Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kemal Kılıçdaroğlu CHP'nin seçim beyannamesini açıkladı

        Milletvekilliği genel seçimlerine kısa süre kala Ak Parti'nin ardından bu kez CHP seçim bildirgesini açıklıyor.Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Salonu'ndaki toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hitap etti.Salonda Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından CHP'nin seçim şarkısı da çalındı.

        CHP lideri seçim bildirgesinde ekonomik vaatlere ağırlık verdi. 4 ayaklı strateji izleyeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Siyasi ahlak yasasını çıkaracağız. Siyaset zenginleşme aracı olmayacak" dedi. CHP'nin iktidarında HSYK'nın ikiye ayrılacağını, yüzde 10 seçim barajı ve Yüksek Öğretim Kurumu'nun kaldırılacağını açıkladı.

        İşte Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:

        - İşçi, işveren, memur, emekli, ev kadını hepinizi yürekten selamlıyorum. Hukuk alemine sanat dünyasına sesleniyorum gelin hep beraber yeni bir başlangıç yapalım.

        'AÇLIK SINIRINDA 1 MİLYONDAN FAZLA İNSAN...'

        - 13 yıl önce yoksullukla, yasaklarla mücadele edeceğiz dediler. 13'üncü yılın sonundaki tabloyu arz ediyorum... 6 milyon 200 bin işsiz, 17 milyon yoksul, maaşı bin liranın altında olan 8 milyon emekli, prim borcu olduğu için hastaneye kabul edilmeyen esnaf kardeşimiz, açlık sınırına dayanmış 1 milyondan fazla insan, esir alınmış hukuk sistemi...

        'TÜRKİYE ORTA GELİR TUZAĞINA YAKALANDI'

        - Milletin, polisle, hukukla, sporla, sanatla, kültürle, dinle imanla ve devletle arasını açtılar. En önemlisi milletin milletle arasını açtılar. Milletin komşularla arasını açtılar. En acı olanı 13 yılda geldiğimiz nokta Türkiye son 6 yıldır 10 bin dolar barajını aşamamış orta gelir tuzağına yakalanmıştır. Türkiye büyümesini sağlayamıyor.

        4 AYAKLI STRATEJİ

        - Bir seçim beyannamesinden ziyade vizyon belgesini milletimin önüne koyacağım. Onurlu, yükselen bir Türkiye, barış içinde yaşayan bir Türkiye nasıl olacak bunu anlatacağım. 4 ayaklı bir strateji izleyeceğiz.

        Birinci olarak katılımcı demokrasiyi ve devletin hesap verilebilirliğini göreceksiniz. Hedefimiz Türkiye'yi 'İnsanı Gelişmişlik Endeksi'nde 69'uncu sıradan ilk 20'ye taşımak. Neden buradan başlıyoruz çünkü gömleğin ilk düğmesini doğru iliklemek durumundayız.

        'SİYASİ AHLAK YASASINI ÇIKARACAĞIZ'

        - Can ve mal güvenliği her şeyin önünde. Bunun güvencesi demokrasi ve hukukun üstünlüğüdür. Makul şüpheyle mal varlığına el konulur, insanlar hapse atılırsa orda demokrasi yok demektir. Bu konuda ne yapacağız... Siyasi ahlak yasasını çıkaracağız, siyaseti kirlilikten arındıracağız. Siyaset asla zenginleşme aracı olmayacak.

        'YÜZDE 10 SEÇİM BARAJINI KALDIRACAĞIZ'

        - İkinci olarak 12 Eylül'ün mirası olan darbe yasalarını tümüyle ortadan kaldıracağız. Yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız. Milletin vekillerini liderler değil milletin kendi seçecek. Türkiye'de lider sultası olmayacak artık.

        - Yurtdışı seçim çevresini getireceğiz. Bu vatandaşlarımız kendi milletvekillerini Maclis'e gönderecek.

        'HSYK'YI İKİYE AYIRACAĞIZ'

        - Gizli tanık uygulamasına son vereceğiz. HSYK'yı ikiye ayıracağız, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak... Ayrı bütçeleri olacak, Adalet Bakanlığı müsteşarının bu kurulları etkilemesini ortadan kaldıracağız.

        'AVUKAT İLE SAVCI AYNI DÜZEYDE OTURACAK'

        - Avukatları ve savcıları aynı düzeyde, karşılıklı oturtacağız.

        - Medyayı özgür kılacağız, medya üzerindeki bütün baskıları kaldıracağız.

        'PARLAMENTER SİSTEMİ GÜÇLENDİREREK DEVAM EDECEĞİZ'

        - 200 yıllık parlamenter deneyimimizi güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz. Parlamenmter sistemin aksaklığı olabilir, bunu yaratan sistemin kendisi değil bunu yaratmaya çalışanlardır.

        'KÜRT SORUNUNU ÇÖZERSE CHP ÇÖZER'

        - Kürt sorunu konusunda söylemlerinde en namuslu parti CHP'dir... Bu sorunu çözerse CHP çözer. 4 koşulu önünlerine koyduk 1- Samimi ve dürüst olacaksın. 2- Kişisel ajandan olmayacak 3- Millete hesabını veremeyeceğin angajmanlara girmeyeceksin 4- TBMM'ye bilgi vereceksin dedik, hiçbirine uymadılar.

        - Stratejimizin ikinci ayağına geliyorum. Ekonomik olarak Türkiye'nin güçlenmesi gerekiyor. Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulması gerekiyor. Rekabetçi olmak için cep telefonları gibi katma değeri yüksek ürün üretmek zorundasınız. Bunu nasıl üreteceğiz? Cevap Türkiye'yi bilgi toplumuna taşıyacaksınız.

        'YÖK'Ü KESİNLİKLE KALDIRACAĞIZ'

        - 12 Eylül darbe ürünü olan YÖK'ü kesinlikle kaldıracağız. Üniversiteler üzerindeki vasayeti kaldıracağız. Bilgi üretecek üniversiteler. Her üniversite kendi yöneticisini kendi seçecek. Neden Cumhurbaşkanı seçiyor.

        - Her yıl en az 15 bin üniversite mezununu yurt dışına doktoraya göndereceğiz.

        'ZORUNLU EĞİTİM 13 YILA ÇIKACAK'

        - Bir yılı okul öncesi olmak üzere zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracağız.

        'TEŞVİK SİSTEMİ SİL BAŞTAN DEĞİŞECEK'

        - İş garantili eğitimi başlatacağız. Bütün OSB'lerde yatılı ilköğretim okulları olacak. Teşvik sistemini de sil baştan yenileyeceğiz. Bölgeselden çok sektörel teşvike ağırlık vereceğiz. Gerekirse firma bazında teşvik yapacağız. Yeter ki Türkiye'nin adımızı uluslararası arenada yükseltsinler.

        KOBİ'YE SIFIR FAİZLİ KREDİ

        - Vergi borcu olmayan sigorta prim borcu olmayan KOBİ'ler ödedikleri prim borcu kadar bir yıl boyunca sıfır faizli kredi alacak. Katma değeri olan ürün üretiyorlarsa daha büyük teşvik alacaklar.

        - Yarattığımız refahı hakça bölüşeceğiz. Önce üreteceğiz sonra adam gibi bölüşeceğiz.

        '4 YILDA YOKSUL KALMAYACAK'

        - 17 milyon yoksula sesleniyorum... Birileri köşeyi döndü birileri açlıktan öldü. 13 yıldır vicdansız bir büyüme ekonomisi yaşıyoruz. 17 milyon kişi 'Ben yoksul değilim' diyecektir yaşanacak bir Türkiye'de. Nüfusun yüzde 1'i toplam servetin yüzde 54'üne sahip. Bu yüzden 17 milyon yoksul var... Sözüm söz, namus sözü 4 yılda Türkiye'de yoksul kalmayacak.

        - 5 milyon yurttaş borç batağında. 1 milyon 20 bin kişi ben borcumu ödeyeceğim demiş ama ödeyememiş. Bunlara dava açıldı. 525 bin kişi mahkum oldu. Bunlardan 89 bini hapse girdi. 436 bini kaçak.

        EMEKLİYE RAMAZAN VE KURBAN'DA BİRER MAAŞ İKRAMİYE

        - 11 milyon emekli dinlesin, size Ramazan ve Kurban bayramında birer maaş ikramiye vermek boynumun borcudur. Senden bir şey istiyorum hayır ve duanı. Bizim sana vefa borcumuz var onu yerine getireceğim ben.

        YÜZDE 15 KESİNTİYİ KALDIRACAĞIM'

        - Çalışan emekli kardeşime de sesleniyorum. Emekli aylğını alıp geçinemiyorsun işine devam ediyorsun. Sen misin işine devam eden emekli aylığından yüzde 15 kesinti yapılıyor. Emekli aylığından kesilen yüzde 15 destek primini kaldıracağım bu benim namus sözümdür.

        'AİLE SİGORTASI AİLENİN GÜVENCESİ OLACAK'

        - Her ailenin güvencesi olacak. Aile sigortasını getireceğim Hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek.

        'TAŞERON İŞÇİLİĞİ BİTİRECEĞİZ'

        - Kamuda çalışan 800 bin taşeron işçi var. İş güvenceleri yok. Sözüm söz, CHP iktidarında taşeron işçisi diye bir kavram kalmayacak. Hiçbir ayrım yapmadan kimliğinizi sorgulamadan tamamınızı kadrolu olarak işe başlatacağız.

        'ASGARİ ÜCRET 1.500 TL OLACAK'

        - Asgari ücretle çalışanlar... Ayda 949 TL ile çocuk okutanlar... 5 milyon kişi asgari üceretle çalışıyor. Asgari ücret üzerinden vergiyi kaldıracağız. Asgari ücret net 1.500 TL olacak.

        - Ayda 277 TL sabit taksitle asgari ücretliyi 70 metrekare ev yapacağım.

        'ÇİFTÇİYE MAZOT 1.5 TL'DEN VERİLECEK'

        - Çiftçiler her yerde şikayetçi. Ürünlerinin karşılığını alamıyorlar. Ürettiğin ürünün karşılığını alacaksın. Ürününe devletin vereceği fiyat 1 yıl önceden belli olacak. Hiçbir şeker fabrikasını özelleştirmeyeceğim. Sana mazotu 1.5 liradan vereceğim. İşçi üretseydi Soma olmayacaktı, Ermenek olmayacaktı.

        '5 MİLYON VATANDAŞ BORÇLU, FAİZLERİN EN AZ YÜZDE 80'İNİ SİLECEĞİZ'

        - 5 milyon vatandaş borç batağında. Dünyanın fazini ödediler bankalara. CHP iktidarında faizlerin en az yüzde 80'ini sileceğiz. kalan borcu yeniden yapılandıracağız. 'Olmaz' diyen varsa karşıma çıksın, istediği alana davet ediyorum onu. Bunun devlete 1 kuruş yükü yoktur.

        'KESİN HESAP KOMİSYONU KURACAĞIZ'

        - Sıcak siyasetin devlet kurumlarına müdahale etmemesini istiyoruz. Devlette liyakatı esas kılacağız, işi ehline vereceğiz. Hesap vermeyen siyaset olmaz. Çok önemli bir kurum getireceğiz. Kesin Hesap Komisyonu kuracağız. Başkanı muhalefet partisiden olacak. Bütçe doğru harcandımı, iktidar muhalefete burada hesap verecek.

        İLK YÜZ GÜN VAATLERİ

        - İlk 100 günde şunları yapacağız:1- Emeklilere ikramiyenin kanununu çıkaracağız. 2- Aile sigortası kanununu TBMM'den geçireceğiz. 3- Taşeron işçiliğe son vereceğiz 4-Kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olanların faizlerinin en az yüzde 80'ini sileceğiz. 5-Siyasi ahlak yasasını çıkaracağız. 6- TBMM'de Kesin Hesap Komisyonu'nu kuracağız.

        İLK BIR YIL VAATLERİ

        - İlk bir yıl içinde şunları yapacağız: 1- Çiftçiye mazotu 1.5 TL'den vereceğiz. 2- Asgari net 1.500 TL olacak. 3- Siyasi partiler yasasını değişitirip yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız. 4- Hiçbir üniversite öğrencisi benim yurt sorunum var demeyecek. 5- Teşvik sistemini değiştireceğiz.

        200 SAYFALIK BEYANNAMEDE YER ALAN DİĞER VAATLER

        Kemal Kılıçdaroğlu'nun okuduğu CHP'nin 200 sayfalıkseçimbeyannamesinde yer alan diğer vaatler ise şöyle

        "Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu demokratikleştirilecek. Kolluk güçlerinin keyfi uygulamalarına, orantısız şiddete ve biber gazı kullanımına son verecek yasal düzenlemeler yapılacak."

        "MİT Yasası'nın kamu görevlilerine mutlak dokunulmazlık kazandırmasına son verilecek. TİB, özel hayatın korunması ilkesine göre yeniden yapılandırılacak."

        'SULH CEZA MAHKEMEKİ KALKACAK, ADLİ KOLLUK KURULACAK'

        "Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, yüksek yargının önerdiği adaylar arasından, TBMM'deki nitelikli çoğunluk ve geniş bir uzlaşıyla seçilecek. Sulh ceza hakimlikleri kaldırılacak. Adalet Bakanlığı'na bağlı adli kolluk kurulacak."

        'CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİ KISITLANACAK'

        "Partiler üstü, sembolik yetkilerle donatılmış, yürütme ve yasama üzerindeki etkisi sınırlandırılmış bir Cumhurbaşkanlığı modelini yeniden tesis edeceğiz. Cumhurbaşkanının yargı ve diğer üst düzey bürokrasi atamalarındaki yetkileri kısıtlanacak."

        'ÖRTÜLÜ ÖDENEK KEYFİ KULLANILAMAYACAK'

        "Cumhurbaşkanlığının bütçesi anayasal tanımlara uygun olarak mütevazi ve hesap verilebilir hale getirilecek. Örtülü ödeneğin keyfi biçimde ve siyasi amaçlarla kullanılmasını engelleyecek yasal düzenlemeleri yapacağız. Cumhurbaşkanına hakaret suçunun, yurttaşları sindirme amacıyla kullanılmasını mümkün kılan yasaları kaldıracağız."

        'DİN DERSİ KALKACAK, CEMEVİ İBADETHANE STATÜSÜNE KAVUŞACAK'

        "Din, mezhep ve inanç farkı gözetmeksizin tüm vatandaşların inanç ve ibadet özgürlüğü güvence altına alınacak. Cemevleri diğer ibadethaneler gibi yasal statüye kavuşturulacak.Zorunlu din dersleri kaldırılacak. Bu dersler çoğulcu bir içeriğe kavuşturularak seçmeli hale getirilecek."

        'TALEP EDEN HERKESE ANADİLDE ÖĞRENİM'

        "Seçimlerde ve siyasette dil yasakları sona erdirilecek. Talep eden tüm vatandaşlara anadil öğrenimi imkanı sunulacak."

        'FAİLİ MEÇHULDE ZAMAN AŞIMI KALKACAK'

        "Faili meçhul cinayetlerde zaman aşımı kaldırılacak. Köylerini boşaltanların mağduriyeti giderilecek, geri dönüşlerin önü açılacak."

        'MADIMAK 'HOŞGÖRÜ MÜZESİ' OLACAK'

        "Dersim arşivleri tarihçilerin erişimine açılacak. Madımak Oteli "Hoşgörü Müzesi" yapılacak. Diyarbakır Cezaevi ise İnsan Hakları ve Demokrasi Müzesi'ne dönüştürülecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ