Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan Habertürk'e özel açıklamalar

        Düzgün KARADAŞ / HT GAZETE

        CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, HABERTÜRK Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli, Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir, Ekonomi Müdürü Yavuz Barlas, Ankara Haber Müdürü Olcay Aydilek ve muhabirimiz Düzgün Karadaş ile kahvaltıda buluştu. CHP Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Toprak, Enis Berberoğlu ile Genel Başkan Danışmanı Fatih Gürsul’un da bulunduğu kahvaltıda CHP Lideri, Habertürk’ün sorularını yanıtladı:

        PASLAŞIYORLAR MI?: (Muhalefet partileri neden birbiriyle iyi geçiniyor?) Çünkü her parti iktidar olmak ister. Her partinin hedefinde iktidar vardır. Öyle bir eleştiri gelebilir ama muhalefetin muhalefetle kavgası kadar demokrasiye zarar veren bir şey olmaz.

        YÜZDE 1 ALAN DA GİRSİN: (HDP barajı geçecek mi?) Yüzde 1 oy alan partinin de parlamentoya gelmesini savunuyoruz. HDP, yasalara göre kurulmuş bir parti. Meclis’te olmasını isteriz. Milyonlarca oyun parlamentoya taşınmaması demokrasi ayıbıdır.

        MALİYETİNİ BİLİYORLAR: (Neden seçimler varlık-yokluk mücadelesi halinde geçiyor?) Bu iktidarla ilgili. İktidar, iktidarını kaybettiğinde maliyetinin ne olduğunu biliyor. Türkiye için en kötü senaryo AKP’nin tek başına iktidar olduğu senaryodur. Hem ekonomi hem iç politika hem dış politikada Türkiye iflasın eşiğine sürüklenir.

        TELEVİZYONDA TARTIŞILMALI: (Gıda başta olmak üzere temel sorunların tartışılmamasının nedeni nedir?) Siyasi parti liderlerinin televizyonda bir araya gelip tartışması lazım. Bunun olmadığı yerde demokrasi olmaz. Düşünün Başbakan, anamuhalefet lideriyle televizyona çıkmaktan korkuyor. Niye korkuyor? Kaldı ki soruları ben sormayacağım. Bağımsız gazeteciler veya yandaş gazeteciler sorsun.

        BANA HERKESİN ÖNÜNDE ÖĞRET: (Başbakan’ın “Kitap okumuyor” eleştirisi) Mademki kitaplarını okumadığım için eleştiriyor, çok daha iyi konumda olduğunu söylüyor; böyle birikimli olan bir Başbakan’ın televizyona çıkıp beni televizyonda mat etmesine fırsat veriyorum. Gel arkadaş, senin projeni nasıl çaldığımı anlat, millet de duysun. Sonra sen çok kitap okumuşsun, profesör olmuşsun. Bizim profesörlüğümüz, akademik kimliğimiz yok. Karşıma gelirsin, “Şunu, şunu, şunu söyledim, Kılıçdaroğlu tek kelime bile kuramadı” diye övünürsün. Bana herkesin önünde öğretsin. Ben de öğrenmiş olayım, öğrenmekten korkmam

        BELKİ BANA DA UÇAK TAHSİS EDER: (Cumhurbaşkanı’nın Diyanet İşleri’ne uçak tahsis edilebileceği açıklaması) Belki Erdoğan bana da bir uçak tahsis eder! (Gülerek) (Kabul eder misiniz?) Asla böyle bir şeyi kabul etmem. İsrafa ve yolsuzluğa Diyanet üzerinden meşruiyet kazandırmak istiyor. Diyanet’in duyarlı olması lazım. Mercedes’i ibreti âleme ibret olsun diye iade ettiyse çok daha pahalı bir araca binmemeli. Kim tahsis ederse etsin.

        NEDEN PAPA: (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyanet’e makam aracının ardından uçak tahsisiyle ilgili Papa’yı örnek vermesini nasıl yorumluyorsunuz?) Vatikan’ı referans göstermesi dikkat çekici. Sevgili Peygamber’imizin nasıl bir hayat sürdüğünü biliyoruz. Son derece mütevazı bir hayatı var. Hep israftan kaçınmıştır. Siz Diyanet İşleri Başkanı’na Sevgili Peygamber’imizi değil de niye Papa’yı örnek verip esas alarak şekillendirmeye, yönlendirmeye kalkıyorsunuz? Büyük bir yanlış. Bütün mütedeyyin vatandaşlarımın vicdanlarına havale ediyorum. Niye Sevgili Peygamber’imiz değil de Papa’yı örnek veriyorsunuz? Hz. Peygamber’imizi örnek alabilir; Hz. Ömer’i örnek alabilir; Hz. Ali’yi örnek alabilir. Niye Papa’yı örnek gösteriyor?

        KİMSE ENDİŞELENMESİN: (AK Parti iktidardan giderse zor durumda kalacağını düşünen işadamlarına, yurttaşlara mesajınız var mı?) Ajandamızda kesinlikle böyle bir şey yok. Dünya görüşü ne olursa olsun onu cezalandırmak gibi bir düşüncemiz asla yok. Bürokraside de liyakati esas alacağız. Kişinin siyasi görüşü kendisine aittir. Kimse endişelenmesin.

        3 TEMEL SORUN VE CHP’NİN ÇÖZÜM ÖNERİSİ

        1- TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİLER: Ortadoğu’da barışı sağlayacağız. 2 milyon Suriyeliyi ülkelerine göndereceğiz. Bizi ‘kafatasçı’ olarak suçladılar. Suriye’de barışı sağlamak kolay değil. Siz içişlerine karışmazsanız, Suriye’ye silah göndermezseniz sorun çözülür. Türkiye’de uluslararası Suriye konferansı toplanacak. Rusya ve İran dahil bütün aktörler davet edilecek. Çözüm için çaba harcanacak.

        2- ÇÖZÜM SÜRECİNİN GELECEĞİ: Yüzde 10 barajının inmesi için biz dışında teklif veren yok. HDP samimi olsaydı müzakere sürecinde “Yüzde 10’u indirin” şartı koşardı. AK Parti, HDP, İmralı görüşmelerinin perde arkasını bilmiyoruz. Sorunun çözülmesini istiyoruz. AK Parti çözemez. Bugün HDP’yi kötüleyeceksin, ertesi gün kucaklayacaksın. AKP’nin samimi olduğuna inanmıyorum.

        3- EĞİTİM SİSTEMİ: Bu eğitim sistemiyle ülkeye en kötü ihanet yapılmıştır. Bu sistem Türkiye’yi geriye götürecek bir sistemdir. Biz 1 yılı okul öncesi olmak üzere zorunlu eğitimi 12 (1+8+4) yıla çıkaracağız. Okul öncesi 6 yaşında başlayabilir ama buna uzmanlar karar verecek. İmam hatipleri kapatmayacağız. Bu ülkenin din adamlarına ihtiyacı var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ