Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Davutoğlu'ndan Yassıada'da Adnan Menderes açıklaması

        Başbakan Davutoğlu, "Bu darbe bir daha yaşanmayacak. Adnan Menderes gibi şahadetle hayatımız sona erecekse başımız gözümüz üstüne. Eğer özgürlükleri savunurken bu milletin iradesini, hakkını savunurken bize hak tecelli edecekse bunu mübarek düğün olarak karşılarız." dedi.

        İşte Davutoğlu'nun konuşmasından önemli satır başları;

        "EĞER ÖZGÜRCE SEÇİME GİDEBİLİYORSAK"

        Konuşmamın öncesinde ve sonrasında alkışlamayın.Bu ada, çok büyük acılara şahit oldu. Demokrat Parti kadrosu milli iradenin sözcüsü oldular. Sandığın temsil ettiği milli irade, namusumuzdur.Bugün bir seçim öncesinde şunu açık yüreklilikle ifade ediyorum. Eğer milli iradenin tecellisi anlamında özgürce seçimlere gidebiliyorsak, bunların kahramanları bugün halka yönelik konuşmalar yapan biz siyasiler değil, idam sehpasına giderken bile demokrasiyi savunan Adnan Menderes ve arkadaşlarıdır. Allah onlardan razı olsun, onların emanetine sahip çıkmayı nasip eylesin. Bu emanetlerin en büyüğüdür.

        "ADNAN MENDERS'İ İDAMA GÖTÜRENLERİN BIRAKTIĞI GÜZEL BİR ŞEY YOK"

        Adnan Menderes’i idama götürenlerin bıraktığı güzel bir şey yok. Özgürlükler kolay elde edilmiyor. Hala 12 Eylül anayasası ile idare ediyoruz. Özgürlükleri onurlu şekilde savunmadığımız zaman ortaya çıkacak olumsuz sonuçları değiştirmek çok güç. 27 Mayıs'ta bir partiye yönelik müdahale ile siyasi parti liderleri Zincirbozan'a gönderildi.Bugün milli iradeye tahakküm etme çabası içinde olanlar var.

        "ÇIKARMAMIZ GEREKEN DERS ŞUDUR..."

        Tercübelerden sonra çıkmarmamız gereken ders şudur özgürlükler ya hep birlikte savunulur ya da özgürlükler kaybolur. Seçimlere doğru giderken tüm siyasi liderlere buradan sesleniyorum. Gelin hep beraber milli irade ve özgürlükleri savunma konusunda taviz veremeyelim. Sivil anayasanın izlerini ortadan kaldıralım. 12 Eylül darbesinin izlerini (Darbecisi bu hafta içinde hayatını kaybetti) silmeden Türkiye'de Adanan Menderes'in hakkını vermiş olmayız. Türkiye böyle darbe, hukuki muamele görmeyecektir.

        "HAYATIMIZ SONA ERECEKSE..."

        Tarih tekerrürden ibarettir derler ama 27 Mayıs'ın tekerrürüne izin vermeyeceğiz. Şimdi bile korkutmaya çalışıyorlar. Bu darbe bir daha yaşanmayacak. Adnan Menderes gibi şahadetle hayatımız sona erecekse başımız gözümüz üstüne. Eğer özgürlükleri savunurken bu milletin iradesini, hakkını savunurken bize hak tecelli edecekse bunu mübarek düğün olarak karşılarız.

        Buradaki tarihi yaşatmak gelecek nesillerin özgürlüklerin değerini bilmesi içindir. Hepimizin gerçekleştirmesi gereken en önemli hedef bu hatırayı yaşatmak ve gelecek nesillere bilinç oluşturmak. Yassıada ve Sivriada burada yaşanan hatıraları ile muhafaza edilecek.Yargılamanın yapıldığı salon muhafaza edilecek. Burada yaşananlar gelecek nesillere aktarılacak. Bizans’tan kalan bazı tarihi kalıntılar da muhafaza edilecek. Yeşil alan konusunda tek ağaç eksilirse yerine ağaç dikilecek. İnşaat halinde de gelip kontrol edeceğiz. Bu alanın kullanılması demokrasi ve özgürlük kavramları ile uyumlu şekilde olacak.

        "EĞLENCE MEKANI OLARAK KULLANILMAYACAK"

        İstanbul'u bir barış şehri yapmak istiyoruz. Bu mekan barış görüşmeleri için kullanılacak, Çalıştay yapılacak, burası eğlence maksatı ile kullanılmayacak. Yaşanan mekanda yaşanan acılara hürmet esastır. Oteller eğlence maksatı ile kullanılmayacak.

        "27 MAYIS'TA TBMM SEMBOLİK OLARAK TOPLANSIN"

        Muhalefet partilerine şimdiden çağrı yapıyorum. Yapı tamamlandığında 27 Mayıs'ta TBMM sembolik olarak burada toplansın. Her 27 Mayıs'ta burada bir celse yapalım. Niyetmiz herhangi düşmanlık üretmek değil.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ