Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Hatay'da İpek bakımcı'yı eşi tüfekle öldürdü

        Neşet KARADAĞ / ADANA Emir KARAHİSARLI / İSTANBUL

        Kadın cinayetlerine bir yenisi daha eklendi. Daha önce birçok olayda olduğu gibi, hakkında uzaklaştırma kararı alınan katil zanlısı koca, karısını tüfekle öldürüp baldızını yaraladı.

        Olay Hatay Samandağ'da önceki gün yaşandı. Samandağ'da berberlik yapan Mehmet Ali Bakımcı, 27 yaşındaki İpek ile 11 yıl önce evlendi. 2 çocukları olduktan sonra Bakımcı, eşine devamlı şiddet uygulamaya başladı. Eşinin dayaklarına dayanamayan İpek Bakımcı, 2.5 ay önce polise şikayette bulundu. Aile Mahkemesi'nce eşine 6 ay süreyle uzaklaştırma cezası verildi.

        Bu cezaya rağmen Bakımcı, eve gidip eşini dövmeye devam etti. Yediği dayaklara dayanamayan İpek Bakımcı da 5 gün önce boşanma davası açtı. Dilekçe işleme konulurken iddiaya göre, hakim 15 gün düşünme süresi verdi. Eşinin kendisinden boşanacağını öğrenen Bakımcı, önceki gün kayınpederi 53 yaşındaki Yaşar Bakımcı'nın işlettiği lokantada tartıştığı eşi İpek Bakımcı'yı pompalı tüfekle öldürdü, 25 yaşındaki baldızı Ebru Taşar'ı ise yaraladı.

        KIZIMI 3-5 KEZ ÖLDÜRMEK İSTEDİ

        Yakınlarıyla otopsi yapılmasını bekleyen baba Yaşar Bakımcı, damadının aynı zamanda amcasının torunu olduğunu, kızı ile 11 yıldır evli olduğunu söyledi. Damadının kızına evliliği boyunca şiddet uyguladığını belirten baba Bakımcı, "2 ay önce de yine kızımın boğazını sıkarak öldürmeye çalıştı. Şikayetçi olduk 6 ay süreyle uzaklaştırma kararı verilmişti. Hep şiddet, dayak. 3-5 sefer ölüme götürdü. Asi Nehri'ne atmaya çalıştı. Bir defada kuyuya atmaya çalışmış, dağa götürüp bırakmış. Aklında bir şeyler var bu adamın. Akli dengesi yerinde değil. Ne oldu bilmiyoruz. Arada akrabalık bağı olduğu için evlilik bugüne kadar sürdü"dedi. Bakımcı, katil zanlısı damadının bir an önce yakalanmasını istedi. Genç kadının cenazesi yapılan otopsinin ardından toprağa verilmek üzere Hatay'a götürüldü.

        KADINA KORUMA KARARI YETMEZ

        Avukat Habibe Yılmaz Kayar: "Kadına yönelik şiddet kaynağını eşitsizlikten alan en derin ayrımcılıktır. Şiddetin bataklığı eşitsizliktir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi,kovuşturulması ve failin cezalandırılması bir insan hakları sorunu olarak ele alınmalı ve bütüncül politikalar benimsenmelidir. Şiddetin cezalandırılması ve şiddetin önlenmesi için iyi yasalar yapmak yetmez. Bazı eksiklikleri olmasına karşın Türkiye'de asgari ihtiyaçları karşılayan yasal düzenlemeler mevcuttur. Buna rağmen şiddet neredeyse katliam boyutunda devam ediyorsa dönüp yasa koyucu ve yasa uygulayıcı nerede sorun olduğunu sorgulamalıdır. Kadına koruma kararı verilmesi yeterli değildir. Karara rağmen şiddet ihmali varsa fiziki koruma dahil olmak üzere kollukca yeterli denetim ve raporlama sağlanmalıdır. Şiddet mağdurlarının başvurularında risk/tehlike analizi yeterli düzeyde yapılmamaktadır. En önemlisi bu ülkenin kadın yurttaşlarının birey olarak sahip olduğu insan haklarına saygı duyulması için acilen ulusal bir eylem yürütülmeli ,bu alanda çalşılan STK deneyimlerinden yararlanmalı..."

        UZAKLAŞTIRMA KARARINA RAĞMEN SALDIRIYA UĞRAYAN KADINLAR

        Son bir yıl içinde çok sayıda kadın, şiddet uygulayan kocaları için uzaklaştırma kararına rağmen saldırıya uğrayan, bazıları ölen kadınlardan örnekler:

        Kasım 2014: Kayseri'de Fatih Vanlı adlı koca, kendisinden boşanmak isteyen eşi Firdevs Vanlı'yı öldürdü. Cinayetten sonra "öldürme hakkımı kullandım" diyen zanlı için, karısının uzaklaştırma kararı aldırdığı ortaya çıktı. Zanlı hakkında ilk celsede karar verildi ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

        14 Nisan 2015: İzmir Karşıyaka'da, turizm işi yapan Salih K., hakkındaki uzaklaştırma kararına rağmen, kendisinden ayrılmak isteyen avukat eşi Jale Soydan'ı tabancayla vurarak ağır yaraladı.

        Ekim 2014: Gaziantep'te, şiddetli geçimsizlik nedeniyle kocasından boşanma kararı alan Elif Köse, eşi İsmail Köse tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Olaydan sonra yakalanan İsmail Köse hakkında uzaklaştırma kararı alındığı anlaşıldı.

        Nisan 2014: İstanbul Kadıköy'de, avukat Fulya Bahçıvanoğlu Güney, meslektaşı olan eşi Serhat Güney tarafından öldürüldü. Saldırgan, olaydan sonra intihara kalkıştı. Saldırgan hakkında, karısının uzaklaştırma kararı aldırdığı anlaşıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ