Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa Mahkemesi'nden önemli kararlar

        HT GAZETE / Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        Bireysel başvurulara ilişkin incelemelerine devam eden Anayasa Mahkemesi, 3 askerin mahkemeye taşıdığı bir emeklilik, bir ihraç ve bir disiplin cezası olayında “ihlal” kararı verdi. Kararlarda, “mahkeme kararları, gizli belgeler ve masumiyet karinesi” vurguları yer aldı.

        ANAYASA Mahkemesi (AYM), Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) biri emekliye sevk edilen, biri ihraç edilen, diğeri ise disiplin cezası alan 3 askerin yaptığı bireysel başvuruları karara bağladı. AYM’nin “ihlal” kararlarına konu olan olaylar şöyle:

        MAHKEME KARARI OLMADAN CEZA OLMAZ: Astsubay H.G., 2012’de Ankara’daki askeri birliğe atandı. H.G., “kadrosu olmayan nizamiye sorumlusu astsubay” olarak görevlendirildi. H.G., görevin mevzuata aykırı olduğunu belirterek, iptalini istedi ancak dilekçesine yanıt alamadı. Bu arada görevlendirildiği birimde çalışmaya başlayan H.G.’den, nizamiyedeki talimatları imzalaması istendi. Erler tarafından yapılması gereken işleri reddeden H.G. amiri tarafından 7 gün oda hapsine alındı. Cezasını çeken H.G., AYM’ye başvurdu. AYM, mahkeme kararı olmaksızın oda hapsi verilmesini “kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı”nın ihlali saydı.

        GİZLİ BELGELER GÖSTERİLMELİ: Astsubay T.T., 2007’de YAŞ kararıyla emekli edildi. 2011’deki yasa değişikliğiyle Milli Savunma Bakanlığı’na başvurup, haklarının iadesini istedi. Bakanlık, başvuruyu reddetti. T.T., Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne (AYİM) başvurdu. AYİM de davanın reddine karar verdi. T.T. yargılama sırasında dosyada bulunan gizli belgelerin kendisine verilmediğini belirterek, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM, dava dosyasındaki gizli belgelerin gösterilmemesini hak ihlali saydı, yeniden yargılama kararı verdi.

        MASUMİYET KARİNESİ İHLAL EDİLDİ: Astsubay M.İ. “disiplinsiz olduğu ve TSK’nın itibarını sarsacak hareketlerde bulunduğu” gerekçesiyle 1987’de ordudan ihraç edildi. Kaçakçı çetesine yardımla suçlanan M.İ.’nin yargılandığı dava 1990’da zamanaşımı kararıyla düştü. M.İ., haklarının iadesi için Milli Savunma Bakanlığı’na başvurdu ama bakanlık ret kararı verdi. M.İ. kararı AYİM’e taşıdı. AYİM de davanın reddine karar verince M.İ., dosyayı AYM’ye taşıdı. Bireysel başvuruyu inceleyen AYM, “Dava sonuçlanmadığından, başvurucu AYİM tarafından peşinen suçlu kabul edilmiştir. Bu masumiyet karinesinin ihlalidir” dedi. AYM, bu gerekçeyle M.İ.’nin yeniden yargılanmasına da karar verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ