Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan Kürtçe mealli Kuran-ı Kerim açıklaması

        HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin Erzincan mitinginde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gösterdiği Kürtçe mealli Kuran-ı Kerim ile ilgili konuştu.

        Demirtaş, "AK Parti bir yandan Suriye'deki insanlara verdiği zararın, bir yandan bu anlayış politikasıyla İslam'a verdiği zararın hesabını vermek yerine elinde Kur'an, Kuran-ı Kerim'i kendi siyasi çıkarlarına alet etmeye çalışarak onu da sömürerek tıpkı muaviye gibi onun üzerinden hile yaparak oy devşirmeye çalışıyor. Önce sen bunun hesabını halka ver. Ama ilginçtir, şu Diyarbakır'da, Siirt'te Diyanet'in bastığı Kürtçe Kuran-ı Kerim'in meali dediği var ya, onu da henüz Diyanet basmamış. Erdoğan'ın elinde tuttuğu, bir vakfın bastığı Kuran-ı Kerim'dir. Ne yapmışlar Diyanet İşleri Başkanlığı biliyor musunuz? Kuran-ı Kerim'in Kürtçe mealini basma kararını almışlar ama henüz yetişmemiş. Bir tane örnek! Diyarbakır mitingine yetişsin diye alel acele getirip Cumhurbaşkanı'nın eline vermişler." dedi.

        DİYANET İŞLERİ BAŞKANI'NA İSTİFA ÇAĞRISINI YİNELEDİ

        Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti;

        Böyle Diyanet İşleri Başkanlığı olur mu? Siyasete çalışan, mitinge Kuran-ı Kerim yetiştirmek için alel acele tek bir nüsha basan Diyanet, hepimizin inancına, hepimizin siyasi anlayışına, kimliğine saygılı olabilir mi? Sayın Diyanet işleri Başkanlığı'na çağrı yaptım, yineleyeyim; Bak seni harcıyorlar, senin yerinde olsam istifa ederdim. Onlar seni yalnız bıraktılar, sen de kendi ahiretini kurtar en azından, hepimiz öleceğiz bir gün. Hepimiz huzura gidip hesap vereceğiz. Bak, hırsızların, yolsuzluk yapanşarın yanında durma.

        HDP'NİN TUNCELİ MİTİNGİ

        HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları kapsamında Elazığ'dan karayoluyla Tunceli'nin Mazgirt ilçesine geldi. Tunceli'ye gelişinde yüzlerce araçlık konvoyla karşılanan Demirtaş, vatandaşları selamladıktan sonra Mazgirt ilçesine geçerek ilçe meydanında toplanan vatandaşlara hitap etti.

        HDP Tunceli Milletvekili adayları Alican Önlü, Edibe Şahin'in de yer aldığı mitingde konuşan Eş Genel Başkan Demirtaş, grubun "Başbakan Demirtaş" sloganları atması üzerine, "Siz de görüyorsunuz ki ülkede Başbakan boşluğu var. Doldurulması gerekiyor. Aylardır Başbakanlık koltuğu boş. Bir kişi oturuyor ama o da farkında değil. Aylardır koltuk boş. Koltuğu boş gördüğü için saraydaki de o koltuğu da kendine mal etmeye çalışıyor. Başbakanı da Başbakanlığı da koltuğu da tanımıyor. Başbakan da garibim meydan meydan dolaşıp oy istiyor kime oy istediği de belli değil. AKP'ye oy istiyorum dese istediği oylar Cumhurbaşkanına gidecek onu Başkan yapacak hükümet ortadan kalkacak.

        AKP kazanırsa Başbakanlık bitecek. Ahmet Davutoğlu'na oy verilerse ortada Ahmet Davutoğlu diye bir şey kaymayacak. Onun için de bulunduğu durum içler acısı. AKP seçim beyannamesi yayınladık oy verin diyor oy verirse hükümet ortadan kalkacak. Tek başına bir kişi kendi programını uygulayacak. Onun programı da belli. Başkan olacağım diyor yargı bana rektörlükler bana bağlanacak. Bütün üst yargı kurumları bana bağlanacak. Parlamento, basın emrimde olacak diyor. Cumhurbaşkanını ülkeye dayattığı program. AKP eliyle halka onaylatılmaya çalışılıyor. AKP'ye verilecek her oy hükümetin ortadan kalkması parlamentonun feshedilmesine aslında diktatörlüğü verilmiş oy olacak. Bu gidişatı, bu felaketi durduracak tek parti var HDP. Onun dışında ne matematiksel ne siyaseten ne de vicdanen HDP dışında bu felaketi durduracak hiçbir parti yok" dedi.

        "BAŞBAKAN DA HDP'YE OY VERSİN"

        HDP'nin baraj altında kalması halinde ilk gidecek olanlardan birinin de Başbakan Ahmet Davutoğlu olacağını savunan Demirtaş, Davutoğlu'na HDP'ye oy vermesi çağrısında bulundu. Demirtaş, "Başbakan da HDP'ye oy versin. Onu da kurtaracak olan biziz. HDP baraj altında kalacak olsa Ahmet Davutoğlu gidecek en başta. Garibim koltuğa alışmadan, koltuk ısınmadan gidecek. O yüzden bize oy ver. Bize oy ver ki barajı aşalım. Ülkede Başkanlık sistemi değil Başbakanlık sistemi olsun ki senin de başbakan olma ihtimalin olsun. Yoksa sıfır olacak. HDP olmazsa Başbakan, hükümet, parlamento diye bir şey ortada kalmayacak. Bu kadar ciddi kriz ve tehditle karşı karşıyayız. Sadece içeride de değil" diye konuştu.

        DİYANET İŞLERİ BAŞKANINA İSTİFA ÇAĞRISI

        Konuşmasında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e istifa çağrısında bulunan Demirtaş, "Biz haklı, meşru bir noktada duruyoruz. Biz inançlara, dinlere hakaret etmeden, bütün dinlere, inançlara özgürlük tanıma vaadiyle yürürken onlar din tüccarlığıyla, iman ticaretiyle oy toplamaya çalışıyorlar. Ama bunu yine başaramıyorlar. Artık din tüccarlığının da para etmediğini gördüler. Yalanlar ve iftiralar artık çuvala sığmıyor. Haklı olduğumuz ortaya çıktı mı? Diyanet İşleri Başkanı bir trilyonluk Mercedes'i mecburen geri verdi mi? Demek ki haklıymışız. Demek ki imam arkasındaki cemaat yoksulsa onun gibi yaşamak zorundadır. Biz haklı çıktık. Demek ki senin cemaatin, arkanda namaz kıldırdığın cemaatin halk otobüsüne, dolmuşa binecek para bulamıyorsa imam bir trilyonluk arabaya binemezmiş. Biz haklıyız. Ben Diyanet İşleri Başkanı'nın yerinde olsam, kişiliğine laf söylemedik, asla hakaret etmedik. Onun yerinde olsam kendimi ezdirmem istifa ederim. Bu sahteliğe alet olmaz istifa ederim. Kendisi din adamıdır. Resmi bir numaralı din adamıdır. Bu şekilde kendisini siyasete alet ederek, din tüccarlığı üzerinden oy toplamaya çalışanlara ibreti alem olsun diye istifa etmesini özellikle tavsiye ediyorum. Kendisini harcatmasın. Hepimiz öleceğiz, hepimiz huzura çıkacağız, hesap vereceğiz. Diyanet İşleri Başkanı da hesap verecek. Benden çok daha iyi biliyor kendisi din alimidir. Din profesörüdür onun kadar din bilgimiz yok. Ama kimin imanı ne kadar onu ancak Allah bilir. Kim imanı yüreğinde hissediyor onu ancak Allah biliyor. O yüzden Diyanet İşleri Başkanı unutma ki harcadığın paralar, Diyanet İşleri Başkanı'nın savurduğu lüks israflar, bütçeden alınan paralar Türkiye'deki bütün halklardan geliyor. Aleviler de vergi veriyor. Alevilerin vergilerinden alınan payla sen Alevilerin asimilasyonuna yol açıyorsun. O nedenle yerinde olsam istifa ederim. Alevilerden, gayri müslimlerden özür dileyerek istifa ederim senin yerinde olsam" ifadelerini kullandı.

        Mazgirt ilçesinin ardından yüzlerce araçlık konvoy eşliğinde Tunceli merkeze geçen Demirtaş, kente gelişinde coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Demirtaş, Cumhuriyet Caddesi üzerinde vatandaşları selamlayarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Demirtaş, buradaki konuşmasının ardından karayoluyla Tunceli'nin Pülümür ilçesine hareket etti.

        Pülümür ilçesinde de vatandaşlara hitap edecek olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, daha sonra Erzincan'da partisi tarafından düzenlenecek olan mitinge katılacak.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ