Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Siyaset ve hukuk okuyacaklar çok edebiyat sorusu çözecek

        Pervin KAPLAN / HT GAZETE

        Bu yıl bazı yükseköğretim programlarına öğrenci yerleştirilirken kullanılan puan türlerinde değişiklikler oldu. Bazı programlar Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanlarından Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puan türlerine geçti. Bu programlar arasında da turizm işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları gibi bölümler var. İç mimarlık ve çevre tasarımı, iletişim tasarımı gibi özel yetenek sınavları ile öğrenci alan programlar da bu yıl LYS puanları ile öğrenci alacak. İç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımları programlarına getirilen LYS şartı ise kaldırıldı, yine öğrenciler özel yetenek sınavına girecek.

        DEĞİŞİKLİK TESTLERİ DE KAPSADI

        Ancak değişiklik yalnızca puanı değişen bölümlerle sınırlı değil. Aynı zamanda LYS puan türlerini oluşturacak testlerin de ağırlık katsayıları değişti. Özellikle hukuk, işletme, sosyoloji, ekonomi, uluslararası ilişkiler gibi programlara öğrenci alınırken kullanılacak Türkçe Matematik (TM) puan türünü oluşturan testlerde değişiklikler oldu. Bu puan türündeki en önemli değişiklik ise hukuk okumak isteyen gençleri ilgilendiriyor. Bu yıla dek TM-2 puan türü ile girilen hukuk fakültelerine artık TM-3 puan türü ile yerleştirme yapılacak.

        Bu puan türünü oluşturan testler de buna göre farklı ağırlıklandırılacak. Gelin hukuk başta olmak üzere işletme, iktisat, uluslararası ilişkiler, psikoloji, sosyoloji, antropoloji gibi bölümlere girişte kullanılan TM puan türlerini oluşturan testlerdeki değişikliklere ve bu puan türü ile okuyacak gençlerin nelere dikkat etmeleri gerektiğine bakalım.

        LYS-1 VE LYS-3 SINAVLARI TM PUANINI OLUŞTURACAK

        TÜRKÇE Matematik (TM) puanlarının oluşması için girmeniz gereken sınavlar Matematik (LYS-1) ve Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavları olacak. LYS- 1’de matematik ve geometri, LYS-3’te ise Türk dili ve edebiyatı ile coğrafya-1 testlerini yanıtlayacaksınız. Değişiklik ise sınavların içinde yer alan bu testlerin ağırlıkları ile ilgili.

        EDEBİYAT SORULARI ÖNEM KAZANDI:

        TM-1, TM-2 ve TM-3 olmak üzere 3 farklı puan türünün hesaplanmasında YGS’nin testlerinin katkısı değişmedi. YGS içinde yer alan Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testinin ağırlık yüzdeleri bu yıl da LYS puanlarının oluşmasına yüzde 40 oranında katkı yapacak.

        İşletme, maliye, uluslararası ticaret gibi TM-1 puanıyla öğrenci alan programlar için yapılan hesaplamada matematik sorularının etkisi geçen yıl olduğu gibi yüzde 25 olacak. Ancak geometri soruları yüzde 10 değil, yüzde 8, Türk dili ve edebiyatı soruları yüzde 18 değil yüzde 20 etkili oldu. Coğrafya-1’in etkisi değişmedi, yine eskisi gibi ağırlığı yüzde 7.

        Küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler gibi TM-2 puanıyla öğrenci alan programlarda LYS’nin matematik sorularının etkisi yine yüzde 22 ama geometrinin etkisi yüzde 8’den 6’ya düştü. Türk dili ve edebiyatı soruları ise yüzde 22 değil yüzde 24 etkili. Yani edebiyat sorularının önemi arttı. Coğrafya- 1 Testi’nin bu puan türüne etkisi yine yüzde 8.

        MATEMATİK ETKİSİ AZALDI

        Psikoloji, sosyoloji gibi artık hukuk fakültelerinin de öğrencilerini seçerken kullanacağı TM-3 puanında matematik sorularının etkisi yine yüzde 18. Ancak bu puan türünün oluşumunda geometrinin etkisi yüzde 7’den yüzde 5’e düştü. Türk dili ve edebiyatı sorularının etkisi ise yüzde 25’ten yüzde 28’e yükseldi. Coğrafya- 1’in etkisi de yüzde 10’dan yüzde 9’a düştü. Bu programları tercihlerde de edebiyat soruları daha önemli olurken, geometri sorularının etkisi düştü.

        HUKUKTA PUAN TÜRÜ DEĞİŞTİ

        TM-2 ile öğrenci alan hukuk fakültelerine bu yıl TM-3 puan türü ile öğrenci yerleştirilecek. Bu yıl hukuk okumak isteyen gençler daha çok edebiyat sorusu çözecek. Çünkü hukuk fakültelerine girişte kullanılacak olan TM puan türünde Türk dili ve edebiyatı testinin ağırlığı yüzde 25’ten 28’e çıkarıldı. Geometri testinin ağırlığı ise yüzde 7’den 5’e düştü. Bu durumda da geometri testlerinin getireceği puanlar düşerken, edebiyat sorularından elde edilecek puan arttı.

        Benzer bir değişiklik ise uluslararası ilişkiler, küresel siyaset gibi TM-2 puanı ile öğrenci alacak programları seçecek öğrenciler için de geçerli. Bu testte de edebiyat sorularının etkisi artarken geometri sorularının etkisi azaltıldı.

        TM puanını oluşturacak LYS-1 ve LYS-3’te yer alan testlerin ağırlıklarındaki değişiklikleri sayfamızda yer alan tablodan takip ederek, hangi puan türleri için hangi soruların daha önemli olduğunu anlayabilirsiniz.

        LYS İÇİN AYRI KILAVUZ YOK

        LYS’lere nasıl başvuracağınızı ve hangi sınavlardan hangi puanları alacağınızı anlatan ayrı bir kılavuz bulunmuyor ve böyle bir kılavuz da yayımlanmayacak. YGS için başvuru yaparken yararlandığınız Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu bu sınavlar için de geçerli. Ancak bu kılavuzda adayların hangi sınavlara nasıl girmeleri gerektiğine, hangi sınavdan hangi puanı alacaklarına ilişkin ayrıntılı bilgiler yok. Bu 81 sayfalık kılavuzu dikkatle incelemeniz ve puan türlerine göre öğrenci alan programları belirlemeniz gerekiyor.

        ÜCRET BAŞVURUDAN SONRA YATIRILABİLECEK

        ÖSYM bu yıl hem YGS hem de LYS için başvuru sürecinde değişiklik yaptı. Bu değişikliğe göre önce sınavlar için para yatırmanız sonra da başvuru yapmanız gerekmiyor. Önce başvuru yapabilir, sonra sınav ücretini yatırabilirsiniz. Başvuru işlemleri, bir başvuru merkezinden başvuru yapacak adaylar için 21 Nisan tarihinde mesai saati bitiminde, internetten yapacak adaylar için ise 21 Nisan saat 23.59’da sona erecek.

        Başvuru işleminiz sınav ücretinizi de yatırdıktan sonra tamamlanmış olacak. Sınav ücreti ödenmeyenlerin başvuruları geçersiz sayılacak ve bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecek. Sınav ücretini bankadan ödeyecekler için süre 22 Nisan mesai saati bitiminde, internetten ödeyecekler için ise aynı gün saat 23.59’da sona erecek. Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra bilgilerinizi ÖSYM’nin http://ais.osym.gov.tr adresinden kontrol edin.

        İŞLEM ADIMLARINI UNUTMAYIN

        LYS başvuruları için yapmanız gereken işlemler şöyle:

        -Gireceğiniz LYS’lere karar vermek

        -İnternet veya başvuru merkezi aracılığıyla başvuru yapmak

        -Sınav ücretini yatırmak

        YARIN: MÜHENDİSLİK VE İŞLETME OKUYACAKLAR, HANGİ SINAVLARA BAŞVURACAK? TIP VE HUKUK TERCİHİ İÇİN HANGİ SINAVLARA BAŞVURU YAPACAKSINIZ?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ