Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cemil Çiçek'ten AP'nin Ermeni kararına açıklama

        HABERTÜRK ANKARA

        Toplantıda Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 1915 olaylarıyla ilgili aldığı kararı da değerlendiren Çiçek, parlamentoların kendilerini uluslararası ceza mahkemesi yerine koyarak sorumsuz karar veremeyeceğini, bu kararla nefret söyleminin yaygınlaştırıldığını vurguladı.

        Çiçek, şöyle devam etti:

        ‘ADALETSİZ VE TEK YANLI’

        “Bu karar son derece adaletsiz ve tek yanlı bir tutumdur, tavırdır. Hakka, hukuka, adalete sıkça vurgu yapan, hele hele Türkiye ile ilgili ilerleme raporlarında Türkiye’yi bu kriterler, kavramlar açısından yargılayan AP’nin böyle bir tutum takınması evvela ileri sürdüğü kavramlarla, değerlerle de çelişmiştir. Onun için hukukla alakası olmayan, hukuk dışı, keyfi önyargılı bu kararı biz hiçbir şekilde kabul etmiyoruz ve bunu yok hükmünde telakki ediyoruz.” Kararın, hukuk dışı olduğunu dile getiren Çiçek, “Hiçbir parlamentonun görevinin bir ceza mahkemesi yerine kendini koyarak karar vermek olmadığını, bilim kurulu olmadığını, bu türlü ayaküstü, önyargılı ve istismara dayanan ki soykırım bir hukuki kavramdır, hukuki kavramı bir siyasi karalama kampanyasına mesnet teşkil edecek tarzda kavram istismarı yapmak gibi bir görevinin olmadığını ifade ediyor, bu kararı şiddetle kınadığımı bir kez daha belirtmek istiyorum” diye konuştu.

        ‘MECLİS AYRANCI PAZARINA DÖNDÜ’

        Çiçek, başkanlık sisteminin Turgut Özal ve Süleyman Demirel’in en çok tartışıldığı dönemlerde gündeme geldiğini anımsatarak, bugünkü sistemin erkler arasında yetki gaspına neden olduğunu belirtip durumun netleştirilmesi gerektiğini kaydetti. Çiçek, TBMM’de 24. dönemde hoş olmayan olaylar yaşandığını ifade ederken, kalabalık grup toplantılarını, “Meclis Ayrancı pazarına döndü. İcra dairelerinin müzayede salonlarına döndü. Bir de nikâh kıysak tam olacaktı, bir tek evlenme merasimi yapılmadığı kaldı” dedi.

        Çiçek, 14 eski başkana oda tahsisini savunurken de “28 Şubat döneminde şirket yönetimlerine girişleri yasaklanan komutanlara karargâhlarda oda verilmesi ve bazı raporlar hazırlamalarını örnek göstererek, eski başkanların tecrübelerinden yararlanmak istediklerini” vurguladı.

        İSTİKLAL MAHKEMESİ TUTANAKLARI

        TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kurtuluş Savaşı sürerken kurulan ve olağanüstü yetkilerle donatılan İstiklal Mahkemeleri’nin, bugüne kadar tasnifi yapılan ve elektronik ortama aktarılan belgelerini açıkladı. Belgeler 3 ciltte toplandı. Prestij kitap olarak 2’şer bin adet basılan ciltler Meclis’te satışa sunulacak. Meclis’in ambleminin de yer aldığı ciltlerin başlıkları, Türkçe ve Osmanlıca yazıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ