Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anneden böbrek geldi, emeklilik gitti

        Sedef ŞENKAL DEMİR / HT GAZETE

        İstanbul'da, genetik romatizma hastalığına yakalanan inşaat teknikeri Erhan Güleç (37), 2012'de 2 böbreğini kaybetti. Yurtdışında görev yaparken Türkiye'ye dönmek zorunda kalan Güleç, SGK'dan sevk alarak yattığı hastanede, diyaliz hastası olması nedeniyle yüzde 70 engelli raporuyla malulen emekli olmak için başvurdu. Yapılan testlerde annesi Penbe Güleç'in böbreği uyumlu bulunan teknisyen, Mayıs 2013'te böbrek nakliyle hayata tutundu.

        Ameliyat sonrası ömür boyu ilaç tedavisi ve yüzde 70'lik engelli raporu verilen Güleç'e, 31 Temmuz 2013'te emekli maaşı bağlandı. Ancak Güleç, 4 Şubat 2015'te SGK'dan gelen yazıyla şok oldu. Yazıda, Erhan Güleç'in malülen emekliliğinin kaldırıldığı ve yersiz ödenen 14 bin 600 liranın iade edilmesi istendi. Karara itiraz edilse de sonuç değişmedi. SGK Kadıköy Sosyal Güvenlik Merkezi, Nisan 2015'te gönderdiği son yazıda, Erhan Güleç'in Yüksek Sağlık Kurulu tarafından dosyası üzerinden yapılan incelemede, malulen emeklilik için sınır olan "çalışma gücünün yüzde 60"ını kaybetmediği belirtildi. Malullük oranı yüzde 40'a düşen Güleç'in itirazının bu nedenle reddedildiği ifade edildi.

        İLAÇ PARASI KESİLDİ

        Güleç'in avukatı Elkan Albayrak, emekliliğin iptali, kesilen maaşın tedbiren devamı, o da kabul edilmezse aylık bin 500 lira ilaç parasının ödenmesi için Anadolu İş Mahkemesi'ne başvurdu. Avukat Albayrak, SGK'nın nakil olanların maluliyet oranlarını yüzde 70'e çıkaran 16 Aralık 2010 tarihli "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurul Raporları Hakkında Yönetmelik” yerine yüzde 40 maluliyet uygulayan 16 Temmuz 2006 tarihli eski yönetmeliği uyguladığını belirtti. Dilekçede, hastanın muayene ettirilmeden yüzde 70’lik raporunun düşürüldüğü ve herhangi bir sağlık kurulundan yeni rapor alınmadığına da dikkat çekildi. SGK’nın Erhan Güleç’i ölüme terk etmekle suçlandığı dilekçede, yaşananların ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olduğu da vurgulandı. Emekliliğin tedbiren devamına, olmazsa ilaç parasının karşılanmasına karar verilmesi istendi.

        Anne Penbe Güleç, oğluna ikinci bir hayat verdiği için çok mutlu olduğunu dile getirerek, “Doktorlara da söyledim. Gerekseydi 2 böbreğimi de verecektim. Oğlum iyileşti ancak ömür boyu ilaç kullanacak. Bu şekilde mesleğini icra edemeyecek” dedi. Annesinin böbreğiyle hayata tutunan Erhan Güleç ise inşaat teknikeri olarak yıllardır sahada çalıştığını belirterek, “Yüzde 70 raporla iş bulmam mümkün değil. Nakil sonrası da kendime çok iyi bakmam gerekiyor. Ama durum ortada. Devlet ilaç parasını bile kesti” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ