Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Yükseköğretim kurumlarının lisans programlarını Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre oluşacak puanlarınıza göre tercih edeceksiniz.

        İstatistik okumak isteyen matematik ve fen sınavlarına başvuracak. Ama işletme de seçenekleriniz arasında olsun istiyorsanız bu kez edebiyat coğrafya sınavına da ihtiyacınız var. Hukuk ve mühendislik seçeneğine sahip olmak isteyen adaylar da 3 sınava başvurmak zorunda

        Yükseköğretim kurumlarının lisans programlarını Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre oluşacak puanlarınıza göre tercih edeceksiniz. LYS’de 4 ana grupta toplam 12 puan türü çıkacak ve okumak istediğiniz bölümleri bu puan türlerine göre seçeceksiniz. Puanınızın oluşabilmesi için en az iki sınava girmeniz gerekiyor. Bu yüzden de ilk bilmeniz gereken, hangi bölümler hangi puan türü ile öğrenci alıyor ve hangi sınavlara girerek bu puan türlerini elde edebilirsiniz. Okumak istediğiniz bölümü ve bu bölümün istediği puan türünü, bu puan türünü elde etmek için girmeniz gereken sınavları belirledikten sonra da LYS’ler için başvurunuzu yapmalısınız.

        HER BÖLÜME FARKLI SINAV

        Örneğin istatistik, mühendislik ya da tıp gibi bölümlerde okumak istiyorsanız sahip olmanız gereken puan türü Matematik Fen (MF). Bu bölümler MF puan grubundan 4 değişik puan türüne göre öğrenci alacak. Bu puan türlerini elde edebilmek için de Matematik (LYS-1 ) ve Fen Bilimleri (LYS- 2) sınavlarına gireceksiniz. Bu bölümler için LYS başvurunuzda işte bu iki sınavı seçmelisiniz. Bu sayısal programların yanı sıra bir de hukuk, işletme, finans gibi alanlarda da tercih yapmak istiyorsanız bu kez Türkçe Matematik (TM) puanlarına ihtiyaç duyacaksınız. Bu puan türlerini elde edebilmek için girmeniz gereken sınavlar Matematik (LYS-1) ve Edebiyat Coğrafya-1 (LYS-3). Zaten MF puan türü için Matematik sınavına (LYS-1) gireceğiniz için başvuru yapmanız gereken 3’üncü sınav LYS-3 olacak. Bu durumda LYS-1, LYS-2 ve LYS-3 olmak üzere 3 tane sınav için başvuru yapacaksınız. Size fikir vermesi açısından birkaç bölüm için hangi puanlara ve hangi sınavlara girmeniz gerektiğini örnekleyelim.

        600 bin genç, LYS için elendi

        Yüskeköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) LYS’lere girmek için gereken 180 puanı alamayan gençlerin sayısı 618 bini aştı. Bu gençler haziran ayında yapılacak LYS’lere girme hakkını yitirdi. 140 barajını aşamayanların sayısı da 207 bini geçti. Bu yıl 180 puan barajını aşarak LYS’lere katılma hakkını kazananların sayısı 1 milyon 369 bin 147. Ancak her yıl barajı aştıkları halde LYS’lere başvurmayan gençlerin sayısı da yarım milyonu buluyor.

        EN BÜYÜK İLGİ LYS-1 VE LYS-3’E

        Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) en fazla başvuru hem Matematik Fen (MF) puanlarının hem de Türkçe Matematik (TM) puanlarının oluşmasında etkili olan Matematik Sınavı (LYS-1) ile yine hem TM puanlarının ve TS puanlarının oluşması için girilmesi gereken sınav olan Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavlarına oluyor. Geçen yıl LYS-1’e 744 binden, LYS-3’e ise 751 binden fazla aday başvurdu

        ÖNCE KARAR VERİN SONRA BAŞVURUN

        Önce hangi LYS’lere gireceğinize kesin karar verdikten sonra başvurunuzu yapmalısınız. Başvuru için iki yolunuz var. İnternet üzerinden bireysel olarak da yapabilirsiniz, başvuru merkezleri aracılığı ile de işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak işlemlerinizi internetten bireysel olarak yapacaksanız “Başvuru işlemi ÖSYM’ye bildirilmiştir” uyarısını mutlaka görmeniz ve yazıcıdan çıktı almanız gerekiyor.

        MESAİ SAATİ İÇİNDE

        Eğer bu yazıyı görmezseniz işleminiz tamamlanmış olmayacak. Hatalı işlem yaparsanız da LYS’lere katılma hakkınızı kaybedersiniz. Başvuru merkezleri, işlemleri resmi iş günlerinde ve mesai saatleri içinde yapacaklar. Eğer başvurunuzu bu merkezlerden birinden yapacaksanız şahsen gitmeniz gerekiyor. Yanınızda da nüfus cüzdanınız veya süresi geçerli pasaportunuz ile doldurulmuş Aday Başvuru Formu’nuz olmalı. Görevli onay kodunu sisteme girdikten sonra başvuru işlemi tamamlanacak. Başvurularınızda sınava gireceğiniz merkezleri de seçeceksiniz. Bilgilerinizi ÖSYM’nin internet sayfasından TC kimlik numaranız ve şifrenizle 21 Nisan tarihine kadar değiştirme hakkınız var.

        MÜHENDİSLİK VE İŞLETME

        Mühendislik MF-4 ile öğrenci alacak. Bunun için Matematik (LYS-1) ve Fen Bilimleri (LYS-2) sınavlarına başvuracaksınız. İşletmeye TM puan grubundan öğrenci alınacak. Bunun için Edebiyat - Coğrafya (LYS-3) sınavına da başvurmalısınız.

        SOSYOLOJİ VE HUKUK

        Bu iki bölüm TM puanlarıyla öğrenci alacak. Bunun için Matematik (LYS-1) ve Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavlarına başvuracaksınız.

        İÇ MİMARLIK VE PSİKOLOJİ

        İç mimarlık için YGS puanınız ile özel yetenek sınavına gireceksiniz. Psikoloji, sosyoloji, hatta hukuk gibi alanlarda da tercih yapmak istiyorsanız o zaman TM puanlarına ihtiyaç duyacaksınız. Bu puanlar için de LYS-2 ve LYS-3’ye başvurmalısınız.

        TIP VE MÜHENDİSLİK

        Tıp ve mühendislik programları için MF puanlarına ihtiyacınız var. Tıp için MF-3, mühendislik için MF-4 puanı gerekiyor. Bu puanlar için LYS-1 ve LYS-2 yani Matematik ve Fen Bilimleri sınavlarına gireceksiniz.

        ARAPÇA VE SİYASET

        Arapça DİL, siyaset bilimi ise TM puanı ile öğrenci alıyor. Arapça için Yabancı Dil (LYS- 5) uluslararası ilişkiler ya da siyaset için LYS-1 ve LYS-3’e başvuracaksınız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ