Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'tan Diyarbakır'daki patlama sonrası ilk açıklama

        HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin Diyarbakır miting alanında meydana gelen patlamaya ilişkin "Sakın provokasyonlara gelmeyin, bütün Diyarbakır halkını sükunete davet ediyorum" dedi.

        Twitter adresinden "Birazdan Diyarbakır il binamızın önünde açıklama yapacağım. Hiç bir tahrike mahal vermeden herkesi il binamızın önüne davet ediyorum. BARIŞ kazanacak, bundan emin olun ve sağduyuyu elden bırakmayın." mesajını paylaşmıştı.

        HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, katıldığı televizyon programında Diyarbakır mitinginde yaşanan patlamayla ilgili "Bütün Türkiye halkına, Diyarbakır'a geçmiş olsun diyorum. Bir kez daha sağduyuyu, serin kanlılığı elden bırakmamak dışında her hangi bir seçeneğimiz yok. Ne olursa olsun, barış kazanacak bu ülkede. Herkesin içi rahat olsun" ifadelerini kullandı.

        Demirtaş, "Ben konuşma yapmak için aracımdan çıkış için hazırlık yaptığım sıra, sahneye yakın, bir kaç metre ileride meydana geldi. Patlamanın bulunduğu yerde bir trafoda var. Vali Bey ve Emniyet Müdürü ile de görüştüm. Şimdi olay yeri inceleme ekipleri henüz çalışmalarını tamamlamadığı için patlamanın neden kaynaklandığını bilmiyoruz. Fakat 10 civarında arkadaşımız yaralı. Durumu ağır olan da var, hafif olanda var. Bütün halkımıza, yararlılarım başta olmak üzere geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi. Selahattin Demirtaş, "Coşkulu ve heyecanlı bir mitingimizi tamamlamak üzereyken, böylesine vahim bir olayın meydana gelmiş olması düşündürücüdür. Ama biz her hâlükârda, seçim kampanyasının başından bu yana ısrarla altını çiziyorum. Bizim Türkiye'de barışa ihtiyacımız var. HDP hepimizin ihtiyacı olduğu için, ekmekten, sudan daha çok barışa ihtiyacımız olduğu için seçim kampanyasını yürütüyoruz" şeklinde konuştu.

        "BU PATLAMA UMUD EDİYORUM Kİ GERÇEK BİR ARAŞTIRMAYLA ORTAYA ÇIKAR"

        Demirtaş, "Bu patlamam neden kaynaklı olursa olsun, Diyarbakır halkını ben sağduyuya davet ediyorum. Birazdan il binamızın önünde gerekli açıklamaları yapacağım. Orada konuşma yapacağım. Diyarbakır halkını, mitingimize gelen bütün kardeşlerimi il binasının önünde toplanmaya çağırıyorum. Hiç bir yerde gerileme, provokasyona, asla mahal vermesinler. Gerilim yaratmak isteyenler olursa, asla tahriklere kapılmasınlar. Sokakları ve miting meydanlarını boşaltarak, bütün arkadaşlarımı il binası önünde toplanırlarsa, biz gerekli açıklamaları yapacağız ve seçim çalışmamıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu patlama umut ediyorum ki gerçek bir araştırmayla ortaya çıkar, sonuçlarıyla hepimizi tatmin edecek bir soruşturma yapılır. Beklentimiz o yöndedir. Yaralılarla ilgili bilgi almaya çalışıyoruz. Üzücü, vahim bir olayla mitingimizi sonlandırmak zorunda kaldık" dedi.

        "HDP BU TÜR GERİLİM YARATMAK İSTEYEN ODAKLARIN ALETİ OLMAYACAK"

        Patlama konusunda her hangi bir bilgi verebilecek durumda olmadığını aktaran Demirtaş, "Gerekli soruşturmalar yapılmadan da, resmi makamlar incelemesini tamalamadan bir şey söylemek, spekülasyona mahal vermek de doğru olmaz. Ama etkili bir patlamaydı, öyle görünüyor. Maalesef ki o bölgede bulunan çok sayıda arkadaşımız ayaklarında ağar yaralar aldı, ayakları kopanlar oldu. Bekliyoruz.Türkiye'nin her yerinin buna ihtiyacı var. İnanıyorum şu anda Karadeniz'den, Trakya'dan, Ege'den, Orta Anadolu'dan, Doğu, Güneydoğu Anadolu'dan, her yerden barış severlerin duası bizimledir, gönlü bizimledir. Türkiye'nin her yerinde, herkes artık Türkiye'de bu tür tahriklerin, bu tür ortamların yaşanmaması için dua ediyor.... Bizde onun için çaba sarf ediyoruz. Elimizden geleni yapacağız. Türkiye toplumu emin olsun, HDP bu tür tuzaklara düşmeyecek. HDP bu tür gerilim yaratmak isteyen odakların aleti olmayacak. Biz bu seçimi yapacağız ve inşallah da kazanacağız" dedi.

        "HİÇ BİR PARTİ DÜŞMANIMIZ DEĞİLDİR, HİÇ BİR PARTİLİ SEÇMEN DÜŞMANIMIZ DEĞİLDİR"

        Demirtaş, kentte ciddi bir gerilim olmadığını ifade ederek, "Bağzı yerlerde küçük gerginlikler olmuş. Arkadaşlarımızda onlara müdahale ediyorlar. Polisinde özellikle sağ duyulu olması için, Vali ve Emniyet Müdürü ile görüştüm. Müdahale edilmemesi, kütlemizin zaten büyük bir panik ve öfke halinde ki kitlemize müdahale edilmemesi konusunda kendileri ile de görüşme yaptım. Hiç bir parti asla hedefimiz değildir, seçim büroları... Bu konuda çok dikkatli olunması lazım. Hiç bir parti düşmanımız değildir, hiç bir partili seçmen düşmanımız değildir. Seçim rekabeti; biz bu rekabeti eşitsizliğe, adaletsizliğe rağmen tamamlamak istiyoruz" dedi.

        "HERHANGİ BİR İZLAHAMA MAHAL VERMEDEN ALANI BOŞALTMAYI BAŞARDI ARKADAŞLARIMIZ"

        Patlama anında sahnenin arkasında olduğunu dile getiren Demirtaş, "Her halde bir 30 metre uzağımda patladı. Sahneye çıkmak üzereydim. Yükselen dumanı, patlamayı yakinen görebilme şansım vardı. Arkadaşlarımız sahneden ve otobüsten yaptıkları anonsla izlahamı, paniği önlediler. Çok büyük bir panik ve izlaham yaşansaydı çok ağır sonuçlara ortaya çıkabilirdi. Küçük bebekler, kadınlar, yaşlılar... Miting alanı hıncahınç doluydu. Herhangi bir izlahama mahal vermeden alanı boşaltmayı başardı arkadaşlarımız" dedi.

        "SAĞDUYUYU, SERİN KANLILIĞI ELDEN BIRAKMAMAK DIŞINDA HER HANGİ BİR SEÇENEĞİMİZ YOK"

        "İl binasının önünde yapacağımız açıklama eterli olacaktır. Ben yarın İstanbul'un 2 ayrı ilçesinde zaten miting gerçekleştirip kampanyamızı tamamlayacağımızı duyurmuştum. Planlamamızda her hangi bir değişiklik olmayacak" diyen Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sağlıkçı arkadaşçalarımızdan biz de bilgi alamaya çalışıyoruz, hekimlerden, hastanelerden bilgi almaya çalışıyoruz. Maalesef patlama etkili olduğu için çok sayıda arkadaşımız kan kaybı yaşamış durumda. Kan ihtiyacı da olabilir. Bu konuda arkadaşlarımız gerekli girişimleri sürdürüyorlar. İnşallah daha ağır bir fatura ile karşılaşmayız. Kendileri aradılar, Vali ve Emniyet müdürü bilgi verdiler. Onlarda olay yerine inceleme ekipleri gönderiyorlar. İncelmeler yapıldıktan sonra. Belki kendileri resmi açıklama yaparlar, onu da bekliyoruz. Bütün Türkiye halkına, Diyarbakır'a geçmiş olsun diyorum. Bir kez daha sağduyuyu, serin kanlılığı elden bırakmamak dışında her hangi bir seçeneğimiz yok. Ne olursa olsun, barış kazanacak bu ülkede. Herkesin içi rahat olsun."

        DEMİRTAŞ PARTİLİLERE SESLENDİ

        Patlama nedeniyle iptal edilen miting sonrası binlerce partili HDP İl Başkanlığı önünde toplandı. Burada partililere seslenen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, mitingde meydana gelen patlama sonrası sokağa çıkan partilileri provokasyonlara karşı sükûnete çağırdı. Demirtaş, "Bizi can evimizden vurmaya çalıştılar. Bizim ihtiyacımız olan şey barıştır. Ne yapsalar da inadına bu ülkede barışı sağlayacağız" diye konuştu.

        "SABIRLI OLMAKTAN BAŞKA ÇARE YOK"

        Türkiye'nin dört bir yanında yüreği barış için atan yüzlerce kişiden destek telefonu aldıklarının altını çizen Demirtaş, şunlarısöyledi: "Partililerimizin meydanda gösterdiği sağduyu ve disiplin büyük faciayı önledi. Bebek kadın yüzbinlerce insan izdihamla birbirini ezsin istediler. Kaos önce Diyarbakır sonra bütün şehirlere yayılsın istediler. Sokakta kaos ortaya çıksın HDP'ye mal olsun amaçlıyorlar. Ama sabırlı olmak dışında elimizde başka çare yok. Aynı sukünetle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İncelemeler yapılsın arkasında kimler varsa ortaya çıksın diye bekliyoruz. Bu tür olayların faili meçhul olmaması ve üstü örtünmemesi lazım. Bizler yola çıkarken tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu, kimin tekerine çomak soktuğumuzu biliyorduk."

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ