Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Köy korucusu İçişleri Bakanlığı'na dava açtı

        Ahmet YUKUŞ/DİYARBAKIR

        PKK'nın kırsal kesimde lojistik desteğini önlemek ve OHAL bölgesinde görev yapan güvenlik güçlerine yardımcı olmaları için 1985 yılında Geçici Köy Koruculuğu sistemi kuruldu.

        Geçici ve gönüllüler ile birlikte sayı 90 bini bulsa da 55 yaş sınırı nedeniyle 20 bin civarında kişi emekli edildi.

        Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak'ta 22 bin korucunun üye olduğu Güneydoğu Köy Korucuları Federasyonu Başkanı Seydoş Karadağ, sosyal güvenlik haklarını alabilmek için bireysel olarak İçişleri Bakanlığı aleyhine dava açtı. Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi'ne başvuran Karadağ, sosyal güvenliği kapsayan tüm haklarının verilmesini istedi.

        Devletin binlerce korucuyu sosyal güvenceden yoksun çalıştırdığını söyleyen Karadağ, "Terörle mücadelede yıllardır görevimizi layıkıyla yapıyoruz. Dava açmamız devlet babaya bir saygısızlık olarak yorumlanmamalıdır. Biz annemizin ak sütü gibi helal olan hakkımızı talep etmekteyiz. Sigortasız kaçak işçi gibi çalıştırılıyoruz. Sadece 2010 yılından bu yana Yeşil Kart ile kamu hastanelerinde sadece tedavi olabiliyoruz. Biz devletin çocuklarıyız. Evlerde hizmetçi olarak çalışan bayanlara bile sigorta yaptırmayanlara cezalar veren devlettin bizi mağdur etmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü canımızı ortaya koyarak yaptığımız iş ev temizliğinden çok daha zordur. Şayet açtığım dava lehimize dönük sonuçlandığı taktirde diğer korucular için emsal olacaktır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ