Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik İstihbarat Daire Başkanı'nı dinlemeye teşebbüs

        İstanbul merkezli çok sayıda ilde ''paralel yapı''ya yönelik başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alınan polislerin, "sözde zimmet" suçu iddiasıyla yürütülensoruşturmada, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in telefonlarını dinlemeye teşebbüs ettikleri belirtildi.

        İstanbul merkezli "paralel yapıya" yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan polislerin, Temmuz 2013'te atanan İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü ve görevlileri hakkında dinleme faaliyeti başlattığı öğrenildi.

        Şüphelilerin, 8 Kasım 2013'te, yeni atanan polis memurlarından birinin "zimmet" suçuna karıştığı iddiasıyla savcılığa başvurduğu, bunun üzerine başlayansoruşturmanın ilerleyen safhalarında, istihbarat şubenin üst yönetim kadrosunun telefonlarının dinlenildiği ve bu kişilerin gizli olarak izlenildiği kaydedildi.

        Şüpheli polislerin ''sözde zimmet'' suçundan açılansoruşturmadaki asıl amacının; 2013 yılı Temmuz ayında atanan istihbarat üst yönetim kadrosunun iletişimlerini "17-25 Aralık 2013 operasyonlarına adım adım gidildiği süreçte'' dinlemek ve kayıt altına almak olduğu belirlenirken,soruşturmalardan bilgi sahibi olup olmadıklarını anlamak ve buna göre tedbir geliştirmek istedikleri iddia edildi.

        MİT TALİMATI

        "Zimmet" suçundan dinleme işlemini yapmakla görevli personellere şu anda gözaltında bulunan amirlerince "Beşiktaş'taki MİT Bölge Başkanlığı'na giderlerse veya telefonları buradan baz verirse bana haber ver" şeklinde talimat verildiği aktarıldı.

        Şüphelilerin iddia edilen zimmet suçunu veyasoruşturmakonusu başka bir suçu aydınlatma gibi bir gayelerinin olmadığı, İstihbarat Şube Müdürlüğü yönetim kadrosu üzerinden, MİT Bölge Başkanlığı'nı da dolaylı olarak kontrol çabası ve amacı içerisine girdiklerinin tespit edildiği belirtildi.

        Şüphelilerin, ilgili görevlilerin kontrol edilmesi ve tasarruflarının öğrenilmesi amacına yönelik maksatlı birsoruşturmayaptıkları, aynı zamanda MİT Bölge Başkanlığı'nı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nü kontrol ve tasarruflarını öğrenme amaç ve saiki ile de hareket ettikleri kaydedildi.

        Ayrıca eski dönemden beri şubede çalışan İstihbarat Şube Müdürlüğü yönetici kadrosundan kimsenin söz konusu zimmetsoruşturmasına dahil edilmediği, bu nedenlesoruşturmanın yeni atananlara yönelik planlı bir hareket olduğu öne sürüldü.

        DİNÇ'İN İSMİ ÇIKARILDI

        "Zimmet"soruşturması kapsamında 5 Aralık 2013'te, Teknik Takip ve İzleme Büro Amirliği'nce hazırlanan, şüpheli Ayhan Arıkanoğlu imzalı yeni şüpheli eklemeye yönelik ve ikinci dinleme karar talep raporunun son sayfasının iki farklı nüsha olarak düzenlendiği kaydedildi.

        Nüshalardan birinde 2 şüpheli, diğerinde 3 şüphelinin dinlenilmesi talebinde bulunulduğu, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in isminin bir nüshada bulunup, diğerinde yer almadığı aktarıldı. Adli makamlara gönderilen dinleme ve gizli izleme karar talep yazılarında, Engin Dinç'in isminin olmadığı nüshanın kullanıldığı bildirildi. Böylece şüphelilerin Engin Dinç'i dinlemeye teşebbüs ettiklerinin tespit edildiği belirtildi.

        Bu kapsamda ifadesine başvurulan Engin Dinç'in şüphelilerden şikayetçi olduğu öğrenildi.

        232 İLETİŞİM TESPİT TUTANAĞINDA "ZİMMET" YOK

        "Zimmet"soruşturmasına ilişkin 232 adet iletişim tespit tutanağındaki görüşmelerin, yasadışı birçok terör örgütü ve illegal yapılanmalarına, bu yapıların deşifre edilmesine yönelik faaliyetlerinin takibine, bu bilgilerin haber alınması ve devletin ilgili kurum ve birimleri ile paylaşılarak gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik olduğu kaydedildi.

        Ayrıca, tutanaklarda, Cumhurbaşkanı ve Başbakan düzeyindeki devlet büyüklerinin günlük özel ve protokol planlama bilgilerini içeren geliş ve gidiş güzergahlarına dair görüşmelerin yer aldığı, yer yer terörle mücadele gibi operasyonel başka birimlerin de faaliyetlerine destek olacak nitelikte İstihbarat Şube Müdürlüğü görev ve çalışma alanına giren faaliyetleri içeren görüşmelerin bulunduğu belirtildi.

        Tutanaklarda, İstihbarat Şube Müdürlüğü üst yönetimi ile Milli İstihbarat Teşkilatı ve görevlileri arasında yapılan ortak çalışmalara ve bilgi alışverişine dair bazı görüşmeler olduğunun tespit edildiği aktarıldı.

        17 ARALIK 2013'TE SONLANDIRILDI

        İddia edilen "zimmet"soruşturması kapsamında 16 Aralık 2013'te gizli izleme kararının alındığı ancak 1 gün sonra (17 Aralık 2013'te) sebebi belirtilmeden bütün iletişim tespiti işlemine son verilmesi için talimat istendiği, 18 Aralık 2013'te söz konusu çalışmaların sonlandırıldığı kaydedildi.

        Aynı gün (18 Aralık 2013) savcılık tarafından "zimmet" suçu iddiasıyla aralarında İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Metin Turanlı, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş'ın da bulunduğu 8 kişi hakkında takipsizlik kararı verildiğine dikkati çekildi.

        Takipsizlik kararında, 8 kişi hakkında "zimmet suçunu işlemek amacıyla örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak" suçları ile ilgili olarak "ihbar edenin soyut iddiası ve elektronik posta ihbarı dışında somut ve inandırıcı delil elde edilemediği" belirtildi.

        SÜREÇ

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "suç örgütü kurmak, örgüt üyesi olmak, siyasal casusluk, resmi evrakta sahtecilik, kişisel verileri usulsüz kaydetme, bilgisayar verilerini silme'' suçlarından yürütülensoruşturmada "paralel yapı"soruşturması kapsamında, 28 şüpheli polis gözaltına alındı.

        Aralarında eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın da bulunduğu 28 polisin savcılıkça ifadelerinin alınmasına devam ediliyor.

        Soruşturmakapsamında şüpheli polis Ali Kavlak ise halen aranıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ