Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Saadet Partisi ve BBP ortak seçim bildirgesini açıkladı

        Saadet Partisi ve BBP'nin seçim beyannamesi, Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen toplantıyla açıklandı.SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak ve eski BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin okuduğu beyannamede, terörün sonlandırılması, sosyal birliğin ve kardeşliğin tesis edilmesi, hukukun yeniden yapılandırılması bulunuyor.

        'ÖRTÜLÜ ÖDENEK KALKACAK'

        Siyasetin finansmanının şeffaflaştırılması, siyasi sorumluluğu bulunmayan Cumhurbaşkanına tahsis edilen örtülü ödeneğin iptali sözü verilen beyannamede, yüzde 10 seçim barajının kaldırılması taahhüdünde bulunuldu.

        Referandum müessesesine daha fazla işlerlik kazandırılması ve vatandaşların kanun teklifi vermesinin önünün açılaması sözü verilen beyannamede, şunlar kaydedildi:

        Medya objektif ve tarafsız olacak, medya patronları sadece medya ile ilgili alanlarda faaliyet gösterecek. Savcılar ile hakimler yapısal ve kurumsal olarak birbirinden ayrılacak, iddia ve savunma işlevini yerine getiren savcılar ile avukatların konumları denk hale getirilecek. İnsan hakları ihlalleri konusunu ele alan, 'İnsan Hakları İhtisas Mahkemeleri' kurulacak.

        Kırsal kalkınma desteklenecek. Herkes kendi işinin sahibi olacak, kırsal kalkınma için 'Yeni Nesil Kooperatifler'in kurulmasına öncülük edilecek. Türkiye'de işsizlik, kalkınma ve dışa bağımlılık problemi, sanayileşme yolu ile bilgi ve teknoloji üretilerek çözülecek. Devletin 450 milyar lira tutarındaki iç borcunun bir kısmı, kamunun kamuya olan borçlarının silinmesi yoluyla, bir kısmı uzun vadeli bir plan dahilinde Merkez Bankası kaynakları vasıtasıyla, kademeli olarak sıfırlanacak. Asgari ücret açlık sınırının altında olmayacak ve asgari ücretten vergi alınmayacak.

        ÖĞRENCİYE BEDAVA SERVİS

        Beyannamede, mayınlı arazilerin tarıma açılması, şeker fabrikalarının özelleştirilme kapsamından çıkarılması, tarım işçilerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi, esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lerin sorunlarının çözümü, milli demiryolu sözü verildi. Enerjideki kayıp, kaçak bedellerinin, vatandaşın üzerinde yük olmasının önleneceği taahhüdünde bulunuldu.

        Atanamayan öğretmenlerin sorunlarını çözme vaadinde bulunulan beyannamede, diğer taahhütleri ise şöyle yer aldı:

        Üniversite harçları kalkacak. Üniversite öğrencilerimize, gönüllülük esasına göre, burs karşılığı yarı zamanlı danışman/rehber olarak çalışma imkanı sunulacak. Zorunlu öğretim kapsamındaki ilk, orta ve lisedeki öğrencilere ücretsiz servis hizmeti ve bedava öğle yemeği verilecek. YÖK kaldırılacak. Beşikten mezara kadar herkes sağlık sigortalı olacak, yeşil karta ve herhangi bir ek ödemeye gerek kalmadan sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanılacak. Vatandaşların eczanelerde borçlu olduklarını öğrendikleri katkı payı ödemeleri kaldırılacak.

        FAİZE ÇİZİK, ASKERE ÖZEL ÜCRET

        Memurlara grevli toplu sözleşme, emeklilere toplu sözleşme hakkı verilecek. Er ve erbaşlara asgari ücret oranında askeri ücret verilecek. Çalışanların kıdem tazminatları korunacak. Banka kredisi ve kredi kartı borcu olanların borçlarını kolayca ödeyebilmeleri için, borcun faizi tamamen silinecek, ana borç ise taksitlendirilerek vatandaşımız bankaların elinden kurtarılacak. Emeklilere, memurlara, ikramiye alamayan kamu işçilerine, dul, yetim ve şehit yakınlarına, yaşlı ve kimsesiz maaşı alanlara Ramazan ve Kurban bayramlarında birer maaş ikramiye verilecek."

        'EVLENECEKLERE BRÜT ASGARİ ÜCRET'

        Evlenecek her çifte brüt asgari ücret kadar karşılıksız ödeme yapma sözü verilen beyannamede, "Evlenen çiftlere faizsiz evlenme kredisi, yüzde 50 ücret artışı ve asgari ücretin bin 500 lira olması ile vatandaşlarımızın gelirleri artacak, artan toplam taleple birlikte, ekonomi canlanacak, işsizlik azalacaktır" ifadesi kullanıldı.

        'DOĞUM YAPANA İŞSİZLİK MAAŞI'

        İşsizlik Fonu, "İş Edindirme Fonu"na dönüştürülmesi taahhüdünde bulunulan beyannamede, şu sözler verildi:

        Doğum yapan anneye bir yıl boyunca destek olarak, 'işsizlik maaşı' verilecek. Engelliler için istihdam imkanları artırılacak, kamuda engellilere açık kontenjanlar derhal doldurulacak. Engelliler için bir 'Engelli Fonu' kurulacak. 65 yaş maaşına yüzde 100 zam yapacağız. Emekli maaşları yüzde 50 oranında artırılacak. Ayrıca bankaların memurlara ödediği promosyon oranında emeklilerinde banka promosyonundan yararlanması sağlanacak. Emeklilikte yaş değil, hizmet süresi esas alınacak. Türkiye'nin AB'ye üye olmasına karşıyız, AB'ye tam üyelik yerine, eşit koşullarda karşılıklı ikili ilişkiler içinde olmayı doğru buluyoruz.

        'İDAM GERİ GETİRİLECEK'

        Beyannamede, terör suçu ve kadın cinayetlerine karşı idamın geri getirilmesi taahhüdünde de bulunuldu.Beyannameyi açıklarken, kendilerine "Bu kaynakları nasıl bulacaksınız?" diye sorulduğunu belirten Kamalak, 1996'da nasıl kaynak buldularsa, öyle bulacaklarını söyledi.

        Beyannameyi açıkladıktan sonra Kamalak ve Destici, herkesi, bu ittifak altında birleşmeye çağırdı.

        SEÇİM ŞARKISI: KENDİNE GEL, SAADET'E GEL

        Kamalak ve Destici, toplantının yapıldığı salona el ele gelerek, partilileri selamladı.

        "Muhsin başkan, Mücahit Erbakan", "Milli ittifak iktidar olacak", "Milli ittifak, milli iktidar", "Sevgi, barış, kardeşlik ittifakta birleştik" sloganlarının atıldığı salona, eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Kamalak ve Destici'nin fotoğrafları asıldı.

        Partinin Mardin milletvekili adayı eski Cumhurbaşkanlarından merhum Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal ile Muhsin Yazıcoğulu'nun ağabeyi Yusuf Yazıcıoğlu toplantıya katıldı.

        Toplantı sonunda, salondakiler "milli ittifak" andını okudu.İttifak, seçim kampanyasında, "Kendine gel, Saadet'e gel", "Hemşehrim sen de gel", "Birlikteyiz, Saadet'teyiz" sloganları ile "Saadete gel" ve "Birlikteyiz" şarkısını kullanacak.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ