Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim YÖK Başkanı Saraç: Mobbinge karşı adımlar atacağız

        Lütfi ERDOĞAN / HT GAZETE

        Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından açılışı yapılan YÖK’ün “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı”nda kadın akademisyenler, “Üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin genel kabul görünürlülüğünün artırılması”, “Üniversite ortamında şiddet, cinsel taciz, istismar ve mobbing”, “Toplumsal cinsiyet eşitliği dersinin zorunlu ders olarak müfredata entegre edilmesi”, “Üniversitelerin idari ve akademik personeline toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının kazandılması” başlıklı 4 tema üzerinde çalıştı ve hazırladıkları raporda neler yapılması gerektiğini anlattı. Bu kararlar bu ayın sonunda YÖK Yürütme Kurulu’nda görüşülecek. Kararların en kısa sürede yaşama geçirilmesini hedeflediklerini belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Mobbing yükseköğretimin bütününde var. Yüksek Disiplin Kurulu’nda hemen her ay sıkıntılı vakalar geliyor. Mobbinge uğrayan kadın ya da erkek öğretim üyelerimiz, seslerini duyuracak bir iletişim kanalı bulamıyor. Mobbing ile ilgili gereken adımları atacağız” dedi.

        İşte kadın akademisyenlerin raporlarında yer alan kararlar:

        TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ZORUNLU DERS OLSUN: Ders için bu alanda uzmanlar tarafından ortak müfredat oluşturulsun. Derste cinsel saldırı, cinsel taciz ve toplumsal cinsiyete dayalı mobbing işlensin. İçerik oluştururken öğrencilerle işbirliği yapılsın.

        KIZ ÖĞRENCİLERE ACİL HAT: Üniversite mekânları özellikle kız öğrencilerin güvenliği için güvenli, aydınlık hale getirilsin, kampus içinde acil hat telefonları olsun. Üniversite içindeki ringler artsın, şehirden üniversite kampuslarına güvenli ulaşım sağlansın. Kız öğrenci yurtları kampusa yakın olsun. Kampus içinde kadın güvenlik görevlilerinin de çalıştığı gezici güvenlik araçları olsun.

        CİNSİYET EŞİTLİĞİ BİLİMSEL SIRALAMAYI ETKİLESİN: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Akreditasyon Kurulu oluştursun, üniversiteleri denetleyip “Toplumsal cinsiyet karnesi” versin.

        TACİZE KARŞI MERKEZ: Üniversitelerde öğrenciler, öğretim elemanları, idari personel, yardımcı personel arasında cinsel taciz ve cinsel saldırı olayları yaşanıyor ama bu durumda başvuracakları kurumsal mekanizmalar yok. Konu küçümseniyor ve marjinalleştiriliyor. Cinsel taciz ve cinsel saldırı konularında çalışmak isteyenlere de üniversite yönetimi yeterince destek göstermiyor. Cinsiyete dayalı mobbing, disiplin yönetmeliğine suç olarak eklenmeli.

        TÜM ÇALIŞANLARA EĞİTİM: Öğrenci, akademisyen, idari personelin tümüne toplumsal cinsiyet eşitliği dersi verilmeli. Saldırı ve tacize karşı destek birimleri kurulmalı. Bu birim şiddete uğrayana hukuki, psikolojik, tıbbi, barınma, ekonomik, güvenlik ve sosyal destek verecek. Personel disiplin yönetmeliğinde cinsel taciz ve saldırı açıkça suç olarak tanımlanmalı. Cinsel saldırıya teşebbüste bulunma veya tecavüzün cezası, personel için görevden çıkarılma, öğrenci için öğrenciliğini sonlandırma olmalı.

        KADIN DOSTU ÜNİVERSİTE: Üniversitelerde kadın dostu fiziksel ve kültürel çevre yeterince sağlanmıyor. Kadınların karar mekanizmalarında yer alması desteklenmeli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ