Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Gezi Parkı davasında çarpıcı ifade: Kendiliğinden yanan birkaç çadır vardı

        Dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli'nin, Taksim'dekiGeziParkıgösterilerinin başladığı gün göstericilere ait çadırları yakmaları için zabıtalara talimat verdiği iddiasına ilişkin, "görevi kötüye kullanmak" ve "yangın çıkarmaya azmettirmek" suçlarından 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

        İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Ramazan Emekli avukatıyla katıldı.

        Savunması sorulan Emekli, olay tarihinde Beyoğlu ilçesinden sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı olduğunu ve ilçenin denetiminden sorumlu bulunduğunu belirterek, "Bunun dışında kesinlikle bir adli görevim yoktu. Zabıtalarla ilgili kesinlikle emir verme yetkim bulunmamaktadır. Olay tarihindeki görevim,GeziParkı'ndaki 120 kişinin tahliyesi ile ilgilidir. Zabıtalara, 'Sizin güvenliğinizi sağlayamayız, göstericilerin çadırlarını yakın' şeklinde emir vermedim" diye konuştu.

        İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki dava kapsamında yargılanarak beraat eden zabıtaları tanımadığını aktaran Emekli, "Olay gecesiGeziParkı'nda bulunan odaya, ismen tanımadığım memurlar da geldi. Fakat ben kesinlikle onların çalışmalarıyla ilgili herhangi bir emir vermedim. Görevlendirme yazısı çerçevesinde görevimi yaptım. Kesinlikle görevimi kötüye kullanmadım, yangın çıkarmak konusunda zabıtaları ya da başkalarını azmettirmedim. Her iki suçtan da beraatime karar verilmesini talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

        Emekli'nin avukatı Sinan Vatansever de müvekkili ile zabıta görevlileri arasında herhangi bir emir ilişkisi bulunmadığını ifade ederek, olay yerine bir milletvekilinin gelmesi üzerine hoş olmayan görüntü sergilememek amacıyla polisin çekildiğini, şirket ve zabıtalar çalışmayı durdurduğu için güvenliğin sağlanması görevinin kalmadığını ve aynı suçtan yargılanan zabıta görevlilerinin de beraat ettiğini söyledi.

        "KİM YAKTI ÇADIRLARI, SORUN ORADA"

        Duruşmada, dava konusu çadırları yaktıkları iddiasıyla yargılandıkları davada beraatlerine karar verilen sanık 7 zabıtadan 6'sı sırasıyla tanık olarak dinlenildi.

        Zabıta komiseri Murat Sarı, olay tarihinde, zabıta müdürüyle parktaki zabıtaların koordinasyonuyla görevli olduğunu ve 60-70 kadar çadırı toplayıp depoya kaldırdıklarını kaydederek, "Parkın sonuna doğru tahminen 10-15 çadır kalmıştı. Yanımda memur arkadaşlar da bulunduğu halde, huzurdaki sanık emniyet müdürü bize, 'Burada kendimizin ve sizin güvenliğinizi sağlayamayız, kalan çadırları yakın' dedi. Ancak ben ya da görevli zabıtalar kesinlikle kalan çadırları yakmadık" diye konuştu.

        Bir süre sonra çadırların yandığını gördüklerini ifade eden Sarı, çadırdaki mum, tüp gibi malzemelerin yangını çıkarmış olabileceğini anlattı. Sarı, "Emniyet müdürü bize 'yakın' dedi ancak biz kesinlikle çadırları yakmadık" beyanında bulundu.

        Emniyet müdürü ile arasında geçen diyaloğu bazı memurların duyduğunu ve zabıta olarak zaten toplumsal olaylara katılmadıklarını söyleyen Sarı'nın, "Kim yaktı çadırları, sorun orada" ifadesini kullanması üzerine Hakim Metin Özçelik de "Bence de sorun orada" dedi.

        "KENDİLİĞİNDEN YANAN ÇADIRLAR..."

        Tanık zabıta memurlarından Murat Yüce, Emniyet Müdür Yardımcısı Emekli'nin Sarı'ya, "Çadırlarla uğraşmamıza gerek yok, yakın gitsin" dediğini bizzat duyduğunu söyledi. Çadırları yakmadıklarını belirten Yüce, "Zaten orada kendiliğinden yanan birkaç çadır vardı. Zannediyorum bunlar, daha önce topladığımız çadırların içinde gördüğümüz lüks, piknik tüpleri ve mumlar sebebiyle yanmıştı" diye konuştu.

        Zabıta memuru tanıklardan Hüseyin Yılmaz, "Murat Sarı bize, görevli emniyet müdürünün çadırları yakın dediğini söyledi. Ancak biz çadırları yakmadık. Kendiliğinden yanan çadırların üzerine kalan birkaç çadırı attık" ifadesinde bulundu.

        Diğer tanıklar, emniyet müdürünün amirlerine "çadırları yakın" dediğini duymadıklarını, amirin bunu kendilerine söylediğini, çadırları yakmadıklarını ve yanan çadırların üzerine kalan çadırları attıklarını die getirdi.

        Mahkeme, diğer tanıkların dinlenilmesi için duruşmayı erteledi.

        İDDİANAMEDEN

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Taksim'dekiGeziParkı'nda 30 Mayıs 2013'te ''Taksim Meydanı'nı Yayalaştırma Projesi'' kapsamında bir kısım ağaçların sökülmesini protesto eden bir grubunparkıişgal ederek çadır kurdukları belirtiliyor.

        Parkıişgal eden göstericilerin tahliyesi ve kurulan çadırların kaldırılması için İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli'ninGeziParkı'nda işgalcilerin çadırlarını toplayan zabıta komiseri Mustafa Sarı'ya ''Çadırları toplamakla uğraşmayın, yakın gitsin'' talimatı verdiği kaydedilen iddianamede, zabıta amirleri ve komiserlerinin, olay günü görevlerini kötüye kullanarak, sahipleri tespit edilemeyen terk edilmiş çadırları ateşe verip yangın çıkarmak suretiyle çevrede korku, kaygı ve paniğe neden oldukları vurgulanıyor.

        Yasal olmayan talimatı ile görevini kötüye kullanıp, parktaki çadırların yakılmasına azmettirdiğinin anlaşıldığı belirtilen iddianamede Emekli'nin, "görevi kötüye kullanma'' ve ''yangın çıkarmaya azmettirmek'' suçlarından 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

        ZABITALAR BERAAT ETMİŞTİ

        Çadırları yaktıkları iddia edilen zabıta amir ve komiserlerinin de aralarında bulunduğu 7 sanık, İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandıkları davada, 18 Aralık 2014'te delil yetersizliğinden beraat etmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ