Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu toprağa verildi

        Emir KARAHİSARLI/AHT

        Tüm dünyada "Türk Einstein" olarak tanınan Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, Caddebostan Kültür Merkezi'ndeki veda töreni ve Şakirin Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

        Sinanoğlu için Caddebostan Kültür Merkezi'nde bir anma töreni düzenlendi. Dünyaca ünlü bilim adamının Türk bayrağına sarılı tabutu salona alkışlar eşliğinde girdi.

        Törene, eşi Dilek Sinanoğlu, ilk eşi Paula Armbruster'dan olan oğlu Levni Karacabey Sinanoğlu ile yeğeni Pınar Afşar, Kültür Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, gazeteci Hulki Cevizoğlu, arkadaşları ve sevenleri katıldı. Sinanoğlu'nun hayatının anlatıldığı kısa film gösteriminin ardından konuşan oğlu Levni Karacabey Sinanoğlu, Türkçe'yi çok az bildiğini belirterek, konuşmasını yarı İngilizce yarı Türkçe yaptı. Sinanoğlu'nun cenazesi, törenin ardından Üsküdar Şakirin Camii'ne getirildi.

        Buradaki törene MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, MHP İstanbul İl Başkanı Mehmet Bülent Karataş, Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp gibi isimlerin yanı sıra siyaset, bilim, sanat ve basın camiasından isimler katıldı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek törene çelenk gönderdi. Sinanoğlu, kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi. Dilek Sinanoğlu, eşinin yaşamının son anlarına kadar bilimle uğraştığını dile getirdi.

        "Türk Einstein" olarak tanınan ve 1975 yılında özel kanunla ilk ve tek "Türkiye Cumhuriyeti Profesörü" unvanı verilen Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandırarak, henüz 28 yaşında Yale Üniversitesi'nde "tam profesör" olmuştu.

        Dünyada moleküler biyoloji dalının kurucularından olan Sinanoğlu, "Atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramı(1961)", "Çözgeniter kuramı(1964)", "Kimyasal tepkime mekanizmaları kuramı(1974)", "Mikrotermodinamik(1981)" ve "Değerlik kabuğu etkileşim kuramı(1983)" ile bilim dünyasına adını yazdırmıştı. Sinanoğlu, son yıllarda Türkçe'nin korunması ve Türkçe'yi bir bilim dili olarak kullanmak üzere çalışmalarını yoğunlaştırmıştı.

        Sinanoğlu, tedavi gördüğü ABD'de 20 Nisan'da vefat etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ