Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yetki gaspı var, HSYK toplanmakta geç kaldı

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt'e gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, "Hep yavru olarak görmenin doğru bir siyaset olmadığı kanaatindeyim" sözlerine sert yanıt veren Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın ağzından çıkanı kulağının duyması lazım" dedi.

        Çaprıcı açıklamalarda bulunan Erdoğan şunları söyledi:

        - Kuveytle ilişkilerimize stratejik bir zaviyeden bakıyoruz. İkili ticaret hacmimiz 569 milyon dolar, hedefimiz gelecek yıl bunu 1 milyar dolara çıkarabilmek.

        'HSYK TOPLANMAKTA GEÇ KALDI'

        - (Tahliye krizi) Yetki kullanımı açısından kendilerine ait olmayan bir yetkiyi kullanaak yetki gaspı yapan bir yargı mercii var. HSYK'nın başlattığı toplantı bana göre geç kalmıştır. 23 Nisan'da tatil günü başlattılar cumartesi pazar tatil gününde sürdürdüler. Daha ilginci gece sabaha kadar odasında çalışma yürüten hakim ve oda kilitli... Bu işi anlaşılmayacak şekilde sürdüren bir veya iki hakim.

        - Çok çok tehlikeli ve sıkıntılı bir süreç. HSYK başmüfettişlerin raporu ışığında kararını verecektir. Bazı milletvekilleri İstanbul'da adalet sarayına gidiyorlar. Anayasanın 138. maddesinde yargı esnasında ne olursanız olun yargıyı baskı altına alamazsınız. Bunlar oraya gelip adalet sarayına giriyorlar. Bunların hukukla ilgisi yok.

        - Pensilvanya'dan alınan bir talimat söz konusu.

        'HERKES A'DAN Z'YE BUNUN HESABINI VERECEK'

        - Örgütün içinde yer alanların bedelini ödemesi lazım. Herkes A'dan Z'ye bunun hesabını verecek. Daha da ileri gitmek, daha farklı şeyler anlatmak istemiyorum.

        'CUMHURBAŞKANININ AĞZINDAN ÇIKANI KULAĞININ DUYMASI LAZIM'

        - (KKTC Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları) Cumhurbaşkanın'nın ağzından çıkanı kulağının duyması lazım. Bu ülke Kuzey Kıbrıs'ta bir bedel ödemiştir, hala ödemeye devam etmiştin. Şehitler vermiştir niye yavru vatan bu bedeli ödemesi gerekiyor diye bu adımlar atılmıştır. Acaba sayın Akıncı bu mücadeleyi tek başına yürüteceğini mi düşünüyor. Kuzey Kıbrıs'a bakışımız yavru vatandır bundan sonra da bu devam edecektir.

        AKINCI NE DEMİŞTİ?

        "BU BEBEĞİN ARTIK AYAĞA KALKMASI LAZIM"

        KKTC'nin 4. Cumhurbaşkanı olan Mustafa Akıncı, seçim sonucunun açıklanmasının ardından halka yönelik ilk konuşmasını Lefkoşa İnönü Meydanı'nda yapmıştı ve "Ben Türkiye ile kardeşlik ilişkisi istiyorum. Hamaset çok eskilerde kaldı. Federal yapının eşit ortağı olarak Avrupa Birliği içerisinde yaşayabilecek bir varlık olacaksak ki, öyle olmamız lazım. Artık bu bebeğin, bu yavrunun ayağa kalkması lazım. Kendi ayakları üzerinde duran, kendi kendine yeten kendi kendini yönetebilen bir Kıbrıs Türk varlığı sadece Kıbrıs Türklerinin değil Türkiye'nin de çıkarınadır. Böyle bir varlık karşısında eşit muhatap bulacağı için çok daha sağlıklı ilişkiler gerçekleştireceği için Rum tarafının da isteğidir. Böyle bir varlık Türkiye'nin de istediğidir" diye konuşmuştu.

        'KILIÇDAROĞLU ACABA ÇANAKKALE'YE BİR KEZ GELDİ Mİ?'

        - (Kılıçdaroğlu'nun 'Çanakkale törenlerinde olmak isterdik' sözü) Başbakanlığım sürecince bir gün ne Bahçeliyi ne Kılıçdaroğlu'nu ne Baykal'ı Çanakkale'de görmedim. Şimdi ne oldu? Bunu bir siyasi spekülasyon malzemesi yapmak istiyor. Genel Başkan olduğundan bu yana bir kez Çanakkale'ye gelmemiştir.

        - (Putin'in 1915 olaylarına yorumu) Putin'in böyle bir adımı atmasına kırgınım. Bu tür soykırımlar noktasında adımlar atılıyorsa Rusya kendi tarihini masaya yatırmalı. Türkiye soykırım yapmamıştır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ