Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı HSYK, paralel yapı soruşturmasında 75 şüpheliye tahliye yolunu açan 3 hakimin açığa alınmasına karar verdi

        Fevzi ÇAKIR/ ANKARA

        HSYK, paralel yapı soruşturması kapsamında tutuklanan 75 şüpheliye tahliye yolu açan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Mustafa Başer’in görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.

        HSYK ayrıca Şanlıurfa’da yasa dışı dinleme operasyonu kapsamında tutuklanan bazı şüphelileri Sulh Ceza hakiminin tutukluluk kararının kesinleşmesine rağmen tahliye eden Habil Kahraman'ın da açığa alınmasına karar verdi. 3 ay süre ile görevlerinden el çekecek üç ismin maaşlarının üçte ikisini alacağı bildirildi.

        Üç hakimin bulunduğu hal üzere görevlerine devam etmeleri yargı erkinin nüfus ve itibarına zarar vereceği kanaati gerekçe gösterildi.

        "KAMUOYUNDAN ÖZÜR DİLİYORUM"

        HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz karara ilişkin, “Hiçbir kimsenin suç işleme özgürlüğü yok. Bu mahkemelerin bu kararları verme yetkisi yok. Kamuoyundan özür diliyorum. Araya hafta sonu girmesi nedeniyle kararımız gecikti." dedi.

        2 HAKİME DARBE SUÇLAMASI

        Habertürk, Metin Özçelik ve Mustafa Başer hâkim hakkında HSYK Başmüfettişi Ömer Kara tarafından hazırlanan 4 sayfalık ön rapora ulaştı. Raporda, Kara’nın 25 Nisan tarihinde denetim yetkisine binaen görevlendirildiği belirtildi. Raporda her iki hâkimin de, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetini, gerek yurtiçinde gerekse uluslararası platformda zor durumda bırakmak ve itibarsızlaştırmak, El Kaide terör örgütüne yardım ettiği görüntüsü vermek... Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek, gizliliğin ihlali ve görevi kötüye kullanma ve benzeri suçlardan İstanbul Başsavcılığı tarafından haklarında soruşturma yürütülen şüphelilerle fikir ve eylem birliği içinde hareket ettikleri” öne sürüldü.

        ‘GÜLEN ÖRGÜTÜNÜN TALİMATIYLA...’

        Daha önce 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nin, polislerin avukatı tarafından yapılan, tüm sulh ceza hâkimlerinin reddine ilişkin talebini reddettiği ifade edilen raporda, 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Başer’in de soruşturma dosyalarını incelemeksizin 67 şüpheli hakkında tahliye kararı verdiği kaydedildi. Raporda, 1 gün gibi kısa bir sürede itiraz dilekçelerinin incelenmesinin mümkün olmadığı belirtilerek, “İstanbul hâkimleri Özçelik ve Başer haklarındaki mevcut delil durumu yanında, Fethullah Gülen örgüt yapılanmasının talimatıyla hareket ettikleri yönündeki basın ve yayın organlarında yer alan haber kapsamları nazara alındığında, eylemlerinin niteliği itibarıyla meslekten çıkarılmayı gerektirir ağırlıkta bulunduğu, ilgililerin göreve devamının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği değerlendirilerek haklarındaki inceleme ve soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarının uygun bir tasarruf olacağı düşünülmektedir” denildi.

        PROF. ERSAN ŞEN: YETKİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNDE

        Asliye Ceza Mahkemesi’nin tutuklulukla ilgili olarak karar veremeyeceğini belirten Prof. Dr. Ersan Şen, bu konuda yetkive görevin sadece Sulh Ceza Hâkimliği’nde olduğunu ifade etti. Asliye Ceza Mahkemesi’nin, Sulh Ceza Hâkimliği’nin üstü olmadığını belirten Şen, “Asliye Ceza Mahkemesi denetim mekanizması değildir” dedi. Usulün esastan üstün olduğunu ifade eden Şen, bir mahkemenin tutuklulukla ilgili karar verebilmesi için iddianamenin hazırlanması, bu iddianamenin o mahkeme tarafından kabul edilmesi ve tutuklunun önüne gelmesi gerektiğini söyledi.

        BOZDAĞ: BİLEREK SUÇ İŞLEDİ

        Eski Adalet Bakanı, AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ise, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesinin incelemediği bir dosyada, görmediği kararlar ve delillerle tahliye kararı verdiğini, bilerek ve isteyerek suç işlediğini ifade ederek, “Bu karar, hâkimlik mesleği ve kanunlar kullanılarak, cezaevinden tutuklu insanları kaçırma teşebbüsüdür” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ