Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Nüfusu gibi oyları da kozmopolitleşmiş kent: Mersin

        Muharrem SARIKAYA / HT GAZETE

        Nem ve sıcağın insanı iyice sakinleştirdiği ortamda, kahvaltı masasında hepimiz yerimizden hopladık. O kadar sakin kentte bir anda ambulans ve polis sirenlerinin yükselmesine kimse alışkın değildi. Bulunduğumuz yerin 200 metre ilerisindeki HDP İl binasına bomba atıldığı haberinin gelmesi uzun sürmedi. Serap Sağlar kaygıyla balkona koşarken, Fikri Sağlar ile hızlı adımlarla olay yerine gittik. Cam kırıklarından yaralanmış gençleri hemşireler ambulansa taşıyor, çevredeki öfkeli kalabalık kendilerini, “İkincisi olabilir” diye uyarıp binaya girmelerini engelleyen polisle tartışıyordu. Bomba geceleyin kapı önüne bırakılan saksı çiçeğinin içinde gelmişti. Partilerin seçim otobüslerinin birbirlerini korna çalıp selamladığı, seçim bürolarına nezaket ziyaretlerinin yapıldığı, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın mitingine saatler kala yaşanan gerilim, kentin havasını allak bullak etti.

        HEM BAŞ TACI HEM DE ALAŞAĞI EDEN ŞEHİR

        Mersin’de seçimin nabzını tuttuğunuzda bir seçimde baş tacı ettiğini, ikincisinde alaşağı ettiğini görmeniz mümkün. Bir dönem 4 milletvekili verdiğini, sonraki dönem 2’ye indirmiş, yerel seçimdeyse haksızlık ettiğini düşünürcesine neredeyse belediyelerin tamamını teslim etmiş Mersin’de bu patlamanın yansımasını ölçmek zor. Çünkü uzun yıllar dağa sağı, sahile solu vererek ayırdığı politikasını da bırakmış.

        Mersin, Türkiye’nin en kozmopolit; tüm etnik, dini, yapılarla birlikte, her ülkeden sığınmacının bulunduğu bir kent... Demografik yapısını en iyi anlatansa bir zamanlar mezarlığında her dinden insanın yan yana yattığı Mersin’de, artık cenazelerin büyük bölümünün defin için başka illere götürülmesi.

        SİYASETİN AĞIR TOPLARI MERSİN’DE YARIŞIYOR

        TBMM’ye 11 vekil gönderen Mersin’de partiler önemli isimleri sahaya sürmüş. CHP önseçimle Fikri Sağlar’a siyaset yolu açarken, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk’le, eski AK Partili yeni HDP’li Dengir Mir Mehmet Fırat’la mücadeleye girmiş. AK Parti ilk kez bir hemşerisini Mustafa Muhammet Gültak’ı birinci sıra adayı yapmış. Ama en çok konuşulan aday üçüncü sıradaki gazeteci Muhsin Kızılkaya olmuş. Bütün partilerin onun ismi üzerinden propagandasını yürütmesi Kızılkaya’yı popüler hale getirirken, sakin, barışçı, kucaklayıcı, sol jargona hâkim üslübu sayesinde olumsuzluklar lehine dönmüş.

        ‘KAVGAYA DEĞİL SEÇİME GELDİK’

        Kızılkaya ile seçim gezisi yaptığı Tarsus’ta karşılaştık. Bir zamanlar solun, son dönemde de belediye seçimini de kazanan MHP’nin etkin olduğu Tarsus’ta, kendisine teveccüh yüksekti. Başlangıçta sıcak bir yaklaşım sergilemeyenler dahi birkaç dakika sohbet ettikten sonra, “Seni yanlış tanımışız kusura bakma” diyerek sırtına vurup uğurluyordu. Kızılkaya’nın, “Kavgaya değil, seçime geldim. Diğer partiler düşmanım değil, rakibim. Seçildiğimde Tarsus’un milletvekili olacağıma söz veriyorum” cümleleriyse seçmende olumlu etki yaratmış. AK Parti Mersin İl Başkanı İsmail Taşpınar da Kızılkaya’nın aday gösterilmesinden mutlu. “Her milletvekili bir ilçe başkanına sırtını yaslamıştı. Çok şükür o bitti” diyen Taşpınar, “Giremediğimiz yerlere Kızılkaya ile giriyoruz” dedi.

        AK PARTİ’NİN AVANTAJLARI

        1- Kızılkaya’nın entelektüel kimliği, hakkında sürekli konuşuluyor olması AK Parti’nin hafızalarda canlı kalmasına neden olmuş.

        2- AK Parti iktidarının süreceğine dönük kamuoyundaki beklenti ve kamu bürokrasisinin desteği taşrada etkili olmuş.

        3- Listesinde Türkmen, Yörük, Kürt dengesini iyi ayarlamış.

        AK PARTİ’NİN DEZAVANTAJLARI

        1- Dışarıdan listesine koyup seçtirdiği milletvekillerini ertesi dönem terk etmesi seçmeni etkilemiş.

        2- Büyükşehir’le 8 ilçeyi MHP’nin kazanması, Çukurova Havaalanı ve Antalya yol bağlantısının gecikmesi.

        3- HDP’nin bir zamanlar AK Parti’nin önemli ismi Dengir Mir Mehmet Fırat’ı birinci sıraya koyarak yarışa girmesi oy kaymasına yol açmış. Aday listesi belirlenirken en büyük ilçe Tarsus kökenli İbrahim Gül’ü beşinci sıraya bırakmış.

        MHP, ESKİ GÜCÜNE ULAŞACAĞINI SÖYLÜYOR

        Büyükşehir ile birçok ilin nüfusuna sahip 8 ilçe belediyesini kazanan MHP bu avantajını kullanmak istiyor ama büyükşehir yasasıyla genişleyen hizmet alanlarına yetişmekte de zorluk çekiyor. MHP İl Başkanı Sabahattin Kılıç geçmişteki hataların bir daha tekrar edilmeyeceğini belirterek “Milletvekili sayımızı 2’ye indirerek seçmen cezalandırmıştı. İyi bir listeyle çıktık ve eski gücümüze ulaşacağız” dedi.

        MHP’NİN AVANTAJLARI

        1- Büyükşehir’le birlikte 9 belediyenin olanaklarını kullanıyor.

        2- Sahada görünürlüğü en yüksek parti. 7’nci sırada olan eski ANAP’lı Bakan Rüştü Kazım Yücelen’in oğlu Ali Yücelen örneğindeki gibi tüm adaylar birinci sıra adayı gibi çalışıyor. Mersin’e hâkim Avşar ve Türkmen oylarını topluyor.

        3- HDP’nin yükselişi, MHP’yi de yükseltiyor.

        MHP’NİN DEZAVANTAJLARI

        1- MHP’li Büyükşehir Belediyesi bir yılı aşkın süredir yatırımlarını hayata geçirememiş.

        2- Genel Merkez’in seçim çalışmalarına geç başlaması nedeniyle seçmen yerini bulmuş. Buna başlangıçta yeterli bütçe bulamamak da eklenmiş.

        3- Yıllardır solun kalesi olan bölgede seçmen yerel yönetimde oy vermiş, ancak devamını getireceği konusunda da kefil olmamış.

        CHP’Lİ FİKRİ SAĞLAR DİNAMİZM GETİRMİŞ

        Yılların siyasetçisi Fikri Sağlar’ın önseçimle tekrar aday olması CHP’ye kentte dinamizm getirmiş. Hantal, önyargılarıyla hareket eden teşkilatın olumsuzluklarını gidermek de Sağlar ile tekrar listeye girmeyi başaran Aytuğ Atıcı ve yeni gelenlere kalmış. Bir zamanlar neredeyse tamamını elinde tuttuğu il ve ilçe belediyelerini MHP’ye kaptıran CHP’nin İl Başkanı Abdullah Özyiğit, hem ulusal hem de yerel iktidarla mücadele ettiklerini söyledi. CHP’li eski Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan hakkında usulsüzlük nedeniyle dava açılıp aranıyor olması, bazı belediye çalışanlarının tutuklanması da başka bir olumsuzluk olarak yansımış.

        CHP’NİN AVANTAJLARI

        1- CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun Mersin’de ilçeleri ziyaret etmesi seçmeni etkilemiş. Vaatleri ve önseçimden iyi bir liste çıkararak Fikri Sağlar’ı yeniden siyasete döndürmesi katkı vermiş.

        2- CHP’nin işsizlik, emekliye 2 maaş ikramiye ve Suriyelilere dönük söylemleri ilde tutmuş. AK Parti ile HDP ve MHP arasında yoğun yaşanan Kürt sorunu tartışmasının dışında kalmak isteyen seçmen CHP’ye yönelmiş.

        3- Büyükşehir belediyesinin işten çıkardığı 2 bin kişiye CHP’li alt belediyeler sahip çıkmış.

        CHP’NİN DEZAVANTAJLARI

        1- İktidarın baskın politikası karşısında yeni söylem geliştiremiyor. Klasik, eski sol söylemlerde kalmış, önyargı yüklü politik yaklaşım da prim yapmıyor.

        2- Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan hakkındaki usulsüzlük davası, tutuklanma kararı ve kaçak olması.

        3- Yıllardır il ile ilçe teşkilatı arasında milletvekili odaklı çekişmenin getirdiği algı kırılmasının da katkısıyla, CHP’nin söylemlerine inanmakta zorlanılıyor. Verilen sözlerin yerine getirilmeyeceği, her milletvekilinin yine ilçesine çalışacağı kaygısı dile getiriliyor.

        HDP YÜKSELİŞTE 2 VEKİL İSTİYOR

        Mersin’de en hızlı yükselen parti konumundaysa HDP var. Dengir Mir Mehmet Fırat, HDP’ye kazandıran isim olmuş. HDP, Fatma Kurtalan dahil birçok önemli ismini Mersin’e göndermiş. HDP İl Eşbaşkanı Selman Günbat, 2 milletvekili beklediklerini belirtti. Fırat ise “Erdoğan’ın kutuplaştırması bize yarıyor. Kürt aidiyeti arttı. Burada şıh, seyda etkisi de geçerli. Arap seçmen de bize yöneldi” diyor.

        HDP’NİN AVANTAJLARI

        1- Bölgede yükselen etnik aidiyet pik yapmış. Kürt kimliği, kentli kimliğinin önüne geçmiş. Akdeniz İlçe Belediyesi’ni kazanması HDP’ye katkı sağlamış.

        2- MHP’nin belediyeleri alması sol ve Kürt seçmeni HDP’ye yöneltmiş. Barajı aşması için CHP’li sol seçmenden de oy kayması başlamış.

        3- Dengir Mir Mehmet Fırat’ın politik taktikleri katkı sağlamış.

        HDP’NİN DEZAVANTAJLARI

        1- Provokasyonlar ve çatışmacı görüntü seçmeni ürkütüyor. HDP önlemeye çalışsa da sıkıntıya giriyor.

        2- Şehirli kimliği her dönem önde olan yerli Mersinliler, kentteki ticareti ele geçirmiş HDP’lilerden gereksiz bir şekilde kaygı duyuyor.

        3- Toplantılarının polis tarafından sürekli kameraya alınıyor olması katılımı engelliyor.

        YARIN: YILMAZ GÜNEY’İN, YAŞAR KEMAL’İN MEMLEKETİ ADANA’DA SEÇMEN NABZI NASIL ATIYOR?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ