Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, çözüm süreciyle ilgili 'Rafa kalktı' dedi

        Kamu Güvenliği eski Müsteşarı veCHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik Habertürk TV'de Veyis Ateş'in konuğu oldu. 7 Haziran seçimleri öncesi CHP'den İstanbul 3. bölgemilletvekili adayı olan Özçelik,"Ak Parti iktidarıyla çalışırken anlaşmazlıklarım vardı" dedi.

        Konuşmasında çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özçelik, "AKP de HDP de süreci kullanmak istedi. Ama kullanamayacaklarını gördüler. Çözüm süreci rafa kalktı" ifadesini kullandı.

        Özçelik konuşmasında özetle şunları söyledi:

        'DAYATMA İLE GÖTÜRÜLMEMELİ'

        - Çözüm süreci demokratik yürümeli, çözüm yeri de Meclis olmalı. Tüm partiler katılabilmeli ve dayatmayla götürülmemeli. Sürecin geldiği nokta bana göre 'Böyle gitmez' noktasıdır.

        - MİT'in Abdullah Öcalan üzerinden götereceği sistemle benim Meclis üzerinden götürmek istediğim sistemin bağdaşığı yoktu. 'Çözüme kendimiz karar veririz' gibi birşey vardı.

        'ÖCALAN ARTIK BU İŞİN AKTÖRÜ'

        - Abdullah Öcalan bu işin aktörü, artık bunu kimse yadsımıyor. Biz ateşkesin devamından çok mutluyuz ama tekrar silaha düşmeden bir süreçle çözüme evriltelim. Ama sorun şimdiki yöntemle çözülmez bu sorunu biz çözeriz.

        - Seçim barajı düşürüldüğünde başka bir atmosfer oluşacak. Kürtlerin büyük bölümü de PKK üzerinden hak aramaya inanmıyor. HDP hala PKK görüşü ve etnik kimliğini ön planda tutuyor. Biz Kürtlerin doğuştan sahip olduğu her hakka saygılıyız.

        'DEMİRTAŞ, ÖCALAN'IN TALİMATI OLMADAN ÇALIŞAMAZ'

        - Selahattin Demirtaş kendi çabasıyla da olsa bir Türkiyelileşme adımı gösterdi ama Abdullah Öcalan'ın talimatı olmadan çalışamaz.

        - TBMM çatısı altında her konu tartışılacak, özerklik dahil. Sorunu toplumsal uzlaşıyla çözeceğiz.

        - 'Bu memlekette her Kürt müstakbel PKK'lıdır' diye bakılan bir düzlemden 'Konuşarak çözümü bulmalıyız'a geldik. Sayın Cumhurbaşkanı, hükümet oyları kendisi olabilmek için Öcalan'la başka bir düzlemde götürebileceğini zannederken insanlar artık bunun böyle olmayacağını gördü.

        'BATIDA BAŞKA DOĞUDA BAŞKA KONUŞUYOR'

        - AKP'nin giderek bitmesindeki ana şey Batı'da şunu deyip Doğu'da bunu söylemek. AKP doğuda başka batıda başka şey söylüyor.

        'AKP, HDP'NİN SİYASİ AKTÖR HALİNE GELMESİNİ İSTEMEDİ'

        - AKP hiçbir zaman için HDP'nin doğru dürüst bir siyasi aktör haline gelmesini hiç istemedi. Ne AKP'nin HDP'nin söylediklerine bakmayın. Süreç rafa kalkmış durumda. Süreci kullanmak isteyen bu iki taraftı, kullanamayacaklarını gördüler.

        'EVRENSEL DIŞ SİYASET YAPARIZ'

        - AKP yoksulluğu yönetmek istiyor biz kaldırmak istiyoruz. Dış politikada ise benim vatandaşlarımdan biri herhangi bir ülkede zulme tabi tutulursa hepsinin mutlaka yardımına gideceğiz. Başkasının iç politikasına karışmadan evrensel siyaset yaparız.

        - Ilımlı İslam proöesi çöktü. Biz Mısır'la da Suriye'yle de ilişkileri düzelteceğiz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ