Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Osman Can: Şimdiki anayasal düzende Türkiye bir adım daha ileri gidemez

        Anayasa eski raportörü ve Ak Parti İstanbul milletvekili adayı Prof. Dr. Osman Can, Habertürk TV'de Belkıs

        Kılıçkaya'nın konuğu. Can, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Can'ın konuşmasından önemli başlıklar şöyle:

        'PARTİSİZ CUMHURBAŞKANI YOK'

        - Türkiye'de partisiz cumhurbaşkanı yok, generaller de partiliydi. Türkiye'de cumhurbaşkanı halen sistemin merkezinde yer alıyor.

        Canlı yalını izlemek için tıklayın

        'MEVCUT SİSTEM PARLAMENTER SİSTEM DEĞİL TUHAF BİR ŞEY'

        - (AK Parti beyannamesindeki başkanlık sistemi vaadi) Sistemin demokratikleştirilmesi, kriz potansiyelinin azaltılması. Mevcut sistem parlamenter sistem değil, tuhaf bir şey... Sistemin adını net olarak koymak gerekiyor. Mevcut sistemde demokratik denge ve denetim mekanizmaları çalışmıyor. Bu da kimsenin lehine değil.

        'ŞİMDİKİ ANAYASAL DÜZENDE TÜRKİYE BİR ADIM DAHA İLERİ GİDEMEZ'

        - Mevcut sistemde ciumhurbaşkanının elinde sistemi kilitleme gücü var. Şu anki anayasal düzende hangi makyajı yaparsanız yapın Türkiye'nin bir adım daha ileri gidemeyeceğini düşünüyorum.

        '8 HAZİRAN'DA İLK İŞ YENİ ANAYASA OLMALI'

        - Birinci öncelik anayasa Ak Parti hangi çoğunluğu alırsa alsın bu anayasa meselesi ülkeyi yönetebilmek için zorunlu bir şey. Türkiye'nin anayasal düzeni yürümüyor. Kimse kendini kandırmasın. 8 Haziran itibarıyla yapılması gereken o.

        İLK KEZ AÇIKLIYORUM: 2012 ÖNERİSİNİN ARKASINDA DEĞİLİZ

        - Buradan ilk kez açıklıyorum. 2012'de Ak Parti adına Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunulan başkanlık sistemi önerisinin arkasında değiliz. O sadece başkanlık sistemi taslağıydı.

        'İKİNCİ MECLİS ÜRETİLEBİLİR AMA GÖREVİ BAŞKANI DENETLEMEK OLMALI'

        - İki Meclis şart mı bunu tartışmalıyız. Cumhuriyet senatosu benzeri ikinci bir kurum oluşturulması tartışılabilir. İkinci bir meclis üretilebilir ama fonksiyonu kanunların çıkarılmasını yavaşlatmak değil, başkanı denetlemek atamalarını onaylama makamı olmalı. Mesele başkanı etkinleştirirken ulusal iradenin içinde hareket etmesini sağlamak. Bunu yaparken illa ABD'deki modelle yapmak zorunda değiliz. Hedef, iktidarın sınırlandırılması, aynı zamanda etkinleştirilmesi.

        'BAŞKANIN DA PARLAMENTONUN DA SİLAHLARI VAR'

        - Parlamenter sistemle başkanlık sisteminde kanuna duyulan ihtiyaç aynı değildir. Başkanlık sisteminde bürokrasi ve memur hukukunda farklılıklar meydana gelecek. Başkanın da parlamentonun da elinde silahlar vardır. Bu yüzden dengeli bir sistem diyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ