Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Öğrencilik döneminde yaptığınız her staj ne kadar işinize yarayacak? Pervin Kaplan yazı dizisi

        Pervin KAPLAN / YAZI DİZİSİ / HT GAZETE

        CEO’lar gençlerin öğrencilik yıllarında hem sosyal hem de mesleki anlamda kendilerine yatırım yapmasını istiyor. Bunun için de stajlarınıza bakıyorlar. Ancak zorunlu olanların dışında ‘gönüllü’ olarak da staj yaptıysanız bir adım öne geçiyorsunuz...

        Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil

        CEO’ların gençlerden beklentileri sadece yaratıcılık, fark yaratmak, sorun çözmek, pozitif olmak ve üniversite yıllarını sosyal ve aktif biçimde geçirmek değil. Aynı zamanda mesleki olarak da kendilerine yatırım yapmalarını istiyorlar. Bu yatırımın göstergesi de stajlar oluyor. Ancak sözünü ettikleri üniversitenin “zorunlu” yapmanızı istediği stajlar değil. Sizin mesleği sevdiğinizi ve benimsediğinizi gösterdiği için gönüllü staj yapmanızı da istiyorlar.

        İşe alımda her türlü tecrübenin değerlendirildiğini anlatan Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil’in önerisi kariyer planınızı üniversite yıllarında belirlemek ve buna uygun adımları öğrencilik döneminde atmak. İş ya da staj başvurularında adayların hangi lise ya da üniversiteden mezun olduğuna bakmadıklarını kişisel yetkinlik ve donanımları ile ilgilendiklerini söyleyen Kotil’in havacılık sektöründe çalışmak isteyen gençlere önerileri şöyle:

        İKİNCİ DİL TERCİH SEBEBİ: Havacılık global bir sektör. THY’nin bugün sefer yaptığı ülke sayısı 110. Havacılığın ortak dili İngilizce, bu sebeple İngilizce bizim için şart. İkinci dil ise tercih sebebi.

        TAKIM ÇALIŞMASINA BAKIYORUZ: Yolcumuzu uçurmak için pek çok farklı birim koordineli olarak uluslararası bir operasyon yürütüyor. Bilet satıştan kabin ve kokpit ekip planlamaya, uçak bakımdan yakıt ikmaline kadar birimler birbiri ile koordineli uçuşu gerçekleştiriyor. Bu operasyon sefer yapılan yurtdışı noktada da sürüyor. Takım çalışmasına yatkınlık önemli. Bu yüzden sosyal projelerde çalışmak gençlerin kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Bu deneyimler görev ve sorumluluk alma, takım çalışmasına yatkınlık gibi beceriler kazandırır.

        ERASMUS DENEYİMİ: Global bir şirketin parçası olmayı istiyorsanız yurtdışı deneyimlerinizin olması, farklı kültürlerle bir arada var olma kabiliyetiniz yükseltmesi anlamında önemlidir.

        KÜLTÜRLERE SAYGI: Dinamik, disiplinli, inovatif, araştırmayı seven, farklı kültürlere saygılı, takım çalışmasına yatkın olmalı.

        HAYALİMİZDEKİ GENÇ: Pozitif, dinamik, inovatif, uyumlu, takım çalışmasına yatkın, temsil yeteneği yüksek, çözüm odaklı, gelişime açık, kurum kültürüne ve değerlerine bağlı gençlerle çalışmayı seviyoruz.

        Renault Mais Türkiye CEO’su İbrahim Aybar

        ‘Farkındalığı yüksek, sosyal yönü güçlü gençler istiyoruz’

        İşe alımlarda sadece akademik başarıya bakılmadığı için gençleri üniversite yıllarını iyi değerlendirmeleri, sosyal ve etkin olmaları konusunda uyaranlardan biri de Renault Mais Türkiye CEO’su İbrahim Aybar. Günümüzde en az bir yabancı dil bilmenin gerekli olduğunu hatırlatan Aybar gençlere tavsiyelerini şöyle sıralıyor:

        SADECE BAŞARIYA BAKMIYORUZ: İşe başvuran adayların sadece akademik başarılarına odaklanmıyoruz. Kişisel bütünlüğe ne kadar değer verdiklerini ve kendilerine ne kadar yatırım yaptıklarını da değerlendiriyoruz. Sosyal yönden donanımlı, yaşadığı dünyayı ve toplumu algılayan farkındalığı yüksek, ilişkileri kuvvetli insanların, yaşamı hem kendileri için hem de başkaları için kolaylaştırdıklarına inanıyoruz.

        KULÜPLERİNE BAKIYORUZ: Üniversite sıralarında iken değişik kulüplerde yer almak hayatı ve ilişkileri tanıyıp kavramakta ve sorumluluk geliştirmekte önemli. Bu yüzden kulüplerde aktif görev almak dikkate alınıyor. Sporu da çok yönlü gelişmeyi sağlama açısından dikkate alıyoruz.

        İSTEĞE BAĞLI STAJLAR: Zorunluluk dışında isteğiyle yapmış olduğu stajlar, kazanımlar daha değerli.

        SABIRLI VE ANALİTİK OLUN: Uluslararası iş yapan bir şirkette çalışabilmek için öncelikle çok kültürlü yapıda çalışabilecek kişilik yapısı ve niteliklere sahip olmak önemli. En az bir yabancı dil, teknolojiye yatkınlık ve iyi kullanabilmek gerekir. Meraklı ve sürekli öğrenmeye açık olmak önemlidir. Sabırlı, analitik, iletişimi güçlü ve sosyal ilişkileri gelişmiş bir kişilik yapısı önemli.

        ÖZ BİR CV’NİZ OLSUN: Bir CV, adayın gerçek özelliklerini, niteliklerini ifade ediyorsa başarılıdır. Öz bir içeriğe sahip olup, değerlendiriciyi yanıltmamalı. Eğitimler, stajlar, başarılar, sosyal aktiviteler ve varsa daha önceki iş tecrübeleri etkili bir şekilde yer almalı. Kişisel özellikler, değerler ve hedeflenen görev alanı somut olarak belirtilmeli.

        SOSYAL MEDYA: Facebook, Twitter, Instagram, linkedin gibi sosyal medya paylaşımlarına bakılıyor. Adayın değerleri ve kişilik yapısı hakkında ipucu veriyor.

        HAYALİMDEKİ GENÇ: Özgüveni yüksek, hayata dair doğruları ve duruşu olan, enerjisi yüksek, zeki, meraklı ve sürekli yeni şeylere öğrenmek ve sorumluluk almak isteyen bir gençle çalışmayı hayal ederim. Aramıza katılan arkadaşlarımızı, bu hayalimiz çerçevesinde belirliyoruz.

        KENDİNİZE VE TOPLUMA ZAMAN AYIRIN: Üniversite yıllarını dolu dolu yaşayın, en güzel çağınız. Öğrenmeye zaman ayırmanın yanı sıra arkadaşlığa, dostluğa, sevgiye ve insani ilişkilerinin güçlenmesine de zaman ayırın. İleriki yaşamlarında kendiniz için temel olacak bu dönemde sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif aktivitelerin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarında gönüllü çalışın.

        HANGİ ÜNİVERSİTE OLDUĞU ÖNEMLİ: İşe alımda mezun olunan üniversite önemli. Yani potansiyeli, giriş sınavlarında başarı sıralaması daha yüksek öğrencilerin eğitim gördüğü üniversiteler. Lise de önemli. Çünkü her okulun kendine has kültürü ve disiplini var. Stajda bu kadar keskin değil.

        Boyner Büyük Mağazacılık AŞ CEO’su Deran Taşkıran

        ‘Kendine ne kadar yatırım yaptığına bakıyoruz’

        ‘İş dünyasına giriş’ olarak da nitelendirilen stajın önemine dikkat çekenlerden biri de Boyner Büyük Mağazacılık AŞ CEO’su Deran Taşkıran. Öğrencilerin sadece akademik başarılarına değil, tüm katıldığı etkinliklere baktıklarını söyleyen Taşkıran’ın gençlere tavsiyeleri şöyle:

        7 TEMEL DEĞERE BAKIYORUZ: Öğrencinin transkriptindeki notlarına bakmak yerine, üniversitede ilgi gösterdiği ders dışı aktiviteler daha fazla ön plana çıkıyor. 7 temel değerimize sahip gençler arıyoruz. Cesur, yaratıcı, müşteri mutluluğunu esas alan, tutkulu, sürekli öğrenen, sorumluluk sahibi, büyük bir ailenin parçası olmaya hazır. Bir de perakendeciliği bir kariyer olarak görmesi gerek.

        STAJI ÖNEMSİYORUZ: İş ve staj başvurularında adayın kendini geliştirmeye ne kadar hevesli olduğu ve kendine ne kadar yatırım yaptığı tabii ki büyük fark yaratıyor. Her deneyim bir katma değer sağlıyor. Her staj deneyiminde bir şeyler öğreniyor, kendilerini daha fazla geliştiriyorlar. Bunlar bizim için çok değerli. Ancak mutlaka deneyim de aramıyoruz. Perakende sektörünün dinamik ve renkli dünyasını görmeye hevesli, öğrenmeye istekli tüm genç arkadaşlarımıza kapımız açık.

        GÖNÜLLÜ ÇALIŞMALAR: Öğrencilerin sosyal yetkinliklerini geliştirecek, iş dünyasına giriş öncesinde deneyim kazandıracak üniversite kulüp etkinlikleri, sosyal sorumluluk projelerine katılımları ve benzeri gönüllü çalışmaları çok önemli. Sorumluluk almaları, farklı organizasyon yapılarını görmeleri, teorik bilgilerini pratik ile buluşturmaları onlara büyük fayda sağlayacaktır.

        YILLARINI AKTİF DEĞERLENDİRENLER: Çok beğendiğim bir benzetme var, ‘CV’ler boş bir kanvastır.’ Okuduğu üniversite, mezun olduğu bölüm ve aldığı derece dışında doldurulacak koskocaman bir alan var. Üniversite yıllarını aktif şekilde değerlendirmiş adaylar arıyoruz. Öğrenci kulüplerinde görevler almış mı, hangi seminerlere ilgi göstermiş, STK’larda gönüllülük yapmış mı, yurtdışında ERASMUS gibi değişim programlarına katılmış mı? Öğrenciler ve yeni mezunlar CV’lerine mutlaka tüm bu ders dışı aktivitelerini yazmalı.

        SOSYAL MEDYA: Geleceğin trendlerini ve eğilimlerini takip eden, yaratıcı ve yenilikçi genç beyinlere ihtiyacımız var.

        HAYALİMDEKİ GENÇ: İşimizin temposuna uyum sağlayacak, verilen görevlere dört elle sarılacak sorumlulukta, çoklu iş becerisine sahip, çok yönlü adaylar arıyoruz. Gücümüze güç katacak, parlak genç zihinlere ihtiyacımız var. Gençlere kendilerini geliştirebilecekleri tüm fırsatları değerlendirmelerini tavsiye ediyorum.

        Pronto Tour CEO’su Ali Onaran

        ‘Sahaya erken inen iş bulur’

        Hıza büyüyen ve en fazla eleman istihdam eden sektörlerden biri turizm. Pronto Tour CEO’su Ali Onaran turizmde de “Sosyal sorumluluk sahibi, stajını yapmış, spor yapan, kulüplerde yer almış” gençlerin daha şanslı olduğunu söylüyor. Bir, hatta iki yabancı dilin zorunlu olduğu turizm alanında çalışacak gençlere Onaran’ın tavsiyeleri şöyle:

        HEDEFİNE YÖNELMİŞ GENÇ: Zorunlu stajlar dışında staj önemli. Genç yaşta, başka eğlence ve uğraşlarla zaman geçirme şansı varken, bir an önce hedefine yönelik iş yapma arzusunda olduğunu gösteriyor.

        STRESE DAYANIKLILIK: Hizmet etmek, seyahat edenleri mutlu etmeye çalışmak zor zanaat. Bu nedenle sektörde çalışmak için ne kadar istekliler bakıyoruz.

        ÇEVRESİNE DUYARLILIK: Sosyal sorumluluk projesinde yer alan kişi, çevreye duyarlı, insanlara saygılı ve insan ilişkilerinde daha hassas davranışlar sergiliyor.

        KULÜPLERİNE BAKIYORUZ: Üniversite kulüplerinde aktif görev alması önemli. Böylece sosyal yönü güçlü ve takım çalışmasına yatkın oluyorlar.

        KİMSEYİ KÖTÜLEMEYİN: CV’lerde ciddi hatalar var. Daha önce çalıştıkları, staj yaptıkları şirketleri kötülüyorlar, yaşadıkları kötü tecrübeleri anlatıyorlar. Örneğin şirketin ‘İç işleyişi düzensizdi’ diye yazıyor. Bunlar şirket sırlarını ifşa etmektir. E-posta adreslerini adlarıyla değil, lakaplarıyla açıyorlar. Bir de turizm için CV’deki en büyük hata ‘Turizmde çalışmak istiyorum çünkü dünyayı gezmek istiyorum’ demek.

        HAYALİMDEKİ GENÇ: Matematik zekâsı güçlü, işe sahip çıkan, işini önceliği haline getirebilecek, sorumluluğunun bilincinde, işini takip yetisi kuvvetli ve yapacağı işten keyif alacak gençlerle çalışmayı tercih ediyoruz.

        YAZLARI İYİ DEĞERLENDİRİN: Yaz dönemlerinde sektörde otellerde veya seyahat acentelerinde transfermenlik, tur liderliği yapsınlar, sahaya erken inerlerse iş bulmaları kolaylaşır.

        NİTELİKLİ İŞGÜCÜ: Ülkede bir işsizlik var ama birçok bölümümüze yeterli nitelikte işgücü bulmakta zorlanıyoruz. Bilgi işlem, yurtdışı turlar satış, yurtdışı operasyon bunlardan bazıları. Gençlerin, sebat etmenin gerekliliğini şu ya da bu sebeple öğrenmesi gerekiyor, internet çağında yetiştiklerinden aynı hızla üst düzeylere terfi etmek istiyorlar.

        SOSYAL MEDYA HESAPLARI: Hemen tüm şirketlerin İK departmanları, personeli tanımak adına sosyal medya hesaplarına bakıyor. Orada paylaştıkları en doğru bilgileri veriyor.

        YARIN: ULUSLARARASI ŞİRKETLER GENÇLERDE HANGİ ÖZELLİKLERE BAKIYOR? CEO’LARIN İLGİSİNİ ÇEKECEK NİTELİKLER NEDİR?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ