Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı AYM'den flaş imam nikahı kararı

        Erzurum Pasinler Sulh Ceza Mahkemesi, resmi nikâhtan önce dini tören yapan sanık çiftin davasıyla ilgili olarak, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören” başlıklı 230’uncu maddesinin 5 ve 6’ncı fıkraların iptali için geçen yıl Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

        AYM, resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası veren maddeyle ilgili başvuruyu önceki gün gündemine aldı ve esastan görüştü.AYM Genel Kurulu, hapis cezasını oy çokluğu ile iptal etti.

        GEREKÇE: BİRLİKTE YAŞAYANA DA CEZA YOK

        İki fıkranın iptal kararı 4’e karşı 12 oyla verildi. İptal yönünde oy kullanan AYM üyeleri, nikâhsız birlikte yaşayanlara TCK’da herhangi bir ceza öngörülmezken, resmi nikâh yaptırmadan dini nikâh kıyanlara hapis cezası öngörülmesinin Anayasa’nın 10’uncu maddesi, kanun önünde dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin herkesin eşit olduğunu ilkesine aykırı olduğunu savundular.

        Bu üyeler, düzenlemenin din ve vicdan özgürlüğü, özel hayatın korunması ilkelerine aykırı olduğunu da ifade ettiler.

        BAKAN İSLAM'DAN AYM'NİN KARARINA YORUM

        Anayasa Mahkemesi'nin dini nikahı kararını değerlendiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Bu karar resmi nikahın gerekliliğini kaldırmaz. Bu karar çocuk yaşta evliliklere kapı açmamalı" dedi.

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, NTV'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İslam, Anayasa Mahkemesi'nin dini nikahla ilgili kararını şöyle değerlendirdi: "Nikah akdi dediğiniz şey bir sözleşmedir ve mutlaka kayıt altına alınmalıdır. Bu karar resmi nikahın gerekliliğini ortadan kaldırmaz. Çocukların gayrı resmi evlendirilmesini provoke edecek veya bununla ilgili yasal düzenlemeleri ortadan kaldıracak bir uygulama hoş görülmez bakanlığımız açısından. Bu karar alındığında göre, bakanlık olarak 18 yaş altı çocukların bir nikah töreni ile gayrı resmi evlendirilmelerini engellemek üzere yeni bir çalışma yapmamız gerekecek. Çocuk yaşta evliliğin yaksa olduğunu aslında herkes biliyor Türkiye'de. Evliliklerde ciddi bir düşüş de var ama mücadelenin sürdürülmesi gerekiyor. Bu kararın bu tür evliliklere kapı açacak bir cesaretlendirmeye yol açmaması gerekiyor. Hemen oturup bunu çalışmamız gerekecek bizim".

        İslam, durumun küçük yaşta evliliklere yol açmaması için yeni çalışma yapılacağını açıkladı.

        İslam, kadın istismarının nasıl önlenebileceği konusunda ise "Herkesin görevini çok iyi yapması lazım. Sorumluluk duygusunun tam anlamıyla işlemesi lazım. Bir anlık kararsızlık bir aileyi çökertebilir" dedi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ