Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç Habertürk TV'de soruları yanıtladı :Temel bilimler kapanıyor mu

        YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ilk televizyon programı için Habertürk'ü seçti. Saraç, Ankara Temsilcisi Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı.

        Saraç'ın açıklamalarından satır başları:

        TEMEL BİLİMLER KAPANIYOR MU?

        Tabii ki kapanmıyor. Bu bilim dalları olmazsa bilim olmaz. Sitemde de bulunayım, iki sayfalık bir açıklama yapmıştık. O açıklamamızın ikinci sayfası okunmuş olsaydı, zaten bizim temel bilimlere yaklaşım tarzımız orada yer alıyordu. Anlatımda bir noksanlık olabilir. Temel bilimlerin kapatılması değil, güçlendirilmesi projemiz var. Temel bilimlerde oluşan zafiyet araştırılıyor.

        Mezun olduktan sonra iş bulamamak sorun oluşturuyor. Yanlış kontenjan politikalarının da etkili olduğunu düşünüyoruz. Kontenjan politikası nedeniyle kendiliğinden kapanma söz konusu.

        241 programı 145'e düşürdük. Bu kapatma değil, kontenjan politikasının gözden geçirilmesidir. Kontenjan vermediğimiz program tercih edilmeyen programlardır.

        ÖĞRETİM ÜYELERİ NE OLACAK?

        Temel bilimlerde eğitim veren öğretim üyelerinden vazgeçemeyiz. İstihdamlarına yönelik yeni imkanlar oluşturacağız.

        TÜBİTAK'TAN 25 BİN KİŞİYE BURS

        Temel bilimlere teşvik amaçlıdır, TÜBİTAK'a teşekkür ederiz. Temel bilimler mezunlarına yeni ünvanlar verilecek.

        ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMİ DEĞİŞECEK Mİ?

        Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli çalışmak durumundayız. TEOG sistemi, üniversiteye giriş için uygun değildir.Sistemde iyileştirilmeler yapılabilir.

        "MERKEZİ YERLEŞTİRMEYİ KALDIRMAK GÜNDEMİMİZDE DEĞİL"

        Eleştiriler olsa da uyguladığımız sistem doğrudur. Gerekirse YGS-LYS sisteminin değişmesi gündeme gelebilir. İyileştirmeler yapılabilir, sistemi değiştirmek olumsuz etki eder. Merkezi yerleştirmeyi kaldırmak gündemimizde değil.

        TERCİH KILAVUZLARI DEĞİŞTİ

        Öğretim üyesi sayısı da artık kılavuzda yer alacak.

        KONTENJAN POLİTİKASI NE OLACAK?

        Kaliteden ödün vermeden arzı artırmayı öngördük. Lisans programlarında 3 bin 600 konjenjan artışı var. 2014'te toplam 778 bin kontenjan vardı, 2015'te 801 bin 759 oldu. Lisans programlarında 3 bin 600 kontenjan artışı var. Önlisansta devlette artış yok, vakıflarda 14 bin artış var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ