Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Suriye sınır kapısında Türkmen ailelerin dramı

        ARİF BALKAN/İSTANBUL

        Suriye’nin yaklaşık üçte ikisinde hâkimiyet kurmayı başaran terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Halep çevresi ve Telabyad’da da Türkmen yerleşim bölgelerine saldırıyor.

        YPG ile IŞİD güçlerinin çatışmalarına rejim ve koalisyon uçaklarının hava bombardımanları da eklenince bölgede yaşayan pek çok Türkmen, evlerini terk etmek zorunda kaldı. Halep’in Azez bölgesi ile Kilis sınırına yakın bölgelerde çatışmalar sürerken, evlerini terk ederek Kilis sınırına gelen binlerce Türkmen, Suriye rejim muhalifi güçlerinin sınır kapısını kapatması nedeniyle Türkiye’ye geçiş yapamıyor.

        BOMBALAR YAĞIYOR

        Kilis sınırına 10 kilometre uzaklıktaki Barakaltı Köyü sakinlerinden Muhammed Hoca, Suriye’deki durumu HABERTÜRK’e anlattı.

        Hoca, IŞİD’in önüne gelen her şeyi yok ettiğini belirterek, “IŞİD güçleri, Türkmen gençlerini, ‘kâfir’ diye nitelediği devletlere karşı cihat yapmaya zorladı. Türkiye sınırına geldik ama sınır kapısı kapalı. Ailemi güvenli bir yere bıraktım. Türkiye Devleti bize yardım etmeli” dedi. Kilis sınırına yakın bir bölgede bulabildikleri ağaçların altında 5’er, 6’şar ailelik gruplar halinde beklediklerini ifade eden İbrahim Hacı ise çocukların ve kadınların sınırdan içeri alınmasını istedi. Hacı, “Biz bir şekilde idare ederiz. Her an bombalar yağıyor etrafımıza” diye konuştu.

        “Savaşın dumanları oradan görülmüyor mu?” diye sitem eden Tuğlu Köyü sakinlerinden İsmail Ağa ise “Naylon brandalarla kendimize çadır benzeri şeyler yaptık. Çocuklarımız perişan. Su ve gıda bulmak çok zor. Türkiye bize yardım etsin. Ailelerimizi alsınlar, biz ya çarpışıp öleceğiz ya da köyümüzü kurtaracağız” diye konuştu.

        SURİYE KAPISI KAPALI

        Türkmenlerin kalabalık gruplar halinde Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’na doğru ilerlediğini kaydeden Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci de “Akçakale’den Türkiye’ye geçiş var. Ancak Öncüpınar’da sınırdan geçişlere Suriye muhalifleri izin vermiyor. Sınırın kapalı olduğunu bilen Türkmen aileler de sınır kapısının önünde beklemektense yakın bölgelerde beklemeyi tercih ediyor” açıklamasını yaptı.

        AFAD TEYAKKUZDA

        IŞİD ve rejim güçlerinin saldırıları sonucu olası bir Türkmen göçü dalgasına karşın AFAD ekipleri de teyakkuzda. Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’nda 15 bin kişinin barınabileceği bir kamp için çalışmalar tamamlandı. Ekipler, herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için 70 bin kişiye aynı anda sıcak yemek dağıtmak üzere hazırlık yapıyor.

        HALK CANLI KALKAN

        IŞİD’in saldırılarını sürdürdüğü Rakka bölgesindeki Telabyad ve çevresinde evlerini terk eden Türkmenlerin de Şanlıurfa Akçakale Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye geçişi sürüyor. Gün boyu Şanlıurfa’nın Akçakale Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan Türkmenler kayıt altına alındıktan sonra kamplara yönlendiriliyor. Dün 120 kişiden oluşan 10 ailenin Türkiye’ye giriş yaptığı öğrenildi.

        Ülkesinde 20 yıl avukatlık yapan, bir süredir de Telabyad Belediye Başkanlığı görevini üstlenen Ekrem Dede, “Son 1 haftadır IŞİD-YPG çatışması ile koalisyon uçaklarının bombardımanı hız kazandı. IŞİD, Türkmenleri baskı altına alıyor. Rakka kent merkezindeki Türkmenlerin çıkışına izin vermiyorlar. Koalisyon uçakları bu yüzden kenti bombalamıyor. Pek çok Türkmen ve Arap halkı canlı kalkan olarak kullanılıyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ