Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika ‘HDP barajı geçemese bile AKP’nin 330’u aşma şansı yok’

        Bülent AYDEMİR / HT GAZETE

        CHP Lideri Kılıçdaroğlu, 7 Haziran’daki genel seçimde HDP’nin barajı aşamaması durumunda bile AK Parti’nin Anayasa değişikliğinde referandum çoğunluğu olan 330 sandalye sayısına ulaşamayacağını öne sürdü. Almanya ziyareti dönüşünde HABERTÜRK’e konuşan Kılıçdaroğlu şu mesajları verdi:

        ÇÖZÜM SÜRECİ: Güvensizlik üzerine inşa edilen bir süreç var. İki önemli ayağı vardı güvensizliğin; İktidar ve Kandil, şimdi bir üçüncü ayak çıktı; Cumhurbaşkanı. Dolayısıyla üç ana eksende ciddi sorunlar var. Ama hiç kimse bu süreci bozan taraf olarak kendisini göstermek istemiyor.

        YÜZDE 10 BARAJ: Çözüm sürecinde samimi olanların, sürecin birinci ve hemen çözülmesi gereken maddesinin yüzde 10 barajı olduğunu söylemeleri gerekir. Eğer siz Kürt siyasal hareketini parlamentoda görmek isterseniz, yüzde 10 barajını kaldırmanız gerekir. Bunu bir önkoşul olarak masaya koyabilirlerdi. AKP dışındaki tüm partiler seçim barajının indirilmesini istiyor.

        KARAYILAN’IN MEKTUBU: Karayılan’ın bir gazeteye gönderdiği mektup var. O mektupta 3 kez bir araya geldiklerini, verilen tarihin seçim sonrası olduğunu, hükümetin oyaladığını söylüyor.

        KANDİL’LE GÖRÜŞMEYİZ: HDP var zaten görüşecekseniz HDP ile görüşün. HDP kiminle istiyorsa görüşsün. Onlar görüşür kiminle görüşürlerse ama siz meşru bir makamla muhatap olacaksanız, o makam da HDP’dir. Türk siyasal hayatının meşru aktörlerinden birisi.

        AK PARTİ 330’U AŞAMAZ: (AK Parti, referandum çoğunluğu olan 330 milletvekili sayısına ulaşıp Anayasa’yı tek başına değiştirebilir mi?) sorusu üzerine, Öyle bir ihtimal olduğunu sanmıyorum. HDP barajı geçemese bile AKP’nin 330’u aşma şansı yok.

        BEYANNAMELER: MHP’nin belli değil, HDP’ninki bize biraz yaklaşıyor. MHP de bizim beyannamemizden biraz esinlenerek bir şeyler yapıyor. AKP’ninkini biraz romantik gördüm, etliye sütlüye dokunmayan; iddiası, vizyonu olmayan.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ