Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Gemlik Körfezi´ndeki renk değişikliğinin nedeni alg patlaması

        Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sahil Hizmetleri Dairesi ile Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ekipleri, Gemlik Körfezi'nde deniz üzerinde bir süredir görülen renk değişikliğini yerinde inceleyerek, körfezde temizlik çalışmalarına başladı. Yapılan incelemede deniz üzerinde görülen kırmızımsı renk ile kıyıya vuran kahverengi birikintinin herhangi bir karasal ya da gemi atığı (sızıntısı) olmadığı, söz konusu görünümün denizlerde bu mevsimde görülen ve literatürde ‘alg patlaması' veya ‘kızıl akın' olarak tarif edilen doğal bir seleksiyon sonucu oluştuğu tespit edildi.

        ENDİŞEYE GEREK YOK

        Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sahil Hizmetleri Daire Başkanlığı'na bağlı kıyı-plaj temizlik ekibinin çalışmaları ve deniz yüzeyinde bulunan katı atıkların temizliği için deniz süpürgeleri ile söz konusu birikintilere ve bu birikintilere yapışan atıklara karadan ve denizden müdahale edildiği bildirildi. Ayrıca Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ekiplerince söz konusu tabakadan kontrol amaçlı su numunesi de alındı ve laboratuvar tetkikleri yapıldığı belirtildi.

        Bu doğa olayınının, vatandaşı endişelendirecek bir durum olmadığını kaydeden yetkililer, Bursa'da Büyükşehir Belediyesi'nin sahillerde hem mevcut kirliliklerle mücadele ederken, hem de kirlilik kaynaklarının kaynağının temizlenmesi ile ilgili faaliyetlerini sürdürdüğünü vurguladı.

        ALG PATLAMASI NEDİR?

        Alg Patlaması diğer bir adla Kızıl Akın (Red-Tide), sucul ekosistemlerde bir veya birkaç alg (fitoplankton) türünün, besin maddelerinin ortamdaki yoğunluklarının artmasına bağlı olarak popülasyonlarının artması, bununla birlikte sudaki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle ölerek su yüzeyini kırmızı veya kahverengi bir görünüme sokmasına neden oluyor. Alg patlamasının yöresel ve mevsimsel olduğu ve genellikle az derin sahil sularında, iç deniz, körfezler, göller ve nehir ağzına yakın yerlerde yoğun olarak görüldüğü belirtildi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ