Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Tunceli Hozat'taki kazıda 10 kafatası bulundu

        Tunceli'de 1938 yılındaki askeri harekat sırasında, Hozat İlçesi'ne bağlı Karabayır Köyü'nde Canan ve Baran ailelerine mensup 24 kişinin kurşuna dizilerek toplu olarak gömüldüğü iddialarıyla ilgili, mahkeme kararıyla dün başlatılan kazı çalışmalarına bugün devam edildi.

        Hozat Cumhuriyet Savcısı Hasan Toy denetiminde sürdürülen kazı çalışmalarında dün 8 insana ait kafatası ve kemikler bulunurken, bu sabah saatlerinde başlayan kazı çalışmalarında da da 2 insan kemiğine daha ulaşılarak, kafatası sayısı 10'a yükseldi.

        Kazılarda samanlık içinde öldürülen insanlara ait takılar ve bazı eşyalar bulunurken, bulunan eşyalar koruma altına alınarak Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek. Kazılar sırasında bulunan eşyalar arasında öldürülenler arasında yer alan ve 1928 yılında o dönem ismi Bargini olan Karabakır Köyü muhtarı Hasan Canan'a ait muhtarlık mührü de kemiklerin yanında bulundu. Uzmanlar şu ana kadar rastlanan en önemli delilin muhtar Hasan Canan'a ait mührün bulunması olduğunu, bu durumda kemiklerin 24 kişiye ait olma olasılığının çok güçlendiğini belirtti.

        Kazı çalışmalarını köylüler ve ölenlerin yakınları da kazı bölgesine giderek takip etti. Canan ve Baran ailesinin avukatı Cihan Söylemez, çalışmaların titizlikle devam ettiğini ve şu ana kadar 10 insana ait kafatası ile kemiklerin bulunduğunu belirterek, "14 Nisan itibariyle yani dün yapılan kazılarda 8 insana ait kafatası çıktı. Bunların haricinde az önce kazılar devam ederken iki insana ait kafatası daha çıktı.

        Bir kurşun kalem, yanmış vaziyette ama. Onun haricinde ateşlenmiş bir boş mermi kovanı bulundu. Kazı çalışması devam ediyor. Bir sürü kemik var. Hepsi delilleniyor, torbalara konuyor. Bu şekilde çalışma devam ediyor. Bir de muhtara ait bir mühür bulundu. Mühür kemiklerin hemen yanında çıktı ve 1930 tarihinde yapılmış köy muhtarı olan Hasan Canan'ın ismi yazıyor. Şu ana kadar ele geçen en önemli delil diyebiliriz. Kazı çalışması olağan seyrinde gidiyor. Şu ana kadar olumsuz bir durum yok, savcı bey titizlikle çalışmaları yönetiyor. Kazı çalışması istenildiği gibi gidiyor. Bugün içinde tamamlanacak, tamamlanmazsa da kazılara yarın devam edilecek" dedi.F

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ