Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İKSV Bakur'u iptal etti

        HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        Bu karar sanat çevrelerinde “sansür” olarak yorumlandı ve tepki gördü. Yabancı belgesel film yönetmenlerinin de, festivalden çekilmeye hazırlandıkları iddia edildi.

        Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, İKSV’ye bir yazı göndererek, “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 15. maddesi” uyarınca festivallerde gösterilecek Türkiye’de üretilen filmlerin kayıt tescil belgesi almış olması zorunluluğunu hatırlattı. Yazının ardından, yabancı filmlerin bu yönetmelik kapsamında değerlendirildiğini ve hukuki yaptırım nedeniyle kayıt tescil belgesi olmayan filmlerin festivalde gösterilemeyeceğini açıklayan İKSV, belgeselin gösterimini iptal etti.

        İKSV açıklamasında, “Filmin kayıt tescil belgesi alması durumunda, önümüzdeki günlerde gösterileceği zamanlama açıklanacaktır” denildi. İKSV’nin aldığı karar sonrası “Bakur” belgeseli yapımcı şirketi Surela Film Yapım’dan da şu açıklama yapıldı: “Kültür Bakanlığı, filmlerin gösterimlerinde ‘kayıt ve tescil belgesi ile eser işletme belgesi’ almış olma şartını, ifade özgürlüğünü hiçe sayarak keyfi bir sansür mekanizması olarak zaman zaman karşımıza çıkarmaktadır. Kültür Bakanlığı’nın, tüm itiraz ve mücadelelerimize rağmen sürdürdüğü bu yasakçı uygulamalarını kabul etmiyoruz.” Öte yandan, belgeselle ilgili gelişmenin ardından festival kapsamında gösterilen yabancı filmlerin yönetmenlerinin de, eserlerini geri çekmeye hazırlandığı iddia edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ