Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türk pilotlara ‘milli’ psikolojik test önerisi

        Gökhan ARTAN/İSTANBUL

        İspanya ’nın Barcelona kentinden Almanya’nın Düsseldorf şehrine giden Germanwings Havayolu şirketine ait uçağı içindeki 149 kişiyle 24 Mart 2015’te kasıtlı olarak Fransa Alpleri’ne düşüren yardımcı pilot Andreas Lubitz’in psikolojik tedavi gördüğünün ortaya çıkması, pilotların sağlık kontrollerini yeniden tartışmaya açtı.

        Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALP A) tarafından önceki gün düzenlenen 4. Pilotlar Çalıştayı’na da bu konu damgasını vurdu. Çalıştaya katılan Psikolog Afife Solak Uzel, “İnsan psikoloji durağan değil dinamik. Pilotlara yılda bir kere yapılan sağlık muayenelerine ve psikolojik testlere, özelikle kişilik testlerinin ve stresle başa çıkma becerilerini ölçen testlerin de eklenmesi gerekir” dedi.

        ‘YEREL KÜLTÜRE UYARLANMALI ’

        Pilot adayı seçimlerindeki psikolojik testlerin Türkçe’ye ve Türk kültürüne adapte edilmesi gerektiğine vurgu yapan Uzel, “Ülkemizde uygulanan psikoteknik testlerin çoğu İngilizce. Artık kendi milli testlerimizi yapmamız gerekiyor. Aksi takdirde bu testlerin hiçbir geçerliliği olmuyor. Kendi dilimizde bile aynı kelimelere farklı anlamlar yüklerken, başka bir dilde uygulanan testi tam olarak algılayıp doğru cevaplamak mümkün olmasa gerek. Sadece test de yeterli değil. Testten önce ve sonra birer görüşme yapılmalı” diye konuştu.

        UÇUŞ OKULLARINA YILDIZ

        Toplantıda ayrıca TALP A’nın bundan böyle uçuş okullarına ‘yıldız’ vereceği de açıklandı. TALP A Başkanı Gürcan Mantı, dernek olarak, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün bilgisi dahilinde uçuş okullarını derecelendirecekleri bir projeye başlayacaklarını belirtti.

        Mantı, “Tamamen gönüllülük esasına dayanan bu projeye katılmak isteyen uçuş okullarımıza kıdemli meslektaşlarımız gidecek. Yapacakları inceleme sonunda 5 yıldız üzerinden derece verecekler. Bu notların resmi bir özelliği olmayacak” ifadesini kullandı. THY Genel Müdürü Temel Kotil’in bekâr pilotlara evlenmeleri yönündeki tavsiyesini de değerlendiren Mantı, “Bekâr ya da evli olmuş hiç fark etmez. Burada önemli olan pilotun hayat tarzıdır” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ