Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Zorla bonzai içirdiler, olası kastla adam öldürmekten yargılanıyorlar

        Sorel DAĞISTANLI / HABERTÜRK

        ÖZEL HABER

        Özgür Baran Yersiz, 2013 yılında, henüz 19 yaşındayken arabasının içinde fenalaşarak hayatını kaybetti. Öldüğünde yanında beş kişi vardı. Ankara Adli Tıp raporunda kesin ölüm nedeni belirlenemedi. Arkadaşları ifadesinde 'Bonzai' kullandı fenalaştı dedi. Ancak kanında uyuşturucu maddeye rastlanmadı.

        Bunun üzerine dosya, kesin ölüm nedeni için, İstanbul'da ilgili Adli Tıp İhtisas dairesine gönderildi. Burada yapılan incelemelerde de uyuşturucu izine rastlanamadı ama ölüm nedeni, olayın meydana geliş şekli ve adli tahkikat dosyasına dayanılarak, 'uyuşturucu zehirlenmesi' olarak kayda geçti.

        Öğretmen anne N.S. 'Çocuğum uyuşturucu kullanmıyordu' dedi. Dava açıldı. Beş kişiden 4'ü olası kastla adam öldürmek suçundan Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Nedeni; ölüme yol açtığı bilindiği halde zorla söz konusu maddeyi içirmek.

        Bir kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi. Aradan geçen iki yılda Anne N.S. başka aileler aynı acıyı yaşamasın diye Yeşilay ile birlikte çalışmaya başladı.

        "IZGARA YAPACAĞIZ DİYE GİTTİ, CENAZESİ GELDİ"

        Adını vermek istemiyor N.S., iki yıldır tekrar tekrar yaşadıklarını hatırlamak onu üzüyor. Telefonda oğlunun ölüm nedenini, Adli Tıp Raporu'ndan okurken göz yaşlarına hakim olamıyor. 'Benim çocuğum sakindi, kimseyi üzmezdi. Uyuşturucu kullanmazdı' diyor.

        Olay gününü şöyle anlatıyor: " Çok samimi olduğu, benim de tanıdığım bir arkadaşının çağırması üzerine “ızgara yapacağız, çok kalmam iki saat içinde gelirim” diye gitti. Ne yazık ki cesedi geldi. Benim için ölümü kadar ölüm sebebi de kabullenilebilir bir durum değildi. Çünkü oğlum uyuşturucu kullanıcısı değildi. O andan bugüne kadar ölüm sebebini öğrenmek için çaba sarf ediyorum."

        ADLİ TIP UYUŞTURUCU İZİNE RASTLAMADI

        Adli Tıp Raporları incelemelerinde vücutta, kanda sistematik bir uyuşturucu izine rastlamadı. Ancak arkadaşları ifadelerinde 'Bonzai' içti dediler. Anne N.S. arkadaşlarının mahkemede şu ifadeyi verdiğini söylüyor: " Arkadaşlarına göre; beş kişi buluşmuşlar. Uyuşturucu içmeye karar vermişler. İki paket almışlar ama arabaya ihtiyaç duymuşlar. Oğlumu o sırada arıyorlar. O da benim arabamla gitti. Şehir dışında bir yerde bir paketi içmişler. Oğlum içmemiş. Orada içlerinden biri fenalaşmış. Oğlum hava aldırmış, ilgilenmiş kendine getirmiş. Sonra şehre gelmişler. İçmeyelim dedikleri halde parkta ikinci paketi açmışlar. Oğlum içmek istememiş. Zorlamışlar ve bir tane içmiş. Sonrası belli..."

        OLASI KASTLA ADAM ÖLDÜRMEKTEN YARGILANIYORLAR

        Beş kişiden biri hakkında takipsizlik kararı verildi. Dördü ise, uyuşturucu maddenin ölüme yol açabileceği bilindiği halde, zorla içirmekten dolayı kasten adam öldürmekten yargılanıyor. Anne N.S. raporlarda izi çıkmaması ve oğlunun uyuşturucu kullandığına inanmadığı için iki yıldır kendi kendine 'Neden?' sorusunu soruyor. Oğlunun bir bağımlılık süreci olmadığını ifade eden N.Ş.," Yaşadığımız sıkıntılar ergenlik dönemlerinin tipik dik kafalı davranışlarından ibaretti. İki defa güvenimi suistimal etti. İlkinde 10 lira almıştı. ”Parayı aldığını biliyorum” dediğimde “sana söyleyecektim,o parayla kitap aldım” dedi. İkinci suistimali ise öldüğü hafta idi. Faturaların parası kendisinde olduğu halde ödemeleri yapmamıştı.”Anne eve gelince o konuyu konuşacağım seninle” diyerek çıktı ve o gece ölüm haberi geldi"dedi.

        "BÜTÜN HAYATIM YERLE BİR OLDU"

        Oğlunun bağımlı olduğunu hiçbir zaman düşünmediğini ifade eden Anne N.Ş., "Bugün de düşünmüyorum. Adli Tıp raporu da beni doğruluyor zaten. Sonrasında yaşadıklarım kendimi sorgulamanın çok ötesinde. Dünyalara sığamadım. Yaşam benim için tamamen anlamını yitirdi. Hatta benim için diğer çocuklarımın yaşamı da anlamını yitirdi. Tüm yaşamım, çocuklarımın doğumundan sonraki yaşamım boyunca yapılan her şey yerle bir oluverdi"dedi.

        YEŞİLAY'IN PROGRAMINA ÖRNEK OLDU

        19 yaşındaki Özgür Baran Yersiz ve onun gibi hayatını kaybeden gençler Yeşilay'ı da harekete geçirdi. Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) hayata geçirildi. Sigara, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji gibi çeşitli bağımlılıklarla ilgili olarak bireylerde ve toplumda farkındalığın arttırılması ve bu maddelerin kullanımının bilgi ve bilinçle önüne geçilmesi amaçlandı. Bu hedef doğrultusunda Türkiye'nin dört bir yanından öğretmenler eğitim programına dahil edildi. N.S. de onlardan biri. Artık bu programla gençlere daha fazla yardım edebileceğini söylüyor. Programda eğitim alan öğretmenlere uyuşturucu madde kullanan bir öğrencideki fiziksel görünüm, hal ve tavırlarındaki değişiklikler öğretiliyor. Bu şekilde farkındalık düzeyleri yükseltiliyor. Rehber öğretmenler öğrendiklerini okullarındaki diğer öğretmenlere de gösteriyor. Programa katılan öğretmenlerden Mehmet Metin, öğrencilerinden birinin davranışlarını fark ettiğini belirterek, " Süreci danışmanlarla yavaş yavaş ilerlettim ve gerekli adımları attım. Öğrencim tekrar denemeyeceğini ifade etti" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ