Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem HSYK 2. Dairesi tutuklanan TIR savcılarına yargılama izni verdi

        Fevzi ÇAKIR / ANKARA

        Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, Adana ve Hatay'da MİT TIR'larını durdurarak arama yapan dönemin Adana Cumhuriyet Savcıları Süleyman Bağrıyanık, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Ahmet Karaca ile dönemin Kırıkhan Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu hakkında yargılama izni verdi.

        Kurul, müfettişlerin meslekten ihraç talebine ilişkin olarak ise savcıların son savunmalarının alınmasını kararlaştırdı.

        İDDİANAMELER TARSUS VE İSKENDERUN'DA HAZIRLAYACAK

        Buna göre, Savcılar Bağrıyanık, Takcı, Şişman ve Karaca hakkındaki iddianame, Adana'ya en yakın yerdeki ağır ceza mahkemesi bulunan Tarsus Başsavcılığına, Kavalcıoğlu hakkındaki iddianame ise Kırıkhan'a en yakın yerdeki ağır ceza mahkemesinin bulunduğu İskenderun Başsavcılığı'na gönderilecek. Başsavcılıklar, yasa gereği dosyanın kendilerine gönderilmesinden itibaren 5 gün içerisinde iddianameyi hazırlayarak son soruşturma izni için Ağır Ceza mahkemesine gönderecek. İddianameler daha sonra, 5 savcının da 1. sınıf yargı mensubu olmaları nedeniyle Yargıtay'a gidecek ve yargılama burada başlayacak.

        KOMUTANLAR İÇİN DE YARGILAMA İZNİ

        HSYK dönemin Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay, dönemin Ceyhan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Erdal Yılmaz, dönemin Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kubilay Ayvaz hakkında da yargılama izni verdi.

        HSYK 2. DAİRE BAŞKANI MEHMET YILMAZ'DAN AÇIKLAMA

        Biz bir disiplin mahkemesiyiz. O yüzden kullandığımız her söze dikkat ediyoruz. Ceza soruşturmaları sadece suçu ve suçluyu ortaya çıkarma amacı taşımalı ve muhakkak hukuk zemininde kalmalı, yasanın tanıdığı yetki çerçevesinde adalet ülküsü dışında bir gaye güdülmeden yürütülmeli. Açıklananın dışında adalet duygusu gözetilmeden başka amaçlar güdülerek yürütülen yargısal yetkilerin karşı olduklarını yok etme amacıyla kullanıldığı soruşturmaların toplumsal barış, huzur ve güveni olumsuz etkileyeceği, yargıya duyulan güven ve saygınlığı ortadan kaldıracağı tartışmasızdır.

        Özellikle siyasi sonuçları olan dava ve soruşturmalarda karşı durduğunuz siyasi anlayışa zarar verdiğini düşünerek soruşturmadaki hukuksuzluğu, tarafgirliği, yetki aşımını görmezden gelmek, adalete yapılabilecek en büyük kötülük olacak ve muhakkaktır ki bu anlayış gün gelecek toplumun her kesimine, her siyasi anlayışa adaletsizlik getirecektir. Yasa dışılığa, adalet ülküsü dışında hareket eden, hukuk zemininde kalmayan eylemlere göz yumulduğunda neler yaşandığını yakın bir geçmişte Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy, İzmir, İstanbul Casusluk, Hanefi Avcı, İlhan Cihaner, Ahmet Şık, Nedim Şener soruşturma ve davalarında hep birlikte gördük, izledik ve ders aldık.

        HSYK 2. Dairesi üyelerinin tümü kararlarını dosyadaki bilgi ve soruşturmanın ulaştığı sonuçları değerlendirip vicdani kanaatlerine göre vermektedir. Bizler verilen kararın, siyasi sonuçlarını değil, adalet, doğruluk, dürüstlük, yasallık ve hakkaniyeti gözetmekle mükellefiz. Tarihe ve millete karşı sorumluyuz. Adliyelerimizi müslim ve gayrı müslim, inanan, inanmayan her görüşten kişinin güvenle girdiği, huzur içinde çıktığı yerlere dönüştüreceğiz. Bağımsızlığının bilincinde tarafsız ve fedakar Türk hakimlerine güvenimiz tamdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ