Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Rusya'dan gelen çulluğu Birecik'te vurdular

        Aykut YILMAZ/ANKARA

        İlkbahar döneminde 61 türden bin 332, sonbahar döneminde 79 türden 7 bin 452 kuş olmak üzere toplam 8 bin 784 kuşun halkalandığının belirtildiği raporda Rusya’dan Türkiye’ye göç eden bir halkalı çulluğun hikâyesine yer verildi.

        Raporda yer alan bilgilere göre çulluk Rusya’nın Sokirino kentinden göç yoluna başladı. Sokirino’dan tam 1532 gün uçtu. İstikameti ise Şanlıurfa’nın Birecik İlçesi’ydi.

        Ancak 2370 kilometre uçan çulluğu Birecik’te vurdular. Kuşu vuran avcılar bacağındaki halkayı görünce Orman Bakanlığı’na haber verdi. Ölen çulluk ile ilgili bakanlık yetkilileri, Ruysa’daki merkezle bağlantı kurarak geri bildirim yaptı. Çulluğun bugüne kadar en uzak mesafeden gelen kuş olduğu, halkadaki bilgilerden anlaşıldı. Kuşun izlediği güzergâh ise üzerinde verici olmadığı için tespit edilemedi.

        Av mevsimi olduğu için çulluk için avcılara ceza verilmedi. Geçen yıl uzak geri bildirimlerin ikincisi de Temmuz 2014’te Polonya’nın Wielkopolskie bölgesinde yuvada halkalandıktan 62 gün sonra Konya’nın Sakyatan Köyü yakınlarına dönen leyleğe ait. Yurtdışından gelen bildirimler arasında en sık rastlanan tür leylek oldu. Leyleklerle ilgili 18 değişik bildirim alındı. Bildirim alınan leyleklerin 5’i ölü olarak bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ