Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale törenlerinde

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yılı dolayısıyla konuk ülke temsilcilerinin de katılımıyla Mehmetçik Anıtı'nda düzenlenen törende hitap etti.

        Erdoğan özetle şunları söyledi:

        'DÜNYANIN BU MESAJA İHTİYACI VAR'

        - Bir kez daha ülkemize ve Çanakkale'ye hoşgeldiniz diyorum. Gelibolu yarımadası 1. Dünya Savaşı'nın en önemli cephelerinden birini oluşturuyordu. Bütün askerleri saygıyla hürmetle yad ediyorum. Burada yaşanan savaş bizzat burada olanların değil cephede yer almayan milletlerin de kaderini etkiledi.

        - I. Dünya Savaşı'nın sarsıcı izlerinin devam ettiği günümüzde dün İstanbul'da ve burada verdiğimiz barış mesajının önemli olduğuna inanıyorum. Dünyanın bu mesaja çok ihtiyacı var.

        'OFF GENÇLİĞİM EYVAH'

        - Bizim için Çanakkale bir zafer sembolü olduğu kadar kayıplarımız nedeniyle bir hüzün ifadesidir. 'Çanakkale içinde vurdular beni ölmeden mezara koydular beni off gençliğim eyvah...' Onlar karşısındakini düşmandan önce insan olarak gördüler. Annesinin resmiyle ağır yaralı yatan askere yardım etmek için uğraşan mehmetçiğe bunun sebebini sorduklarında 'Benim annem yok belli ki onun yolunu gözleyen bir annesi var' demişti.

        'BURADA YATAN HER GENÇ BİZİM EVLADIMIZ'

        - Burada yatan gençlerin aziz hatırası önünde barışın huzurun refahın hakim olmasını sağlamak için çalışma kararlığımızı bir kez daha ifade ediyorum. Gazi Mustafa Kemal diyor ki, 'Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar evlatlarınız bizim bağrımızda huzur içindedir. Onlar artık bizim evlatlarımız olmuşlardır...' Evet bu topraklarda yatan her genç bizim evladımızdır.

        'ANZAK AYİNİNE 10 BİN İNSAN KATILACAK'

        - Anzaklardan bana gelen bilgiler şafak ayinine 10 bini aşkın insan katılacak. Bizim gençlerimizden de asgari 35 bin genç katılacak. Bu artık bir şey ifade ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ