlerinde karşılaştığı sorunlara çözüm arayacağını belirtirken, mağduriyet yaşayan tüm vatandaşların da temsilcisi olacağını kaydetti.

        İSTİHDAM VE SAĞLIK HİZMETLERİNDEKİ SORUNLARI GÜNDEME GETİRECEK LGBTİ

        bireylerin her vatandaş gibi eşit olduğunu ifade eden Özenen, Meclis çatısında çözüme ulaştıracağı sorunları şöyle dile getirdi: “LGBTİ bireyler olarak vatanımız için üzerimize düşen görevleri yapacağımız gibi, eşit haklara biz de sahibiz. Kanunlarda bu eşitlik var gibi gözükse de pratikte kesinlik yok. İstihdam alanında dışlanma çok fazla. Sağlık hizmetlerine ulaşamıyoruz. Bunlar üzerinde çalışmak istiyorum. Şimdiye dek mağdur edilen ve siyasi partiler tarafından sahip çıkılmayan LGBTİ bireylerin mağduriyetinin suistimal edilmesinin önüne geçmek istiyorum. LGBTİ bireyler ve kadın cinayetlerinin önüne geçebilecek ve bunun takipçisi olabilecek oluşumların içinde olmak istiyorum. İstihdam olanakları çok kısıtlı. Özellikle translara iş verilmiyor. Ayrı cezaevi kuruluyor ama iş yeri kurulmuyor. Hastaneler bizim için dışlanma mekanı. Hasta olduğumuzda o dışlanmaya katlanmaktansa evimizde olmayı tercih ediyoruz.”

        “MESELA VATANSA GERİSİ TEFERRUATTIR”

        Cinsel kimliğinin önemli olmadığını kaydeden Özenen, “Mesele vatansa gerisi teferruattır. Tabii ki mağduriyet yaşayan bütün vatandaşların temsilcisi olarak Meclis’e gireceğim. Benim mağduriyetlerimi yaşayan tüm LGBTİ bireyleri de cumhuriyet için sahaya çıkmaya davet ediyorum” dedi. Özenen, aday olduğu ilk günden seçim çalışmalarına başladığını belirtirken, milletvekili adayı olmasının bile bir kazanım olduğunu söyledi.

        “ÜZERİME DÜŞEN VAZİFEYİ YAPMAK DURUMUNDAYDIM”

        Vatanını seven, cumhuriyet neferi Türk kadını olarak kendi üzerine düşen vazifeyi vicdanen yapmak durumunda olduğunu belirten Özenen, şöyle konuştu: “Emine Ülker Tarhan’ın kurmuş olduğu Anadolu Partisi; en genç, en temiz, en dinamik, en cesur parti olduğu için, bütün grupların cumhuriyet değerlerine sahip çıkmasında gerekli olan kucaklamayı sağladığı için aday oldum. Dinsel kimliği, cinsel kimliği, sosyal statüsü, gelir düzeyi ne olursa olsun bütün vatanseverlere seferberlik coşkusuyla buluşacağı tek adres olduğu için Anadolu Partisi’ndeyim” diye konuştu.

        “PARTİMİZDE ÖTEKİLEŞTİRME YOK”

        Deva Özenen’in adaylığı hakkında konuşan Anadolu Partisi İzmir İl Başkan Yardımcısı Gökhan Cantürk de, “Bizim partimizde dil, din, ırk, cinsel kimlik ayrımı kesinlikle yapılmamaktadır. Siyasette yeni yüzlerle bu yola çıktık. Genel Başkanımız Emine Ülker Tarhan bizim için çok önemli bir vizyon. Bu vizyonda biz de alt kademe olarak Meclis’e girmek için çalışmalara başladık. Partimizde ötekileştirmek gibi bir zihniyet yok. İnsanlara değer veriyoruz” ifadelerini kullandı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ