Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Emine Erdoğan: Dünyada yılda 1.3 milyar ton gıda israfı yapılıyor

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sapanca bir otelde düzenlenen Türkiye Doğal Beslenme ve Yaşam Boyu Sağlık Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, modern dünyanın ilginç zamanlarına şahitlik ettiklerini vurguladı.

        "Obeziteye bağlı hastalıklardan ölenlerin sayısı, açlıktan ölenlerin neredeyse 3 katı, tabii bu oran Afrika dışı dünyada geçerli" diyen Erdoğan, su gibi hayatın en temel kaynağına ulaşmanın bile pek çok insan için hala büyük bir sorun olduğunu bildirdi.

        Emine Erdoğan, tüm bunların gıda yetersizliğinden değil, adaletsiz dağılımdan kaynaklandığını belirterek, "Dünyada yılda 1.3 milyar ton gıda israfı yapılıyor. Düşünebiliyor musunuz, yılda 10 milyon insanın açlıktan öldüğü bir dünyada, 1.3 milyar ton gıda israfı... Her 6 kişiden biri, sağlıklı ve aktif bir yaşam için gereken gıdaya ulaşamıyor. Tüm bunlar, global dünyanın çelişkileri... Öte yandan, gıda sömürgeciliğin de konusu. Bugün zengin ülkeler kendi topraklarını ve su kaynaklarını korumak adına, dev sanayi tesislerini Uzakdoğu'da ya da Afrika’da kuruyorlar. 'Zarar başkasına, hasat bize' mantığı ile bir tür gıda sömürgeciliği yapıyorlar" dedi.

        "GIDALAR BEYNİMİZİN YAKITI"

        Erdoğan, gıda sektörünün aynı zamanda bir suistimal alanı olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

        "Son yıllarda gıda sağlık ilişkisi reklamcılar tarafından da keşfedildi. Gün geçmiyor ki, kansere, bronşite iyi gelen gıda tavsiyesi almayalım, bu noktada üreticiler kadar tüketicilere de görev düşüyor. Bir gıdanın mahiyetine dair soru sormaktan asla çekinmemeliyiz. Bu konuda sürekli bir bilinç haline ihtiyacımız var. Dinimizin helal ve temiz gıda tavsiyesindeki hikmetin de bu olduğunu düşünüyorum. Bu prensip, ne ile nasıl beslendiğimizi öğrenme bilincinin daima açık olması gereğine davet ediyor bizi. Zira yemek içmek, sadece biyolojik bir mesele değil. Gıdalar, beynimizin yakıtı. Beslenme ile ahlak ve davranışlarımız arasında da yakın bir ilişki var. Allah, nefis terbiyesini açlıkla ilişkilendiriyor. 'Her gün et yemek, kalbi karartır' hadisi de bize bunu gösteriyor."

        Erdoğan, medeniyet düşüncelerinin her şeyi bir bütün olarak gördüğünü belirterek, beslenmeye de sağlığa da bu çerçeveden baktıklarına değindi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ