Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye'nin siyasal hafızası
        1

        Ümran AVCI / HT GAZETE

        Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Dr. Tuba Bircan Ildırı ve Yrd. Doç. Dr. Kaya Akyıldız 12 il merkezinde, 1 Mayıs 2013-30 Ocak 2014 arasında 1902 kişiyle yüz yüze yaptıkları anketle Türkiye’nin siyasi hafızasının röngenini çekti.

        2

        Anket sonuçlarına göre, unutmuyor ama bastırıyoruz. Hafızalarda en fazla yer eden siyasi olay askeri darbeler, en az hatırlananlar ise 6-7 Eylül olayları, Varlık Vergisi gibi azınlıklara yönelik hadiseler. Suikast hafızası ise oldukça canlı. Uğur Mumcu ve Hrant Dink’in önemli bir yeri var.

        3

        Katılımcılar Deniz Gezmiş’in idamı ve Adnan Menderes’in ölümünü hafızalarında suikast olarak kurgulayıp suikast anlatısı olarak aktarıyor. Turgut Özal ve Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümü de suikast olarak hatırlanıp aktarılıyor. Sivas Katliamı da suikast hafızasında yer aldı.

        4

        Dünya tarihindeki olaylarda ise en fazla akılda kalan 11 Eylül saldırıları. Buna karşılık Çernobil faciası ve 1. Dünya Savaşı en az hatırlanıp bahsedilenler listesinde son sırada.

        5

        Araştırmayı yürüten Nilüfer Narlı anket sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Geçmişe ait olayların günümüzde nasıl hatırlandığına baktığımızda; insanlar genelde son yıllardaki olayları daha fazla hatırlıyor. Hiçbir olay tamamen unutulmuyor ama bastırılabiliyor.

        6

        İnsanlar kendilerine büyük acı veren ve bir daha yaşanmamasını istedikleri olaylardan sıklıkla bahsediyor. 11 Eylül, 28 Şubat örneği gibi. Bu nedenle siyasal ortam, yaşananları sansürlemeye veya bastırmaya yöneltebiliyor.