Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Avustralya Başbakanı'ndan şaşırtan övgüler

        Avustralya Başbakanı Tony Abbott, yabancı savaşçıların Suriye ve Irak'a geçişinin engellenmesi konusunda Türkiye ile yakın işbirliği içinde olduklarını vurgulayarak, "Türkiye üzerinden Suriye'ye veya Irak'a gitmek isteyenler için durum her zamankinden daha zor" dedi.

        Abbott, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

        Başbakanlığın Çankaya Köşkü'ne taşınmasının ardından Köşkün ilk resmi misafiri olmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Abbott, Avustralya için yaptıklarından dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

        İki ülkenin 1915'te, 1. Dünya Savaşı arifesinde birbirine karşı savaştığını belirten Abbott, "Bu savaşları öne çıkaran şey iki halkın birbirine karşı duyduğu ortak saygıdır" diye konuştu.

        Anıtkabir'deki duvarda Türk ve Avustralyalı askerleri birbirine yardım ederken ve birbiriyle savaşırken gösteren figürlerin bulunduğunu ifade eden Abbott, ulusal bir anıtta böyle bir tasvirin yer almasının tarafların birbirine duyduğu büyük saygının göstergesi olduğunu kaydetti. Abbott, "Avustralya halkı adına yaptıklarınız için teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

        Görüşmelerde önemli konuları ele aldıklarını aktaran Abbott, iki ülke arasında güvenlik konularında özellikle de terörle mücadelede işbirliği olmasını iyi olarak niteledi.

        "IŞİD TEHDİDİ AVUSTRALYA'YA KADAR UZANIYOR"

        İki ülke arasında her yıl düzenli olarak yapılan terörle mücadele toplantılarından ve kurumlar arası derinlikli bilgi paylaşımından duyduğu memnuniyeti dile getiren Abbott, "Çünkü aşırılıklar özellikle de IŞİD adı verilen ölüm tarikatının ortaya koyduğu tehlike gerçek ve küresel. Açıkçası Türkiye'ye daha yakın ama bu tehlike bize Avustralya'ya kadar uzanıyor" diye konuştu.

        "Tehlikenin Suriye ve Irak'ta sekteye uğratılması, azaltılması ve en nihayetinde ortadan kaldırılması için mümkün olduğu kadar yakın çalışıyor olmamız iyi bir şey" ifadesini kullanan Abbott, radikal örgütlerin yayılmasını ve beyin yıkamasını da en az seviyeye indirmek ve yok etmek için de çalıştıklarını söyledi.

        Abbott, görüşmede ekonomik konuları da konuştuklarını dile getirdi. Geçen on yıl içerisinde Türkiye'de yaşanan ekonomik büyümenin, refahın ve barışın pek çok ülke tarafından gıpta ile izlendiğini dile getiren Abbott, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri de geliştirmek istediklerini söyledi. "İş konusunda birbirimize yabancı olmamalıyız" diyen Abbott, yarın İstanbul'da yapacakları toplantılara Avustralyalı iş adamlarının da katılacağını aktardı.

        "Bu ilişki mümkün olan en kötü şekilde başladı fakat bu korkunç ve ürkütücü başlangıçtan samimi bir dostluk büyüdü" diyen Abbott, dünya genelinde yapılacak Anzak anma törenlerinde daha fazlasının söyleneceğini ama bunların üzerinde Atatürk'ün ruhunun ve yas tutan Avustralyalı annelere gönderdiği mektupta yer alan "Evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır" ifadesinin olacağını söyledi.

        Abbott, IŞİD'e karşı Irak'ta yürütülen hava operasyonlarını IŞİD'in Suriye'deki varlığını da hedef alacak şekilde genişletmeyi düşünüp düşünmedikleri yönündeki bir soruya Avustralya'nın Irak'taki operasyonları muharip uçakların yanı sıra yakıt takviye uçaklarıyla, uyarı ve hava kontrol merkezi olarak çalışan uçaklarla desteklediklerinin dile getirdi.

        Abbott, "Mevcut durumda saldırıları Suriye'yi de içine alacak şekilde genişletmek yönünde planımız yok. Fakat şunu da söylemem gerekir ki, Irak ve Suriye'deki IŞİD arasında ahlaki açıdan çok az fark var" dedi.

        "TÜRKİYE'DEN BEKLEDİĞİMİZ İŞBİRLİĞİNİ GÖRDÜK"

        Abbott, yabancı savaşçıların Türkiye üzerinden Suriye ve Irak'a geçişlerinin engellenmesiyle ilgili bir soru üzerine gerekli bilgiler verilmeden Türkiye'den bir şey istemenin doğru olmayacağını vurguladı. Avustralyalı yetkililerin Türkiye ile yakın çalışma içinde olduklarını ve Türkiye'den bekledikleri işbirliğini gördüklerini belirten Abbott, "Türkiye üzerinden Suriye'ye veya Irak'a gitmek isteyenler için durum her zamankinden daha zor" ifadesini kullandı.

        Abbott, Anzak gününde terör saldırısı düzenlemeyi planladığı iddiasıyla dün Melbourne'da göz altına alınan bir kişi hakkındaki soru üzerine söz konusu şahsın hakim karşısına çıkarıldığını kaydederek, "İnanıyorum ki adalet yerini bulacak ama şunu da vurgulamam gerekir ki polisimiz ve güvenlik kuvvetlerimiz insanların güvenliğini sağlamak için ellerinden geleni yapıyorlar" diye konuştu.

        Davutoğlu ve Abbott, yaptıkları görüşmenin ardından terörle mücadele, teröristlere finansal destek sağlanmasının engellenmesi ve yabancı savaşçılardan kaynaklanan tehdidin azaltılmasına yönelik ikili işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda ortak bildiri yayımladı.

        Resmi ziyaret için Türkiye'ye gelen Avustralya Başbakanı Abbott, İstanbul'da yapılacak Barış Zirvesi'nin yanı sıra Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü dolayısıyla düzenlenecek törenlere ve Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden Anzak askerleri için düzenlenecek şafak ayinine katılacak.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ