Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kandil'den dönen HDP heyetinden açıklama

        Ahmet YUKUŞ/DİYARBAKIR

        Kandil'den dönen HDP'nin İmralı heyeti, hükümetin izleme heyeti oluşturması, Öcalan ile görüşmeleri sağlaması ve Dolmabahçe mutabakatına dönülmesi halinde PKK'nın bir günde silahlanma kongresini toplanmaya hazır olduğunu açıkladı.

        Abdullah Öcalan ile 5 Nisan'dan bu yana görüşme yapamayan HDP'nin İmralı heyetinde yer alan Grup Başkan vekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ve Özgür Kadın Kongresi'nden Ceylan Bağrıyanık, Kuzey Irak'ın Kandil dağında PKK yöneticileriyle önceki gün yaptıkları 6 saatlik görüşmenin ardından yurda döndü.

        Baluken, Dicle ve Bağrıyanık'tan oluşan heyet Diyarbakır'da basın toplantısı düzenleyerek çözüm sürecinde gelinen noktayı ve Kandil'in mesajını kamuoyuna açıkladı. Heyet adına açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerinin söylem ve politikaları ile Ağrı kırsalında yaşanan olayın 2.5 yıllık barış çalışmaları ve çözüm umudunu yaraladığını söyledi.

        "TECRİT KIRMIZI ÇİZGİDİR"

        Devlet ve hükümet yetkilileri ile son olarak 20-25 Nisan tarihleri arasında çok önemli 3 görüşme yaptıklarının altını çizen Baluken, 2 aydan bu yana Abdullah Öcalan ile görüşemediklerini ve haber alamadıklarını vurguladı. Devlet yetkililerinin Öcalan ile görüşüp görüşmediklerini bilmediklerini söyleyen Baluken şöyle konuştu:

        "İzleme heyeti hala kurulmadığı gibi sayın Öcalan'la heyetimizin görüşme talebi hiçbir şekilde resmi olarak cevaplandırılmamıştır. Bırakalım görüşme talebimizin karşılanmasını, Öcalan üzerinde yeni bir tecrit sistemi AKP hükümeti tarafından devreye konmuştur. Tecrit barış umudu üzerine adeta bir karabasan gibi çökmüştür. Tecridi gündemleştirmek ateşe benzinle gitmektir. Öcalan'ın kendi hareketi ve kendi heyetiyle görüşmelerin kesilmesi bizim açımızdan açık tecrit uygulamasıdır. Biz son İmralı toplantısında heyetimiz dışında da izleme heyeti ve farklı dinamiklerin Öcalan'la toplantılar yapması konusunda bir uzlaşmaya varmıştık. Sayın Öcalan'ın görüşme ve iletişim olanaklarının olmaması bizim açımızdan açık tecrit ve bütün halkımızı açısından da bir kırmızı çizgidir. Tecridi gündemleştirmek barışı kanlı çarmıha yeniden germektir. Çözüm karşıtı tecridi bir an önce kaldırmalarını beklediğimizi ifade ediyoruz."

        SİLAHLANMA KONGRESİNİ BİR GÜNDE TOPLAR

        PKK/KCK'nın silah bırakma kongresini toplamaya hazır olduğunu belirten İdris Baluken, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "KCK kongre çalışmalarını dondurduğunu açıklamıştı. Yaptığımız görüşmede KCK yetkilileri, ‘hükümetin izleme heyeti oluşturması, Öcalan üzerindeki tecridi kaldırması gibi sürecin gereğini yerine getirecek pratik adımları atıp, Dolmabahçe mutabakatına dönmesi halinde bir gün sonra Türkiye'ye karşı silahsızlanma kongresini toplamaya hazır olduklarını' ifade ettiler. Bu demokratik sabrın ve nihai çözüm kararlılığının AKP hükümeti tarafından da doğru algılanmasını ve çözüm süreci ile ilgili yanlış yaklaşımlardan bir an önce vazgeçilmesini umut ediyoruz."

        Anti demokratik yüzde 10 seçim barajını aştıklarını belirten Baluken, parti teşkilatlarına yapılan 70'in üzerindeki saldırıyı ise çözüm süreci açısından tehlikeli bulduklarını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ